ΣΤΕ: Αντισυνταγματική η κρατική εποπτεία σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΤΕ: Αντισυνταγματική η κρατική εποπτεία σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aντισυνταγματική κρίνει την κρατική εποπτεία του Τύπου (ΕΡΤ – Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. – ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.) στο σχέδιο του ΠΔ για τις αρμοδιότητες και τη στελέχωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης , το 5ο Τμήμα του  ΣτΕ.

Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η κρατική εποπτεία του Τύπου (ΕΡΤ – Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. – ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.) καθώς, όπως προβλέπεται «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους, έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας, φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».

Επιπλέον, στη γνωμοδότηση γίνεται αναφορά σε αναντιστοιχίες των αριθμών των μόνιμων και μετακλητών υπαλλήλων που θα στελεχώνουν την Προεδρία της Κυβέρνησης, ενώ τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας για τον τρόπο στελέχωσης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/enstaseis-apo-ste-gia-tis-armodiotites-kai-tin-stelehosi-tis-proedrias-tis-kybernisis, ereportaz