ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Κάτω τα χέρια από τους φύλακες στην Εθνική Τράπεζα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Κάτω τα χέρια από τους φύλακες στην Εθνική Τράπεζα

20/12/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είκοσι ημέρες πριν τα Χριστούγεννα επέλεξε η Εθνική Τράπεζα για να ανακοινώσει στους φύλακες ότι θα αναθέσει το  «έργο» της φύλαξης σε άλλη εταιρεία με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν δύο επιλογές: ή να αποδεχθούν μείωση μισθού ή να μείνουν άνεργοι…

Η Εθνική αποφάσισε να λήξει την σύμβαση με τον μέχρι τώρα εργολάβο, χωρίς να έχει αναφερθεί κάποια δυσλειτουργία στο «έργο». Άλλωστε η φύλαξη των εγκαταστάσεων και προσώπων εξασφαλίζεται από τον επαγγελματισμό των συναδέλφων και όχι από την υποτιθέμενη τεχνογνωσία του «εργολάβου». Η ίδια η Τράπεζα έχει επενδύσει σε αυτούς, διοργανώνοντας υπό την αιγίδα της και με αποκλειστικά δικά της έξοδα, σεμινάρια αναβαθμισμένης εκπαίδευσης (σκοποβολή, επιθετική & αμυντική οδήγηση, πρώτες βοήθειες, κ.α.) που απαιτούνταν από τα καθήκοντά τους.  Οι δε συνάδελφοι εδώ και πάνω από 10 χρόνια διακινδυνεύουν  τη ζωή και την σωματική τους ακεραιότητα και εργάζονται σε σκληρές συνθήκες, με νυχτερινές βάρδιες και κάτω από αντίξοα καιρικά φαινόμενα (χιόνι, καύσωνας). Αντί εισπράξουν επιβράβευση, π.χ. με ενίσχυση των ήδη πολύ χαμηλών αμοιβών τους,  αξιοποιώντας ένα πολύ μικρό μέρος των κερδών της Τράπεζας (σε 714 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη σε επίπεδο Ομίλου Εθνικής Τράπεζας το εννιάμηνο του 2021), βρίσκονται μπροστά σε  εκβιαστικά διλήμματα.

Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους, (τόσο για την χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας όσο και για τον υπολογισμό αποζημιώσεων ενδεχόμενης μελλοντικής απόλυσης)  και η καταβολή του ίδιου μισθού και των επιδομάτων χωρίς μείωση είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζόμενων ανεξάρτητα από τις όποιες επιχειρηματικές αποφάσεις και τις μεθοδεύσεις μέσω των δήθεν εργολάβων.

Για όλες τις σχεδιαζόμενες αλλαγές  – ακόμα και τώρα – δεν έχει υπάρξει σαφής και έγκυρη ενημέρωση ούτε στους εργαζόμενους ούτε στο Σωματείο τους (ΣΥΔΑΠΤΤ). Η Εθνική μάλιστα έχει φροντίσει να απαλλαχθεί όσο γίνεται από την «ενοχλητική» παρουσία του συλλόγου, μεταθέτοντας την πρόεδρό του και απομακρύνοντας την από τον χώρο της Τράπεζας και από τους υπόλοιπους συναδέλφους και συναδέλφισσες μέλη του σωματείου. Τα παραπάνω κάνουν τα περί ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου που εκστομίζει ο ΣΕΒ – μέλος του οποίου είναι και η Εθνική Τράπεζα – να ακούγονται ως κακόγουστο αστείο.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των συναδέλφων φυλάκων που προσπαθούν να μην γίνουν έρμαια επιχειρηματικών αποφάσεων που εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο/-η, κάθε σωματείο, 2βάθμια οργάνωση και την ΓΣΕΕ να τους στηρίξουν στην άνιση αλλά δίκαιη αυτή μάχη.

Μόνο ενωμένοι, εργολαβικοί εργαζόμενοι και τακτικό προσωπικό μπορούν να βγουν νικητές!

 Γραφείο Τύπου

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ