Ποτέ Δουλειά τη Κυριακή…

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποτέ Δουλειά τη Κυριακή…

Με σύνθημα “Ποτέ Δουλειά τη Κυριακή – η εκμετάλλευση δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο” η συλλογικότητα Reworkers έκανε παρέμβαση το πρωί της περασμένης Κυριακής όπου τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των ωραρίων.

Ο Στάθης Σαραντόπουλος δήλωσε σχετικά στο Εργασία Σήμερα: “αυτό που πραγματικά μας λείπει είναι τα χρήματα και άρα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς. Μας λείπει επίσης η δουλειά με δικαιώματα και για αυτό πρέπει όλοι και όλες να εμπλακούμε με τα σωματεία μας για να πετύχουμε τους στόχους μας” ενώ κάλεσε  τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τα μαγαζιά που λειτουργούν τις Κυριακές.

Το κείμενο των Reworkers

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, η υποτίμηση της εργασίας παρουσιάστηκε ως «ανάπτυξη» και ως ο μοναδικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Η κρυμμένη λογική πίσω από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τις μειώσεις των μισθών είναι «η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία κινήτρων για τις επενδύσεις». Η ανταγωνιστικότητα, μας είπαν, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματικότητα, βέβαια, έμελλε να διαψεύσει τις εν λόγω παραδοχές και, την ίδια στιγμή, φανέρωσε τον πραγματικό τους στόχο, που δεν είναι παρά το να βγούμε από την κρίση πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, εις όφελος, φυσικά, των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι ακροβατούμε μεταξύ ανεργίας και επισφαλούς εργασίας, εργαζόμαστε χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με εξευτελιστικούς μισθούς και απλήρωτες υπερωρίες, ενώ την ίδια στιγμή  ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με την εργοδοτική τρομοκρατία.  Γνωρίζουμε πως η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο και βάζει στο επίκεντρο της εκμετάλλευσης, για ακόμη μια φορά, τον κόσμο της εργασίας. Ειδικότερα, βάζει στο στόχαστρο όλους αυτούς που εργάζονται στον χώρο του εμπορίου και της εστίασης και διευκολύνει  περιπτώσεις σαν και αυτές που μάθαμε στα καταστήματα Μουστάκας, στα H&M, στα Jumbo, στα Έβερεστ και στις υπόλοιπες σύγχρονες εργασιακές γαλέρες.

Μετά τις «Λευκές νύχτες» και τις «Μαύρες Παρασκευές», έρχονται οι «Χαμένες Κυριακές» για να αποτελειώσουν κάθε συζήτηση περί ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουν την μάχη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την μάχη ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση | Τις Κυριακές δεν εργαζόμαστε, δεν ψωνίζουμε.  | Διεκδικούμε την Ζωή – Αγωνιζόμαστε για Αξιοπρέπεια