Κώστας Μανιάτης: Πηγαίνουμε με τα πόδια να δώσουμε ρεύμα (podcast)

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κώστας Μανιάτης: Πηγαίνουμε με τα πόδια να δώσουμε ρεύμα (podcast)

«Οι τεχνικοί από τη Δευτέρα εργάζονται ασταμάτητα. Στο επιτελικό κράτος είναι το πρόβλημα γιατί δεν μας αξιοποίησε έτσι όπως έπρεπε»

«Οι προσπάθειες που κάνουν οι τεχνικοί για να επαναφέρουν το ρεύμα σε πολλούς δήμους της Αττικής είναι υπεράνθρωπες. Δεν είναι εύκολο το έργο τους, γιατί υπάρχουν ακόμα αυτοκίνητα εγκλωβισμένα και πολλοί δρόμοι ακόμη δεν είναι καθαροί», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης. 

«Το Χαλάνδρι, ο Χολαργός, ο Μαραθώνας, τα Σπάτα, η Λούτσα, η Νέα Σμύρνη, ο Άλιμος, η Ηλιούπολη είναι περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα το ρεύμα. Είναι περιοχές που υπάρχουν προβλήματα λόγω του ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στους δρόμους έτσι ώστε να πάμε να διορθώσουμε τις βλάβες. Σε πολλά σημεία για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες πηγαίναμε με τα πόδια, γι’ αυτό υπήρχε μεγάλη χρονοκαθυστέρηση. Αν μπορούσαμε να πάμε από τη Δευτέρα το βράδυ, δεν θα ήταν Τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα οι συμπολίτες μας.  

Οι τεχνικοί από την πρώτη στιγμή είχαν βάλει αλυσίδες στα αυτοκίνητα και ήταν έτοιμοι να συνδράμουν και να αποκαταστήσουν τις βλάβες.  Στο επιτελικό κράτος ήταν το πρόβλημα που δεν μπόρεσε να μας αξιοποιήσει έτσι όπως έπρεπε, για να μην έχουμε τόσες πολύωρες διακοπές. 

Το πρόβλημα ξεκινάει από την Πολιτική Προστασία και τον συντονισμό που έπρεπε να είχε κάνει για να έχει τους δρόμους ελεύθερους. Οι Δήμοι και η Περιφέρεια όφειλα να είχαν εξασφαλίσει τα απαιτούμενα για να καθαριστούν οι δρόμοι ώστε να μπορέσουμε να τρέξουμε να πάμε πιο γρήγορα για την αποκατάσταση. 

Επίσης πρόβλημα υπάρχει στην παλαιότητα των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία είναι 40 και 50 ετών και χρειάζονται αντικατάσταση προκειμένου να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες της κλιματικής κρίσης. Το δίκτυο χρειάζεται να ανανεωθεί, ενώ απαραίτητη είναι επίσης η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να μην χαθεί η τεχνογνωσία. Μόνο έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.  Πέρυσι στον Διόνυσο και στην Εκάλη οι κάτοικοι παρέμειναν για μια εβδομάδα χωρίς ρεύμα. Αν  το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα κι αν δεν προσέξουμε να συνεργαστούμε, θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια ανάλογες περιπτώσεις».  

πηγή: avgi