ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Επικουρική ασφάλιση, η ΝΔ τζογάρει το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή γηρατειά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Επικουρική ασφάλιση, η ΝΔ τζογάρει το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή γηρατειά

Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΤΖΟΓΑΡΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΓΗΡΑΤΕΙΑ

Εργαζόμενες, -νοι

Μετά την κατάργηση του 8ωρου και τα δεκάδες κτυπήματα που επέφερε στον κόσμο της εργασίας και το θεσμό του συνδικαλισμού, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. με νέο σχέδιο νόμου που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 13 Ιούλη, έρχεται τώρα να παραδώσει την επικουρική ασφάλιση στα χέρια των ιδιωτών τζογάροντας το δικαίωμα των νέων εργαζομένων αλλά και όλων μας για αξιοπρεπή γηρατειά.

Πιο συγκεκριμένα, η εντολοδόχος κυβέρνηση του ΣΕΒ καταπατώντας το Σύνταγμα και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της μια σειρά αποφάσεις του ΣτΕ, όπου σαφώς ορίζουν ότι απαγορεύεται η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση της επικουρικής ασφάλισης και ότι αυτή παρέχεται αποκλειστικά και μόνο από το κράτος, διαρρηγνύοντας τη μέχρι τώρα λογική του αναδιανεμητικού συστήματος και της αλληλεγγύης των γενεών, υποχρεώνει τους εργαζόμενους (και εθελοντικά όσους είναι μέχρι 35 ετών), να παραδίδουν τις εισφορές τους στα κοράκια (golden boys) των χρηματιστηριακών αγορών, τζογάροντας το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή γηρατειά.

Η απόφαση αυτή, πέρα από το ότι είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει στην απώλεια των εισφορών των εργαζομένων, όπως έγινε κατ’ επανάληψη στον παρελθόν χωρίς καμία επίπτωση, η ευθύνη για αυτούς που θα διαχειρίζονται τον ιδρώτα τους (υπάρχει σχετική διάταξη), επιπροσθέτως θα δημιουργήσει και τεράστιο κενό δεκάδων δις. Ευρώ στο υπάρχον σύστημα το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι είτε με νέους φόρους, είτε με νέες μειώσεις στις συντάξεις τους ή με αύξηση των ορίων ηλικίας.

Οι αλλαγές αυτές κινούνται πάνω στη λογική του συστήματος των 3 πυλώνων του ΠΙΝΟΣΕΤ, αποκόπτοντας το κράτος από την υποχρέωσή του στην κοινωνική ασφάλιση και αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Εργαζόμενες, -νοι

Εάν και εφόσον περάσει αυτό το νομοσχέδιο, που εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα του «κουμπαρά» παραδίδοντας τις εισφορές μας στον τζόγο, είναι σίγουρο όπως είχε συμβεί σε χιλιάδες ανά την υφήλιο περιπτώσεις, το μέλλον μας είναι στον αέρα στην κυριολεξία.

Γι αυτό για μια φορά ακόμα καλούμε τον καθένα και την καθεμιά από εσάς, όσες πίκρες και όσες απογοητεύσεις και αν έχει δεχτεί, να σταθεί όρθιος και όρθια και όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα της διεκδίκησης του δικαιώματός μας (με την εγγύηση του κράτους και όχι του ρίσκου των ιδιωτών και των αγορών) για αξιοπρεπή ζωή.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε την ηγεσία της ΓΣΕΕ άμεσα να καλέσει συνεδρίαση του ΔΣ της συνομοσπονδίας προκειμένου να ληφθούν οι επιβεβλημένες αποφάσεις. Και επειδή δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη, αποφεύγοντας αυτή τη στιγμή να ασκήσουμε κριτική (μήπως και καταφέρουμε να συνεννοηθούμε), για να μην χαθεί χρόνος, το ίδιο καλούμε να πράξει το κάθε σωματείο, το κάθε εργατικό κέντρο, η κάθε ομοσπονδία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ