Συνδικαλιστικός τακτικισμός οι διαφωνίες για τον Γιάννη Βρούτση

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνδικαλιστικός τακτικισμός οι διαφωνίες για τον Γιάννη Βρούτση

Σε σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τους εκπροσώπους ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ εξελίχθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο σχετικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι δύο οργανώσεις τόνισαν ότι η μείωση αυτή ωφελεί μόνο τους εργοδότες, ενώ οδηγεί σε ελλείμματα τον ΟΑΕΔ, και ο υπουργός τις κατηγόρησε για συντεχνιασμό καλώντας τες να «βάλουν τα ψηφαλάκια σε δεύτερη μοίρα για το καλό της Ελλάδας».

Κατά την ακρόαση φορέων επί του νομοσχεδίου «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», η ΓΣΕΒΕΕ, η ΓΣΕΕ και η ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, είπαν ότι το όφελος της μείωσης των εισφορών για τους εργαζόμενους θα είναι μικρό, αλλά αυτά που διακυβεύονται είναι μεγάλα, διότι μένουν στον αέρα σημαντικά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων αλλά και τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης, που ιδίως σε αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι σημαντικά. 

ΓΣΕΒΕΕ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επισήμανε ότι στην παρούσα συγκυρία, αυτή η μείωση των εισφορών, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα επιλύσει. «Προδιαγράφει την υποβάθμιση και αποδόμηση του ΟΑΕΔ. Μειώνονται πόροι που σχετίζονται με την αναγκαία χρηματοδότηση μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, και συγκεκριμένα οι πόροι για τα επιδόματα ανεργίας , όπου η συνολική χρηματοδότηση θα μειωθεί κατά 43%», είπε,

Εξήγησε ότι έτσι μειώνονται οι συνολικοί πόροι για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (κατάρτιση, προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης κατά 65%) που είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας και προγραμμάτων για τη μετά Covid περίοδο, που θα χρειαστεί να υλοποιηθούν, όπως προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων εργοδοτών και εργαζομένων, ιδιαίτερα για την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος που δημιουργεί η επιτάχυνση εισαγωγής νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργασιών σε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας). 

«Από τη στιγμή μάλιστα που το μέτρο είναι προσωρινού χαρακτήρα – θα ισχύσει μόνο για το 2021 – θα ήταν προτιμότερο αυτό το 3% να καλυπτόταν οριζόντια μέσα από χρηματοδότηση που μπορεί να παρασχεθεί από το SURE και από τον κρατικό Προϋπολογισμό», επισήμανε ο κ. Καββαθάς.

ΓΣΕΕ: Ασήμαντο αντίδωρο

Εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος είπε ότι η μείωση των εισφορών μπορεί να ακούγεται ως θετική εξέλιξη, αλλά το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα μπόνους για τις επιχειρήσεις, ενώ για τους εργαζόμενους αποτελεί ένα ασήμαντο αντίδωρο – ιδίως για τους χαμηλόμισθους. 

«Το σημαντικό είναι ότι στερεί ουσιαστικούς πόρους από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών καίριας σημασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Με βάση τη διάταξη αυτή, αλλάζει ο τριμερής χαρακτήρας του ΟΑΕΔ, περιορίζονται δραστικά οι θεσμοθετημένοι πόροι του ΟΑΕΔ, αφού η μείωση γίνεται αποκλειστικά από τους εισπραττόμενους πόρους. Η μείωση θέτει σε κίνδυνο μια σειρά από κοινωνικές δράσεις του οργανισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που, λόγω της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ έχει αναλάβει υποχρεώσεις στήριξης ανέργων, εργαζομένων που αυτή την περίοδο πλήττονται δραστικά».

Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ

Ο Γιώργος Μακράκης, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ, είπε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έρχεται σε συνέχεια της μείωσης του Ιουνίου του 2020. «Η μείωση αυτή δεν ήταν ικανοποιητική, και πρακτικά το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει έλλειμμα στον Οργανισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ», είπε. 

Και απαντώντας στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η νέα ρύθμιση είναι «εμβληματική», τόνισε ότι «υπάρχουν διατάξεις που αναιρούν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η μείωση αυτή σημαίνει ότι θα στερήσετε από τον ΟΑΕΔ πάνω από 1 δισ. ευρώ. Δεν θα στερήσετε αυτό το ποσό από τον ΟΑΕΔ: για το βάλω στη σωστή διάσταση, θα το στερήσετε από τους ανέργους που δημιουργούν οι πολιτικές σας. Με το πρόσχημα μιας ελάχιστης αύξησης στους εργαζόμενους, αφαιρείτε από τους ανέργους το θεσμικό δικαίωμα για τη στήριξή τους. Με άλλα λόγια παίρνετε θεσμοθετημένους πόρους από τους ανέργους για να δώσετε ψίχουλα στους εργαζόμενους».

Και κατέληξε: «Αυτό δεν αποτελεί ορθή κοινωνική παρέμβαση. Από τον Οργανισμό φέτος, μέχρι τώρα που μιλάμε, έχουν δοθεί 1,6 δισ. για επιδόματα ανεργίας. Παρά το μεγάλο μέγεθος των χρημάτων αυτών, χωρίς επίδομα ανεργίας έχουν μείνει 870.000 άνεργοι. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΕΔ, σε αυτή την περίοδο της κρίσης, χρειάζεται στήριξη και όχι αποδυνάμωση, όχι υπονόμευση».

Βρούτσης: «Όχι τα ψηφαλάκια μπροστά από την πατρίδα!»

Αντιδρώντας στις αιτιάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι οι απόψεις τους είναι «αντιεπιστημονικές» και πως η «παγκόσμια βιβλιογραφία, όλοι οι φορείς της χώρας και οι σοβαροί επίσημοι θεσμοί των εργαζομένων, αλλά και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας και της πλευράς των επιχειρήσεων, εδώ και πολύ καιρό, συνεχώς μας βομβάρδιζαν με το αίτημα της μείωσης των εισφορών, με το σκεπτικό ότι είναι απαράδεκτα υψηλές, αποτελούν αντικίνητρο για προσλήψεις και υπονομεύουν τη νομιμότητα, διότι ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό – και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές κινητροδοτούν την παραβατικότητα». 

Επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές το 2012, σχεδόν παγκοσμίως. 

«Σήμερα, με την παρέμβασή μας οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο 36,6. Κατεβαίνουμε σε ένα μέσο κανονικό επίπεδο και θα βοηθήσει αυτή η μείωση εργαζόμενους, επιχειρήσεις – κυρίως θα βοηθήσει τους ανέργους διότι ενισχύουμε τα κίνητρα για αύξηση προσλήψεων», είπε καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τις διαφωνίες που ακούστηκαν  «μπορώ να τις δικαιολογήσω ως συντεχνιακή προσέγγιση. Αλλά προς Θεού! Εδώ είναι Βουλή, και όταν μιλάμε για την Ελλάδα και τους ανέργους πρέπει να είμαστε σοβαροί. Να μην κρυβόμαστε πίσω από συνδικαλιστικό τακτικισμό. Δεν υπάρχει φορέας της αγοράς εργασίας, δεν υπάρχει επιστημονικός φορέας που να λέει αυξήστε τις εισφορές! Προς Θεού! Τα ψηφαλάκια σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο καλό της πατρίδας! »

Και πρόσθεσε ότι ο ΟΑΕΔ «αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί κεντρικό βραχίονα του υπουργείου Εργασίας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Στηρίζεται από την κυβέρνηση και θα στηρίζεται και όσοι πόροι χρειαστούν θα δοθούν από την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση προγραμμάτων υπέρ των ανέργων».

ΟΕΕ: Η μείωση των εισφορών στηρίζει την εργασία

Σε αντίθετη κατεύθυνση από ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ κινήθηκε ωστόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που υπογράμμισε ότι «οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και την για την πρόσληψη νέου προσωπικού».

https://www.efsyn.gr/node/269547