Για τις δικαστικές διώξεις των συνδικαλιστών της ΙΟΝΙΚΗΣ από την Alpha Bank

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για τις δικαστικές διώξεις των συνδικαλιστών της ΙΟΝΙΚΗΣ από την Alpha Bank

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

«Ι Ο Ν Ι Κ Η   Ε Ν Ο Τ Η Τ Α»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τη δίκη που θα πραγματοποιηθεί στο Πταισματοδικείο Αθηνών (Λουκάρεως 14, Αθήνα, 1ος όροφος) την Τετάρτη 9/1/2019 και ώρα 9:00 π.μ. όπου καλούνται να δικαστούν ο Πρόεδρος της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Alpha Bank προερχομένων εκ της Ιονικής συνάδελφος Νικόλαος Αλεξόπουλος, επειδή με τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των συνταξιούχων και των εργαζομένων της Ιονικής έξω από το Κεντρικό Κατάστημα της ALPHA BANK Σταδίου 40, πρόπερσι την Άνοιξη (Μάρτιος 2017), δήθεν διαταράχθηκε η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των εργασιών της Τράπεζας και της «ΚΑΦΕ ALPHA ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ», απαντάμε στον κ. Δημήτρη Μαντζούνη που τότε ήταν ακόμα Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας και όπως φαίνεται είναι ο αρχιτέκτονας του κατηγορητηρίου, τα εξής :

Αξιότιμε κ. Μαντζούνη,

Σας ευχαριστούμε που μας δίδετε την αφορμή και την ευκαιρία να σας απαντήσουμε για τις κατηγορίες που μας προσάπτετε μέσω των «υποκινούμενών» σας. Έτσι θα γίνει κατανοητό γιατί ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη η αποχώρησή σας από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ALPHA BANK και γιατί θα πρέπει να αποχωρήστε οριστικά και τελεσίδικα από το Δ.Σ. της ALPHA BANK.

Πρωτίστως θα πρέπει για μία ακόμα φορά να σας υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος σκοπός ύπαρξης των σωματείων μας είναι η διαφύλαξη και η υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Για όσα λοιπόν συμβαίνουν στον επαγγελματικό μας χώρο και επηρεάζουν δυσμενώς τα δικαιώματά μας, τα αρμόδια όργανα των σωματείων μας είναι αυτά που θα σας αποφασίσουν για την επιλογή του τόπου, του χρόνου και του τρόπου που θα διαμαρτυρηθούμε και θα διαδηλώσουμε. Και τα αρμόδια όργανα των σωματείων μας αποφάσισαν καθημερινές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες διαρκείας από 20/3/2017 έξω από το Κεντρικό Κατάστημα της υπαίτιας εργοδότριας τράπεζας Σταδίου 40, για δύο βασικούς λόγους :

α) Επειδή η τράπεζα δεν υλοποιεί τη συμβατική της υποχρέωση για κάλυψη των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας του Ταμείου μας για να λάβουμε το πλήρες εφάπαξ που δικαιούμαστε.

β) Επειδή η τράπεζα προβαίνει συνεχώς σε εθελούσιες εξόδους χωρίς να ενισχύει παράλληλα τον κλάδο σύνταξης, όπως έχει υποχρέωση, με προσωπικό ικανό να ανταποκριθεί σον αυξημένο όγκο αιτήσεων συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα να βγαίνουν οι συντάξεις με καθυστέρηση άνω των δύο ετών, πράγμα που καθυστερεί και τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος.

Με αλλεπάλληλες επιστολές μας ζητήσαμε από την τράπεζα να επιληφθεί των θεμάτων αυτών. Δυστυχώς αδιαφορήσατε, ενώ δείξατε ιδιαίτερο ζήλο να μοιράσετε παχυλά εφάπαξ στους εργαζόμενους της Πίστεως. Στους εργαζόμενους της τράπεζας ΠΙΣΤΕΩΣ η ALPHA BANK κατέβαλε το καλοκαίρι του 2016 εφάπαξ βοήθημα από τον προϋπολογισμό της – μέσω του ΤΑΠ – ύψους 70.000 και 80.000 ευρώ, 100.000 ευρώ, 120.000 ευρώ, 150.000 ευρώ μέχρι και 197.400 ευρώ, ήτοι ανώτατο ποσό 210 μισθούς προς 940 ευρώ έκαστος!

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι η χορήγηση των τεράστιων ποσών του εφάπαξ βοηθήματος χαρακτηρίστηκε και  ονομάστηκε ως «επιστροφή εισφορών εντόκως», ενώ ουδέποτε κατέβαλαν εισφορά για την αιτία αυτή οι παλαιοί εργαζόμενοι (εν ενεργεία) της τράπεζας ΠΙΣΤΕΩΣ.

Κύριε Μαντζούνη, τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας μας έξω από το Κεντρικό, πλησιάσατε το πρωί το τραπέζι μας και μας παροτρύνατε να αλλάξουμε ρεπερτόριο τραγουδιών και να μη βάζουμε τα ίδια και τα ίδια και μπήκατε στην τράπεζα χωρίς να διαμαρτυρηθείτε για την ένταση της μουσικής και των ηχογραφημένων ανακοινώσεών μας. Άλλωστε, εάν η ένταση ήταν ενοχλητική, θα είχε παρέμβει ο παρευρισκόμενος Αξιωματικός της Αστυνομίας που είχατε προσκαλέσει και βρισκόταν δίπλα μας όλες τις ημέρες της διαμαρτυρίας μας που ξεκίνησαν στις 20/3/2017 και διήρκεσαν ένα μήνα.

Τελικά κ. Μαντζούνη, όπως φαίνεται, σας ενόχλησε μόνο το περιεχόμενο των ηχογραφημένων ανακοινώσεών μας και όσα αυτές αποκάλυπταν στους εργαζόμενους της ALPHA BANK, στους περαστικούς πολίτες και στους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας.

Ναι κύριε Μαντζούνη, κατηγορήσαμε τη λειτουργία της Διοίκησής σας που τα αποτελέσματά της είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Για το λόγο αυτό, εκτός από την ικανοποίηση των εργασιακών και ασφαλιστικών αιτημάτων μας, ζητήσαμε τότε «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ στην ALPHA BANK» με νέα Διοίκηση βάσει επαγγελματικών και αξιοκρατικών κριτηρίων έξω και πέρα από τα “καινοφανή” καθεστώτα ιδιοκτητών – υπαλλήλων, για να σταματήσει το “Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει” και να πάψουν να υφίστανται οι παθογένειες που οδήγησαν:

  • στις “ατυχείς” στρατηγικές στη διαχείριση κεφαλαίων
  • στην “τραπεζική μαγεία” της χρηματοδότησης με “αέρα”
  • στον υπερδανεισμό φιλικών επιχειρήσεων
  • στο επίπεδο μόχλευσης του 2008 που ήταν σε ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό της LehmanBrothers
  • στη “μεταφορά” των μετοχοδανείων των οποίων οι όροι “ούτε πληρούνταν ούτε τηρούνταν” κατά το σλόγκαν της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της ίδιας της τράπεζας
  • στα τεράστια ποσά ετησίων αποδοχών των διοικούντων και στα τεράστια ποσά bonus μέχρι 100% των αποδοχών τους ως επιβράβευση εαυτών και αλλήλων (Γ.Σ. 3/4/2008 – 3.600.000€ αποδοχές και επιβράβευση – bonusμέχρι 100% των ετήσιων αποδοχών τους)

 

Κύριε Μαντζούνη, άλλωστε δεν ήμασταν εμείς που σας αποδώσαμε μομφές σχετικά με τα μετοχοδάνεια και τα υπέρογκα bonus. Σας υπενθυμίζουμε ό,τι γράψαμε και είπαμε σχετικά με το θέμα των μετοχοδανείων:

Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τα υπέρογκα bonus που έλαβαν μεγαλοστελέχη της ALPHA BANK (μεταξύ των οποίων ο Διευθύνων Σύμβουλος κος Δ. Μαντζούνης) για την εξόφληση των προσωπικών (!) τους δανείων, σηματοδοτούν μία εισαγγελική έρευνα για απιστία, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που έλαβαν οι τράπεζες με τις ανακεφαλαιοποιήσεις στις πλάτες του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με το έγγραφο της εισαγγελίας, το 2008 με απόφασή του το Δ.Σ. (μέλη του οποίου ήταν κάποιοι από τους ευεργετηθέντες) έδωσε bonus ύψους 11,9 εκατ. ευρώ!

Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι τα ίδια γράψαμε για τη λειτουργία της Διοίκησής σας προς την Ε.Κ.Τ. και τον κ. Ντράγκι.

Όσον αφορά τη «διατάραξη» της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των εργασιών της τράπεζας, σας επαναλαμβάνουμε αυτό που σας είχαμε επισημάνει στις 25/4/2013: Η αυτόνομη αναπτυξιακή πορεία της ALPHA BANK , της οποίας κύριος εκφραστής ήσασταν εσείς ως Διευθύνων Σύμβουλος, δεν έτυχε των «απαιτούμενων χρηματοοικονομικών συμμετοχών» και δεν κατόρθωσε να ευοδώσει μέσα σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον. Τορπιλίσατε τη συγχώνευση με την ΕΘΝΙΚΗ και η ALPHA BANK κατέληξε σε πλήρη απώλεια του μεριδίου στην ελληνική αγορά της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ, ακολούθησαν οι ατυχείς (βλ. αποτυχημένες) στρατηγικές στη διαχείριση κεφαλαίων, ο υπερδανεισμός φιλικών επιχειρήσεων, η δυσμενής αναλογία καταθέσεων – χορηγήσεων, η ανατροπή του επιχειρησιακού πλάνου 2007 – 2010, η έλλειψη ρευστότητας και η ανακοπή της αυτόνομης πορείας της ALPHA BANK με την προσφυγή της στο Δημόσιο χρήμα και τις δημόσιες εγγυήσεις, τους κυβερνητικούς επιτρόπους, τις ελέγκτριες εταιρείες, τους ξένους επιτρόπους και τελικά την επιτροπή εποπτείας και την ανακεφαλαιοποίησή της με χρήματα του ελληνικού λαού και από την τριμερή χρηματοδότηση (με τραγικές συνέπειες για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα).

Σας υπενθυμίζουμε ότι η εργοδότρια ALPHA BANK ζήτησε πρώτη το 2008 να ενταχθεί στις πρόνοιες του νόμου Αλογοσκούφη λαμβάνοντας κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά και ενίσχυση ρευστότητας, για να μην οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Την κρίση χρέους της Ελλάδος και της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, όλα δείχνουν ότι την προκαλέσατε εσείς οι τραπεζίτες με το κερδοσκοπικό παιχνίδι που στήσατε με τη ρευστότητα από την Ε.Κ.Τ. και τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό είχε ως συνέπεια να εγκλωβίσετε τις τράπεζες με ομόλογα του Δημοσίου και ρευστότητα εξαρτώμενη από τα μέτρα της Ε.Κ.Τ., η απόσυρση των οποίων έδωσε ελεύθερο έδαφος να δράσουν οι ξένοι κερδοσκόποι και να τρομάξουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές του ελληνικού χρέους. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να πάψετε να «ζητάτε τα ρέστα» από τους εργαζομένους.

Όσον αφορά τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της «ΚΑΦΕ ALPHA ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ» ο αρμόδιος κ. Κορκότζελος θα έπρεπε να είχε ενημερώσει ότι οι δουλειές της αυξήθηκαν από τη μεγάλη πελατεία των συγκεντρωμένων συναδέλφων μας…

Κύριε Μαντζούνη, η Διοίκησή σας είναι υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΙΟΝΙΚΗΣ για τις μονομερείς, βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας τους, για τις άδικες καταγγελίες συμβάσεων, για τις καταχρηστικές μεταθέσεις, για την παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και την αδιαφάνεια σε μισθούς, bonus και ειδικά μισθολόγια, για τις παραλείψεις προαγωγών και αποζημιώσεων του Ν.2112 κ.λπ..

Κύριε Μαντζούνη, από το 2009 σας έχουμε επισημάνει ότι : κακή σχέση και ρήξη με το προσωπικό σημαίνει κακή Διοίκηση και αυτό συνεπάγεται υψηλό λειτουργικό κίνδυνο.

Οι κινητοποιήσεις μας δεν ευόδωσαν όσον αφορά την ικανοποίηση των δίκαιων εργασιακών και ασφαλιστικών αιτημάτων μας. Δε στελεχώσατε όπως θα έπρεπε τον κλάδο σύνταξης του ταμείου μας (όπως έκαναν η ΕΘΝΙΚΗ και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ) και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης συνεχίζουν να συσσωρεύονται στον ΕΦΚΑ και οι συνάδελφοί μας να περιμένουν, όχι μήνες, αλλά χρόνια για να πάρουν σύνταξη και μειωμένο εφάπαξ. Ούτε αποκαταστήσατε το εφάπαξ βοήθημα που δικαιούμαστε, σύμφωνα με την εγγυητική ευθύνη που έχει αναλάβει η τράπεζα. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις ευόδωσαν όσον αφορά την έναρξη της διοικητικής εξυγίανσης της ALPHA BANK με τον ορισμό  νέου Διευθύνοντος Συμβούλου από 1/1/2019 με τα προσόντα που ζητήσαμε και απαιτούνταν.

Κύριε Μαντζούνη, θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μας σας ενόχλησαν ιδιαίτερα, μεταξύ των άλλων, οι ανακοινώσεις και οι αναφορές μας στην πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ και στις ευθύνες του ξεπουλήματος εκ μέρους της ελεγχόμενης Κυβέρνησης Σημίτη – Παπαντωνίου, καθώς και στην πώληση της θυγατρικής «ΙΟΝΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ», για την οποία ζητήσαμε – και ζητάμε – να ερευνηθεί καθόσον φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε με σημαντική έκπτωση σε σχέση με το ενεργητικό της.

Το παρόν ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ θα κοινοποιηθεί και στο γραφείο της Εισαγγελέως κας. Ελένης Τουλουπάκη ώστε να ερευνηθεί ενδελεχώς όχι μόνο η πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ, αφού ήδη είναι «στο κάδρο» οι κκ. Σημίτης και Παπαντωνίου, αλλά και η πώληση της «ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ», καθώς και η «επιστροφή εισφορών εντόκως» το 2016 από τον προϋπολογισμό της ALPHA BANK στους εργαζόμενους της Πίστεως, οι οποίοι ουδέποτε κατέβαλαν εισφορά για εφάπαξ βοήθημα.

Η συνέχεια στο ακροατήριο…

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/1/19 ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΦΡΟΝΗΜΑ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

Για το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας                              Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

 

Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ           Ν. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ                          Γ. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ           Ι. ΚΥΡΙΑΖΗΣ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

«Ι Ο Ν Ι Κ Η   Ε Ν Ο Τ Η Τ Α»

Ευπόλιδος 8  –   ΑΘΗΝΑ 105 51        ΤΗΛ.:   210 3250692 – 3 – 4     FAX :   210 3311278

www.ionikienotita.gr                       e- mail : info@ionikienotita.gr                                   

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  –   ΑΘΗΝΑ 105 51     ΤΗΛ.:   210 3250692 – 3 – 4     FAX :   210 3311278

e- mail : syilte.gramm@gmail.com