Ενημέρωση για την έναρξη περίθαλψης των εργαζομένων της ΕΡΤ στον ΕΔΟΕΑΠ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενημέρωση για την έναρξη περίθαλψης των εργαζομένων της ΕΡΤ στον ΕΔΟΕΑΠ

Ενημέρωση για την έναρξη περίθαλψης των εργαζομένων της ΕΡΤ στον ΕΔΟΕΑΠ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από τις 24/7/2018 ενεργοποιήθηκε η έναρξη περίθαλψης όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ Αττικής και Θεσσαλονίκης στον ΕΔΟΕΑΠ.

Δεν ενημέρωσα αμέσως, σεβόμενος το εθνικό πένθος για την εθνική τραγωδία που χτύπησε τη χώρα μας.

Η έναρξη της περίθαλψης των εργαζομένων της ΕΡΤ, η οποία κακώς δεν είχε γίνει μήνες πριν,  επετεύχθη μετά από συντονισμένες προσπάθειες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ και συνεχείς επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ, της ΕΡΤ και των λοιπών ΜΜΕ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με αυτόματο τρόπο και χωρίς να απαιτηθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων για διαγραφή τους από το προηγούμενο ασφαλιστικό τους ταμείο και η κατάθεση απογραφικού δελτίου στον ΕΔΟΕΑΠ. Μαζί με τους συναδέλφους της ΕΡΤ ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνθηκε με περισσότερα από 7.500 νέα άμεσα μέλη.

Τις προσφερόμενες προνομιακές υπηρεσίες περίθαλψης του ΕΔΟΕΑΠ (συμπεριλαμβανομένων και οδοντιατρικών και άλλων που δεν υπάρχουν σε άλλα ταμεία) μπορείτε να τις βρείτε αναλυτικά στο website του Οργανισμού: edoeap.gr

Οι γιατροί της ΕΡΤ θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός του Ραδιομεγάρου και θα συνταγογραφούν, όταν αυτό απαιτείται, για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Τα έμμεσα μέλη

Προς το παρόν έχει γίνει η έναρξη περίθαλψης μόνον για τα άμεσα μέλη του Οργανισμού. Η ασφάλιση των έμμεσων μελών (άνεργοι σύζυγοι, τέκνα) πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όπως μας έχουν διαβεβαιώσει από τον ΕΦΚΑ και πάλι με αυτόματο τρόπο, χωρίς να απαιτηθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων να καταθέσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Έως τότε, τα εμμέσως ασφαλισμένα μέλη, παραμένουν ασφαλισμένα στο προηγούμενο ταμείο τους.

Οι συνάδελφοι της περιφέρειας

Στη φάση αυτή, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει την έναρξη περίθαλψης των συναδέλφων της περιφέρειας για να μην υποβαθμιστεί η περίθαλψή τους σε σχέση με το προηγούμενο ταμείο τους. Κι αυτό γιατί στην περιφέρεια, όπου ισχύουν οι ίδιες προνομιακές υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ, δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο γιατρών ή πολυιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εν τούτοις, η έναρξη περίθαλψης και στην περιφέρεια θα ενεργοποιηθεί, αμέσως μόλις υπογραφούν συμβάσεις του ΕΔΟΕΑΠ με μεγάλα διαγνωστικά κέντρα που διαθέτουν και δίκτυο γιατρών στην περιφέρεια, καθώς και με τον ΕΟΠΠΥΥ. Με την υπογραφή της πρώτης από αυτές τις συμβάσεις θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως και η έναρξη περίθαλψης των συναδέλφων της περιφέρειας στον ΕΔΟΕΑΠ. Οι συζητήσεις με τα διαγνωστικά κέντρα και τον ΕΟΠΥΥ  βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και μπορεί να έχουμε ευχάριστα νέα εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Έως τότε οι συνάδελφοι της περιφέρειας παραμένουν ασφαλισμένοι ως προς την περίθαλψη στο προηγούμενο ταμείο τους.

Τέλος, θα διαπιστώσετε ότι στη μισθοδοσία σας μειώθηκε η εισφορά πρόνοιας από 3 ή 4% που ήταν πριν σε 1% που είναι στον ΕΔΟΕΑΠ. Το όφελος αυτό θα φανεί στην αύξηση των καθαρών ποσών της μισθοδοσίας σας. Όσοι συνάδελφοι είχαν κρατήσεις για βαρέα και ανθυγιεινά δεν θα τους χρεώνεται στις κρατήσεις το επασφάλιστρο που έδιναν, ενώ δεν θα απωλέσουν τα δικαιώματά τους που προέκυπταν από την ασφάλισή τους με  βαρέα και ανθυγιεινά.

Αυτή είναι μια πρώτη ενημέρωση που σχετίζεται με την ολοκλήρωση ενός από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ και που τον πέτυχε πριν ολοκληρώσει ένα μήνα θητείας.

Η άλλη μεγάλη μάχη που δίνει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ είναι δικαστική και αφορά την αντιμετώπιση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας μερίδας εργοδοτών που δεν θέλουν να πληρώνουν το 2% του τζίρου τους (οιονεί εργοδοτικής εισφοράς περίθαλψης) στον ΕΔΟΕΑΠ για την ασφάλιση των εργαζομένων τους. Η πρώτη αίτηση αναστολής από μεγαλοεκδότη έχει εκδικαστεί και αναμένεται η απόφαση. Ευελπιστούμε ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι θετική για τους εργαζόμενους.

Για κάθε νέα εξέλιξη θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Νίκος Μιχαλίτσης

Εργαζόμενος ΕΡΤ – Αναπληρωτής Γραμματέας ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ