ΕΑΚ: Απαράδεκτα παιγνίδια της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε βάρος των εργαζομένων των σωματείων της ΟΙΥΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΚ: Απαράδεκτα παιγνίδια της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε βάρος των εργαζομένων των σωματείων της ΟΙΥΕ

 

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΙΥΕ.

Με σημερινή της Ανακοίνωση (10/12/2018), η ΠΟΕ- ΟΤΑ (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) αναφέρεται στο ζήτημα της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης της Διοίκησης της ΟΙΥΕ να κάνει χρήση του ξεκάθαρου δικαιώματος που της δίνει ο Ν.1876/ 90 και να προσχωρήσει μονομερώς στη ΣΣΕ των εργαζομένων στους Δήμους, η οποία υπογράφεται μεταξύ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα η ΠΟΕ-ΟΤΑ απέστειλε εξώδικο στην ΟΙΥΕ εφαρμόζοντας νέα απαράδεκτα ήθη και λογικές στο εργατικό κίνημα, όπου ένα συνδικάτο επιτίθεται σε άλλο συνδικάτο διότι υπερασπίζει τα εργατικά δικαιώματα!

Εκεί στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ίσως μπερδεύουν το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και υπογραφής της ΣΣΕ στους Δήμους από την πιο αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση που είναι η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με το δικαίωμα προσχώρησης που έχει δικαίωμα να κάνει μια άλλη συνδικαλιστική οργάνωση όπως η ΟΙΥΕ, η οποία έχει σωματεία μέλη τα οποία ΔΕΝ ανήκουν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, είτε διότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν το θέλουν, είτε διότι η ίδια η ΠΟΕ-ΟΤΑ αρνείται να τα εγγράψει στη δύναμή της.

Με άλλα λόγια, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προσποιείται ότι δήθεν δεν γνωρίζει ότι στην ΟΙΥΕ υπάρχουν δεκάδες σωματεία που έχουν ως μέλη εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου και αορίστου χρόνου) στον πρώτο και δεύτερο βαθμό ΟΤΑ όπως για παράδειγμα στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, στα ΚΔΑΠ, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα εργοστάσια ανακύκλωσης, ΦΟΔΣΑ και τα οποία εκπροσωπούνται αντιπροσωπευτικά μέσω της ΟΙΥΕ.

Για αυτό και η ΟΙΥΕ αποφάσισε να προσχωρήσει στη ΣΣΕ των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ώστε να καλύψει και τους δικούς της εργαζόμενους, αφού η ΠΟΕ-ΟΤΑ επιλέγει να καλύπτει αποκλειστικά και μόνο τα δικά της μέλη.

Αυτό όμως που δημιουργεί εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση είναι η αποστροφή από την Ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην οποία αναφέρεται αυτολεξεί
” ……..θα υπογράφει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και μετά θα προσχωρεί όποιο Σωματείο, Συνδικάτο ή Συνδικαλιστική Οργάνωση, όποτε θέλει; Που τα έχετε δει γραμμένα αυτά;”

Η αντίληψη τελικά της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι μάλλον επικίνδυνη για τους εργαζόμενους: ιδιοκτησιακή αντίληψη των συλλογικών συμβάσεων, καμιά αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, διαχωρισμός τους σε ημέτερους και υμετέρους, πελατειακή προσέγγιση των εργασιακών σχέσεων.

Η ΟΙΥΕ ως η μεγαλύτερη ομοσπονδία του ιδιωτικού τομέα και οι δυνάμεις της ΕΑΚ που είναι επικεφαλής σε αυτήν, δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τέτοιου είδους λογικές.

Θα προστατεύουμε και θα υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα όχι μόνο τα μέλη της, αλλά όλους τους εργαζόμενους.

Στην αλληλεγγύη και την ενότητα είναι το μέλλον μας.