Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν ελλιπή μέτρα ασφαλείας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Απανωτά τα κρούσματα κορωνοϊού στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ. Ζητούμενο ακόμα τα συχνά τεστ και οι απολυμάνσεις των λεωφορείων

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζόμενους της ΟΣΥ, μετά και τον θάνατο, πριν από λίγες μέρες, οδηγού λεωφορείου από την Covid-19. Συνολικά, οκτώ εργαζόμενοι τεχνίτες στα αμαξοστάσια Ρέντη και Π. Ράλλη εντοπίστηκαν να νοσούν μετά την ιχνηλάτηση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος σε τεχνίτη συνεργείου. Ειδικότερα, η ΟΣΥ διενήργησε 135 μοριακά τεστ σε όλους τους τεχνίτες της βάρδιας του θετικού επιβεβαιωμένου κρούσματος, από όπου και προέκυψαν πέντε ακόμη θετικοί στον ιό, ενώ από τη διενέργεια των προληπτικών τεστ προέκυψαν δύο ακόμη θετικά κρούσματα (εργαζόμενοι εντός αμαξοστασίου) εκτός επαφής του αρχικού επιβεβαιωμένου, για τα οποία ακολουθείται το πρωτόκολλο για την ιχνηλάτησή τους.

Μετά την έξαρση των κρουσμάτων, η ΟΣΥ ενημέρωσε ότι προχώρησε σε απολύμανση των χώρων τόσο των συνεργείων όσο και του συνόλου των δύο αμαξοστασίων την Κυριακή 7/3 και τη Δευτέρα 8/3 και πριν ακόμη λάβει τα αποτελέσματα των υπολοίπων τεστ, ενώ έθεσε σε προληπτική καραντίνα και όλους τους αρνητικούς εργαζόμενους της βάρδιας του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

«Εδώ και ένα χρόνο έχουμε ζητήσει κανονική καμπίνα και τεστ»

Να θυμίσουμε πως, πριν από λίγες μέρες, οδηγός λεωφορείου της ΟΣΥ έφυγε από τη ζωή μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο εξαιτίας του κορωνοϊού. Το μέλος, μάλιστα, του Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και του ΕΚΑ Ηλίας Γκιουλάκης κατήγγειλε με αφορμή τον θάνατο του οδηγού «ελλιπή μέτρα προστασίας», καθώς και ολιγωρία από την ΟΣΥ, από τη διοίκηση της οποίας είχε ζητηθεί «πριν από ένα χρόνο η θωράκιση των οδηγών μέσω κανονικής καμπίνας, έχουν γίνει τόσα έξοδα στον βωμό της δήθεν προστασίας από κορωνοϊό, και δεν μπόρεσαν να το εξετάσουν καν ως ενδεχόμενο. Ζητήσαμε να γίνουν τεστ στους οδηγούς που βρίσκονται καθημερινά στη μάχη, δεν έχει γίνει δεκτό, προφανώς μπαίνει και εδώ το κόστος».

Για τον θάνατο του οδηγού είχε παρέμβει και ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, εκφράζοντας αμείλικτα ερωτήματα για το αν τηρούνται ή όχι τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιβατών στα ΜΜΜ, πόσο συχνά γίνονται απολυμάνσεις και νεφελοψεκασμοί σε οχήματα και συρμούς και αν χορηγούνται επαρκή μέσα ατομικής προστασίας στους οδηγούς.

Από την πλευρά της, η ΟΣΥ σε ανακοίνωσή της απάντησε ότι «διενεργούνται ειδικοί νεφελοψεκασμοί στο σύνολο του στόλου και όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων», ενώ «διενεργούνται και καθημερινές διεξοδικές απολυμάνσεις στο σύνολο του στόλου και όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων της Εταιρείας». Σύμφωνα, τέλος, με την ΟΣΥ, παρέχονται στους εργαζόμενους σε όλες τις βάρδιες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ατομικά μέσα προστασίας, ενώ μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 3.500 τεστ Covid-19 σε εργαζόμενους.

πηγή – Νίκος Μορφονιός