Επιτελικός τραγέλαφος…

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιτελικός τραγέλαφος…

Του Γιώργου Πετρόπουλου

  • Ο κόσμος της εργασίας έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση στην τύχη του, φορτωμένος μάλιστα με την ευθύνη της εξάπλωσης της πανδημίας

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τα ζητήματα που προκύπτουν από την υγειονομική κρίση, αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι συνωστισμένες και ακατάλληλες από υγειονομικής πλευράς δημόσιες υπηρεσίες.

Με νέες εγκυκλίους, απαιτεί σοβαρές συννοσηρότητες προκειμένου να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και πλήθος αποδεικτικών εγγράφων, εκθέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ενδεικτικός ήταν ο «επιτελικός» τραγέλαφος με την τηλεργασία, αφού χρειάστηκαν δύο ερμηνευτικές εγκύκλιοι, καθώς η πρώτη έβαζε μια σειρά προϋποθέσεις που την καθιστούσαν ανεφάρμοστη.

Όμως ακόμη και μετά τη δεύτερη έχουμε καταγγελίες πως σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει καταστρατήγηση της υποχρεωτικότητάς της ή ακόμη και απειλές για περικοπής μισθολογικών δικαιωμάτων σε εργαζόμενους που θα την επιλέξουν.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως δεν υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή, καθώς υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατάθεσης των σχετικών νομοσχεδίων.  Άρα οι εργαζόμενοι είναι ευάλωτοι σε ένα περιβάλλον που «ρευστοποιεί» τον τόπο και τον χρόνο της εργασίας κάνοντας δυσδιάκριτα τα όριά τους, ενώ δεν τους παρέχονται από τις υπηρεσίες ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός και τα έξοδα συνδέσεων.

Η τηλεργασία αφορά βέβαια μόνο έναν μικρό αριθμό εργαζομένων, προς το παρόν, καθώς η πλειονότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Δημόσιο απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία των εργαζομένων (υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, εξυπηρέτηση κοινού, τεχνικές υπηρεσίες κ.λπ.).

Βέβαια ούτε λόγος για δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά), ενώ -με την αυτονόητη εξαίρεση των υγειονομικών- πουθενά στο Δημόσιο δεν διεξάγονται διαγνωστικά τεστ, παρά μόνο όταν αναλάβουν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το κόστος τους.

Ο κόσμος της εργασίας έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση στην τύχη του, φορτωμένος μάλιστα με την ευθύνη της εξάπλωσης της πανδημίας. Απέναντι στη χυδαία επίκληση της «ατομικής ευθύνης» να προτάξουμε τη συλλογική υπευθυνότητα και δράση.

* Ο Γιώργος Πετρόπουλος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ εκλεγμένος με την Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση

Avgi.gr