Ξενοδόχοι σε Βρούτση / Τη «λυπητερή» θα την πληρώσουμε εμείς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ξενοδόχοι σε Βρούτση / Τη «λυπητερή» θα την πληρώσουμε εμείς

Oι ξενοδόχοι ζητούν να γίνει από το κράτος η πληρωμή της αποζημίωσης και επιδόματος αδείας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Επιστολή στο υπουργείο Εργασίας σχετικά με την αποζημίωση και το επίδομα αδείας των εργαζομένων απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια επιβάρυνση άδικη και αδικαιολόγητη για τα ξενοδοχεία.

Η ΠΟΞ αναφέρει ότι αν οι επιχειρήσεις γνώριζαν εξ αρχής πιθανότατα να μην επέλεγαν να ανοίξουν, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός των εργαζομένων που παρέμεινε σε αναστολή είναι πολλαπλάσιος αυτών που εργάστηκαν.

Στην επιστολή της η ΠΟΞ ζητά να ληφθούν μέτρα ώστε αφενός να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας και το επίδομα αδείας των εργαζομένων που παρέμειναν σε αναστολή και αφετέρου, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, να έχουν οι επιχειρήσεις το δικαίωμα να μεταφέρουν – καταβάλουν τις αποδοχές και το επίδομα εντός του έτους 2020.

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή «κανένας μας δεν ήταν αντίθετος στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, αντιθέτως όλοι είπαμε πως καλά πράξατε, καθώς οι εργαζόμενοι έπρεπε και πρέπει να στηριχθούν. Εκ των υστέρων, όμως, μάθαμε πως τη «λυπητερή» θα την πληρώσουμε εμείς», ενώ τονίζεται.

«Αρχικώς πληροφορηθήκαμε πως η αποζημίωση ειδικού σκοπού που καταβάλατε στους παραπάνω εργαζομένους αφαιρείται από την επιστρεπτέα προκαταβολή που δικαιούνται να λάβουν οι επιχειρήσεις, πρόκειται για χρήματα που τα μέλη μας έχουν τεράστια ανάγκη με την έλλειψη ρευστότητας να «χτυπάει κόκκινο». Στη συνέχεια μάθαμε πως οι επιχειρήσεις μας καλούνται να καταβάλουν στους παραπάνω εργαζομένους και αποζημίωση και επίδομα αδείας».

«Επαναλαμβάνουμε», σημειώνουν, «πως αναφερόμαστε σε προσωπικό που τα μέλη μας είτε δεν είχαν υποχρέωση, είτε δεν είχαν ανάγκη (βάσει των λειτουργικών τους αναγκών – της μηδενικής σχεδόν ζήτησης) να επαναπροσλάβουν και δεν εργάστηκε ούτε μια μέρα».

Μάλιστα διερωτάται, «πού άραγε θα βρουν τα μέλη της ΠΟΞ τα χρήματα να πληρώσουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όταν δούλεψαν επί της ουσίας τρεις το πολύ μήνες, με πληρότητες που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπερέβησαν το 30% και που σε πολλές περιοχές λόγω των έκτακτων μέτρων που επιβάλλονταν κατά τη διάρκεια της περιόδου, δεν ξεπερνούσαν μονοψήφια νούμερα;».

Και το ερώτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα εποχικά ξενοδοχεία αναφέρουν στην επιστολή, αλλά και τα συνεχούς, τα οποία καλούνται με μηδενικούς σχεδόν τζίρους, εν μέσω lockdown, μέσα σε ένα μήνα (το Δεκέμβριο) να καταβάλλουν και αποδοχές αδείας και επίδομα αδείας και Δώρο Χριστουγέννων, περιμένοντας στη συνέχεια κάποια στιγμή να λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση (μικρού) μέρους των αποδοχών αδείας και την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων με την οποία βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός»

«Είναι αντικειμενικά αδύνατον να πληρωθούν τα ποσά αυτά» καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθεί η επιστολή σε μορφή pdf

Επιστολή ΠΟΞ στο Υπουργείο Εργασίας.pdf 132.04 KB

https://www.avgi.gr