ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Όχι άλλο αίμα στον βωμό του κέρδους των εργολάβων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Όχι άλλο αίμα στον βωμό του κέρδους των εργολάβων

22/9/2022

Ακόμα ένας θάνατος εργαζόμενου σε συνεργείο εργολάβου, έρχεται να προστεθεί στην θλιβερή στατιστική των εργατικών ατυχημάτων εργολαβικών εργαζόμενων. Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από το προηγούμενο «ατύχημα»: τον ακρωτηριασμό γυναίκας εργαζόμενης σε εργολάβο στο Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού στις 26/8.  

Την περασμένη Δευτέρα (15/9), 25χρονος που εκτελούσε εργασίες του ΑΔΜΗΕ,  δέχτηκε χτύπημα από συρματόσχοινο στο κεφάλι με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Μια ανάλυση των στοιχείων των εργατικών ατυχημάτων θα έφερνε στο φως την θλιβερή πρωτιά σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς που έχουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις ούτε  από τον Κανονισμό Εργασίας, εξαναγκάζονται να δουλεύουν γνωρίζοντας ότι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, ότι δεν τους έχουν παρασχεθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, ότι δεν έχουν οι ίδιοι την κατάλληλη εκπαίδευση. Η άλλη τους επιλογή είναι η ανεργία και η φτώχεια.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ, που κατήργησε ακόμα τον νόμο για την συνευθύνη, επανέφερε τους εργολάβους στα νοσοκομεία (ακόμα και αν είναι ακριβότεροι), μοναδικός υπεύθυνος είναι μάλλον μόνο η κακιά στιγμή. Ίσως για αυτό δεν θεωρεί απαραίτητους τους ελέγχους, διαλύει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και με το νέο νομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την είσοδο των εργολάβων σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ.

Πρέπει να καλυφθεί άμεσα το τεράστιο κενό ασφαλείας για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες. Τα σωματεία θα πρέπει να απαιτήσουν την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, την άρτια εκπαίδευση του προσωπικού, τη κάλυψη των εργολαβικών από τις Συλλογικές Συμβάσεις και τους Κανονισμούς Εργασίας.  Κάθε μέρα που περνάει με εργαζόμενους να απασχολούνται με αυτές τις συνθήκες, μας φέρνει πιο κοντά σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα που θα επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας για όλους μας.

Γραφείο Τύπου ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ