Εργασιακό Νομοσχέδιο: Μειώνεται η αποζημίωση απόλυσης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργασιακό Νομοσχέδιο: Μειώνεται η αποζημίωση απόλυσης

Θεσμοθετείται το δικαίωμα του εργοδότη να απαγορεύει στον εργαζόμενο την προσέλευσή του στη δουλειά μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του.

Την θεσμοθέτηση του δικαιώματος του εργοδότη να απαγορεύει την προσέλευση του εργαζόμενου στην δουλειά, μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας».

Η νέα διάταξη δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία από την στιγμή της προειδοποίησης έως και την λύση της σχέσης εργασίας. Ο εργαζόμενος, που δεν θα προσέρχεται στο χώρο εργασίας, θα αμείβεται κανονικά μέχρι την καταγγελία της σύμβασής του, όπως προβλέπεται.

Όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, η ρύθμιση αυτή αναμένεται να καταστήσει πιο ευέλικτη την απόλυση με προειδοποίηση, την οποία συχνά επιχειρήσεις απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν, λόγω των αντεγκλήσεων και της ιδιάζουσας συνθήκης που διαμορφώνεται ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη μετά την προειδοποίηση της απόλυσης.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες από την περίοδο των μνημονίων ρυθμίσεις, η προειδοποίηση της απόλυσης φτάνει έως και τους 4 μήνες, ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης του εργαζόμενου, ενώ μετά την προειδοποίηση, η αποζημίωση της απόλυσης μειώνεται κατά 50%.

«Το μέτρο λειτούργησε κυρίως την περίοδο του πρώτου και δεύτερου μνημονίου και κατά βάση όταν περιορίστηκε ο αριθμός των μηνών της προειδοποίησης στους τέσσερις. Στη συνέχεια, η εφαρμογή του μέτρου σταδιακά ατόνησε στην πράξη, λόγω και της υποχρέωσης του εργοδότη να διατηρεί στις εγκαταστάσεις του τον απολυμένο εργαζόμενο, με την όποια δυσπιστία υπήρχε στο διάστημα μέχρι την τελική λύση της εργασιακής σχέσης», εξηγεί ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

Όπως προσθέτει ο ίδιος: «Η σύμβαση εργασίας επί της ουσίας λύνεται κατά την στιγμή της προειδοποίησης. Ιδιαίτερες συνθήκες που μπορούν να αφορούν έναν εργαζόμενο, όπως για παράδειγμα εγκυμοσύνη, θα πρέπει να συντρέχουν την στιγμή της προειδοποίησης. Πολλά δικαστήρια είχαν επίσης αναγνωρίσει το δικαίωμα του εργαζόμενου να λαμβάνει υποχρεωτικά άδεια μετ αποδοχών από τον εργοδότη, προκειμένου στον χρόνο της προειδοποίησης να βρουν αλλού εργασία. Αυτά ομαλοποιούνται με την νέα ρύθμιση, που ουσιαστικά θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο, αμοιβόμενος, να μην εργάζεται, με σκοπό την ανεύρεση εργασίας. Το μέτρο γίνεται πιο θελκτικό για τον εργοδότη, αφού θα αποφευχθούν οι διελκυστίνδες και οι συγκρούσεις στον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την απόλυση».

Σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, τα νέα  χρονικά  διαστήματα  προειδοποίησης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού υπαλλήλου με προειδοποίηση διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες συμπληρωμένους έως 2 έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στον 1 μήνα πριν την απόλυση.
  • Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 2 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι 5 έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους 2 μήνες πριν την απόλυση.
  • Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 5 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι 10 έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους 3 μήνες πριν την απόλυση.
  • Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 10 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και άνω, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους 4 μήνες πριν την απόλυση.

Η προσμέτρηση του χρόνου προειδοποίησης ξεκινά από την επομένη ημέρα της γνωστοποίησής της προς τον εργαζόμενο και λήγει με τη λήξη της προθεσμίας προειδοποίησης, οπότε και επέρχεται η λύση της σχέσης εργασίας.

Καταγγελία ΧΩΡΙΣ προειδοποίησηΚαταγγελία ΜΕ προειδοποίηση.
Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότηΠοσό αποζημιώσεωςχρόνος προειδο­ποίησηςΠοσό αποζημιώσεως
έτος συμπλ. έως έτημηνών  1 μήναςμηνός
έτη συμπλ. έως έτημηνών  2 μήνεςμηνός
έτη συμπλ.έως έτημηνώνμήνες1 1/2 μηνός
έτη συμπλ.έως έτημηνώνμήνες1 1/2 μηνός
έτη συμπλ.έως έτημηνώνμήνεςμηνών
έτη συμπλ έως 10 έτημηνώνμήνες2 1/2 μηνών
10 έτη συμπληρωμέναμηνώνμήνεςμηνών
11 έτη συμπληρωμέναμηνώνμήνες3 1/2 μηνών
12 έτη συμπληρωμέναμηνώνμήνεςμηνών
13 έτη συμπληρωμέναμηνώνμήνες4 1/2 μηνών
14 έτη συμπληρωμένα10 μηνώνμήνεςμηνών
15 έτη συμπληρωμένα11 μηνώνμήνες5 1/2 μηνών
16 έτη συμπληρωμένα και άνω12 μηνώνμήνεςμηνών

ΠΗΓΗ: ethnos.gr, https://dikigorosergatologos.gr/

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ: Γιάννης Φώσκολος