ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Όχι στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των πρώην ΔΕΚΟ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Όχι στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των πρώην ΔΕΚΟ

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ

20/9/2022

Αύριο Τετάρτη 21/9/22, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδιο που καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα όλων των πρώην ΔΕΚΟ, διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές και ανοίγει τον δρόμο στην πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. 

Το ΕΜΕΙΣ – ΑΡΚΙ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την απεργία που έχει προκηρύξει το ΕΚΑ για την 21/9/2022και καλεί όλους τους εργαζόμενους/-ες να απεργήσουν και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών. Είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών όσο και η προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και των όρων εργασίας του προσωπικού το οποίο πρέπει να απασχολείται στις κομβικές αυτές θέσεις, με σχέση αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε με την ΔΕΗ και προχωρά  στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των πρώην ΔΕΚΟ, παρά το γεγονός ότι κυβερνήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κρατικοποιούν μεγάλες εταιρείες δημοσίου συμφέροντος στον κλάδο της ενέργειας

Με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, καταργείται ο έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και  του εποπτεύοντος υπουργού. Καταργούνται όλες οι διατάξεις που όριζαν τον δημόσιο έλεγχο και την εποπτεία του κράτους (έγκριση των στρατηγικών σχεδίων, του προϋπολογισμού, των συλλογικών συμβάσεων και υπογραφή, έγκριση προσλήψεων, κρατική επιχορήγηση μέσω κρατικού προϋπολογισμού σε περίπτωση που χρειάζεται κ.λπ.)

Καταργούνται οι διατάξεις που ορίζουν τις διαδικασίες προσλήψεων προσωπικού και εκμηδενίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στο σύστημα προσλήψεων. Το ΑΣΕΠ «χάνει» το ουσιαστικό ρόλο του και μετατρέπεται σε απλώς …«ελεγκτικός μηχανισμός» που ουσιαστικά νομιμοποιεί προσλήψεις, τις διαδικασίες των οποίων όμως ελέγχει αποκλειστικά η εκάστοτε Διοίκηση.

Ακυρώνονται οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και οι Κανονισμοί Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους και ανοίγει η πόρτα για την πρόσληψη ενοικιαζόμενων/εργολαβικών.

Εισάγονται διατάξεις που επιτρέπουν να γίνονται δημόσιες συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις – χωρίς διαγωνισμούς- μέχρι και τα 5,382 εκατ. ευρώ!

Απαιτούμε:

  1. Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών περί Εταιρικής διακυβέρνησης των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας κλπ. που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
  2. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
  3. Άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν υπογραφεί.
  4. Κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με την ουσιαστική εποπτεία του ΑΣΕΠ.
  5. Επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεων εργαζομένων και διοικήσεων ΔΕΚΟ) να συμφωνούν μισθολογικούς και μη όρους με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Όλοι και όλες στην απεργία στις 21 Σεπτέμβρη

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών (οδός Νίκης) στις 12 μ.μ.

Γραφείο Τύπου ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ