Γ. Πετσαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων: ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γ. Πετσαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων: ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο λόγος που είμαστε αντίθετοι με την αγορά ποσοστού 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μας από την CVC Capital Partners είναι ότι είναι ένα fund (ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο).

Όπως είναι γνωστό σε όλους, ο επενδυτικός ορίζοντας ενός τέτοιου κεφαλαίου δεν είναι μεγαλύτερος των πέντε με επτά ετών σε καμία περίπτωση, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνθήκες αβεβαιότητας των τελευταίων χρόνων λόγω των αποτυχημένων προσπαθειών πώλησης της Εταιρίας μας, θα επαναληφθούν στο πολύ άμεσο μέλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την φήμη της.

Στο χρόνο αυτό της επένδυσης, το fund συνήθως πρέπει να έχει επανακτήσει το κόστος της αρχικής επένδυσης και να έχει προκύψει κέρδος.

Οι συνήθεις πρακτικές για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι ο περιορισμός του κόστους μέσω μείωσης μισθολογικών και λοιπών λειτουργικών δαπανών, μείωσης δικτύου πωλήσεων και προμηθειών σε συνεργάτες μέσω χρήσης απ’ ευθείας πωλήσεων χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά του πιστοποιημένου επαγγελματία  διαμεσολαβητή, outsourcing συγκεκριμένων υπηρεσιών και όχι μέσω αύξησης παραγωγικότητας, όπως πολλοί μπορεί να σπεύσουν να πουν, γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και επιπλέον επενδύσεις.​ ​ ​ ​

Είμαστε αντίθετοι στη βέβαιη φυγή κεφαλαίων από την εθνική οικονομία, μέσω της διαχείρισης των τριών και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ αποθεματικών της Εταιρίας μας, που πλέον θα επενδύονται με αποφάσεις του fund. Η ιστορία της πλήρους εξαγωγής κεφαλαίων της Πορτογαλικής Fidelidad όταν αγοράστηκε από hedge fund, είναι ενδεικτική και χρειάστηκε παρέμβαση της ΕΚΤ για να ισορροπήσει.

Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς από την εμπειρία μας ως υπάλληλοι της  ηγέτιδας της ασφαλιστικής αγοράς, γνωρίζουμε ότι τελικά τέτοια φαινόμενα θα στραφούν εναντίον μας.

Η παράλληλη σχέση με τον όμιλο υγείας Hellenic Healthcare (ελληνικό βραχίονα της CVC Capital Partners), δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, τόσο στον χώρο των ασφαλίσεων, όσο και στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Δεν είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή, τουναντίον ως εργαζόμενοι της διαχρονικά μεγαλύτερης ασφαλιστικής επιχείρησης της χώρας μας έχουμε μάθει να καλωσορίζουμε την αλλαγή και να προσπαθούμε να οδηγούμε την αγορά, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, προς όφελος των ασφαλισμένων της Εταιρείας και των μετόχων της και κατά συνέπεια των εργαζομένων μας, αφού όλοι έχουμε μόνο να κερδίσουμε από την ανοδική της πορεία.

Για το λόγο αυτό δεν θα είμασταν αντίθετοι και θα καλωσορίζαμε έναν στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα ήταν μέρος μιας ενδεχομένως πιο αναπτυγμένης ασφαλιστικής αγοράς και θα μπορούσε να προσφέρει στην Εταιρία μας τεχνογνωσία και πρόσβαση σε φρέσκες ιδέες, αυτοματισμούς και προϊόντα, γεγονότα που θα μεγάλωναν εμβέλεια και την εξυπηρέτηση της Εταιρίας μας σε πελάτες και συνεργάτες και παράλληλα θα οδηγούσαν την κερδοφορία σε ιστορικά επίπεδα. Έναν επενδυτή που θα ερχόταν για να μείνει, να επενδύσει χρήμα και χρόνο με στόχο να οδηγήσει την πρώτη ασφαλιστική της χώρας στο μέλλον που της αξίζει.

Γι’ αυτούς τους λόγους λέμε ναι στην αλλαγή, αλλά ένα βροντερό όχι στο ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής.

ΠΗΓΗ: banks.com.gr