Υπόμνημα ΣΕΗ προς το ΥΠΠΟΑ σχετικά με την επιδότηση άδειας θέσης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υπόμνημα ΣΕΗ προς το ΥΠΠΟΑ σχετικά με την επιδότηση άδειας θέσης

Δημοσιεύουμε το υπόμνημα του Σωματείου προς το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την επιδότηση άδειας θέσης, όπως αυτό πρωτοκολλήθηκε και στάλθηκε στις αρμόδιες Υπηρεσίες την Παρασκευή 24/10/20:

—-

“Αθήνα, 22/10/2020

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΠΟΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΘΕΣΗΣ

Μετά τις δύο τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ ΥΠΠΟΑ και εκπροσώπων των καλλιτεχνικών Σωματείων, το ΥΠΠΟΑ μέσω του Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού απηύθυνε πρόσκληση προς τα Σωματεία προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το πώς θα μπορεί να διαμορφωθεί ο «αλγόριθμος» για το πρόγραμμα επιδότησης της κενής θέσης.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ανταποκρινόμενο στο ρόλο του και στους καταστατικούς σκοπούς του, που έγκεινται πρωταρχικά στην προστασία των εργαζόμενων ηθοποιών, δηλώνει πως δεν μπορεί και δεν έχει την τεχνογνωσία να μετέχει στο σχεδιασμό μέτρου που αφορά παραγωγούς και εργοδότες.

Πιθανά, η μέχρι πρόσφατα διαλυμένη ΠΕΕΘ ή η εσχάτως ανακοινωμένη #ΕΝΘΕΠΑ και οι εκπρόσωποί τους, η #ΕΜΚΕΘΙ και οι ΑΜΚΕ που δεν μετέχουν σε αυτή να μπορούν καλύτερα να καταθέσουν σχετικές προτάσεις.

Αυτό που το ΣΕΗ οφείλει να κάνει, σε συνέχεια και της απευθείας επικοινωνίας του Προεδρείου με την Υπουργό Πολιτισμού και τον Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, είναι να απαιτήσει την έγκριση της καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρηματοδότησης κατόπιν ελέγχου ότι ο εκάστοτε θεατρικός επιχειρηματίας – εταιρεία έχει προσλάβει για νέα παραγωγή ΚΑΤ’ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ για 50 ημέρες ασφάλισης τον κάθε συμμετέχοντα ηθοποιό, που οπωσδήποτε καλύπτουν τις ημέρες πρόβας και δεν συγκεράζονται με τις ημέρες παράστασης.

Όπως άλλωστε και η ίδια η Υπουργός έχει δηλώσει σε επιστολή της προς το Σωματείο μας την ημέρα της πρώτης Γενικής μας Συνέλευσης(4/10/2020),

«Γι αυτό επιδιώκω, στο βαθμό που μου αναλογεί, να περιοριστεί η απλήρωτη εργασία που ενισχύει την “μαύρη” οικονομία. Όπως, σας ανέφερα και στην συνάντησή μας με το Προεδρείο σας, στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αλλάξει το καθεστώς της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρόβας. Η παράσταση δεν γεννιέται ξαφνικά. Προηγείται σκληρή δουλειά για την οποία οι συντελεστές και πρέπει να πληρώνονται και πρέπει να ασφαλίζονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κανόνες. Αυτό εννοούσα και εννοώ όταν μιλώ για “μαύρη εργασία”. Θεωρώ επιβεβλημένο η σημερινή κατάσταση να αλλάξει.»

και σε σύμπνοια με τις μόνες τρεις συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν στον κλάδο των ηθοποιών (Εθνικό, Κρατικό, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας) και οι οποίες ορίζουν ως ελάχιστο αριθμό προβών τις 45 ημέρες συν 5 γενικές πρόβες,

θεωρούμε πως ΤΩΡΑ είναι η στιγμή το ΥΠΠΟΑ να εξυγιάνει τις εργασιακές συνθήκες των ηθοποιών μέσω της εξάρτησης αυτής της χρηματοδότησης από την ασφάλισή τους με 50 ημερομίσθια πρόβας για κάθε νέα παραγωγή και τουλάχιστον τα μισά για κάθε επανάληψη παραγωγής (παράσταση που είχε παρουσιαστεί σε άλλη σαιζόν).

Θα δημιουργηθεί έτσι έθιμο και νομικό προηγούμενο που θα μας βοηθήσει στην έπειτα από 8 χρόνια διαπραγμάτευση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης στο ελεύθερο θέατρο.

Πιστεύοντας ότι συναισθάνεστε την εξαιρετική ανάγκη που βιώνουν οι συνάδελφοί μας, σας καλούμε να εφαρμόσετε μέσω της πρότασής μας ένα αίτημα όλου του κλάδου, στην πιο κρίσιμη, μάλιστα, στιγμή της θεατρικής ιστορίας.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ του ΣΕΗ

Ο Πρόεδρος – Σπύρος Μπιμπίλας

Ο Γενικός Γραμματέας – Άρης Λάσκος”