ΔΑΣ-ΣΥΕΤΕ: Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες είναι ζήτημα δημοκρατίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΑΣ-ΣΥΕΤΕ: Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες είναι ζήτημα δημοκρατίας

Αθήνα, 25/09/2020

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Όπως πληροφορηθήκαμε από σχετική επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.) προς το Δ.Σ ΣΥΕΤΕ αλλά και από σχετικά δημοσιεύματα στον ημερήσιο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, μέσω της δυσμενούς μετάθεσης της Προέδρου, η προσπάθεια ουσιαστικής διάλυσης του σωματείου των «ενοικιαζόμενων» συναδέλφων μας. Όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή , η Πρόεδρος «εργάζεται για 13 συναπτά έτη στην Διεύθυνση Καρτών, διεκπεραιώνοντας τραπεζικές διαδικασίες σχετικές με πιστωτικές κάρτες, χωρίς να έχει μετακινηθεί από εκεί ούτε μια μέρα, ωστόσο η εταιρεία ICAP (ο άμεσος εργοδότης) αποφάσισε με διευθυντικό δικαίωμα τη μετάθεσή της στο τμήμα προσωπικού της εταιρείας…είναι δε απολύτως βέβαιο ότι δεν υπάρχει υπηρεσιακή ανάγκη που να επιβάλλει αυτή τη μετάθεση διότι στο τμήμα από το οποίο απομακρύνεται υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος φόρτος εργασίας (αυξημένος και λόγω της πανδημίας), ενώ στο τμήμα για το οποίο προορίζεται δεν φαίνεται να είναι τόσο οξυμένες οι ανάγκες, αφού 22 ημέρες μετά την υποτιθέμενη αλλαγή θέσης, ακόμα δεν έχουν ανατεθεί καθήκοντα στη συνάδελφο». Πέρα από το συνδικαλιστικά, πολιτικά και ηθικά αθέμιτο μιας τέτοιας διοικητικής απόφασης, ταυτόχρονα εγείρεται και θέμα σεβασμού και τήρησης του Ν.1264/1982, ο οποίος προβλέπει  ότι: «δεν επιτρέπεται μετάθεση των εργαζομένων που αναφέρονται στις παρ. 5, 6, 7, και 8 (των µελών της διοίκησης της συνδικαλιστικής οργάνωσης) χωρίς τη συγκατάθεση της αντίστοιχης συνδικαλιστικής οργάνωσης».

Ως ΔΑΣ, δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε αυτή την εξέλιξη. Στο πρόσωπο της Προέδρου η εργοδοσία λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι σε ένα ολόκληρο σωματείο που δίνει βήμα και φωνή στους εργολαβικούς «αόρατους εργαζόμενους», τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας που εργάζονται δίπλα μας  μέσω τρίτων εταιρειών με όρους δυσμενέστερους, διαθέτουν στην πλειονότητά τους υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στις τραπεζικές εργασίες και, καλύπτοντας συνηθέστερα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συμβάλλουν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία της Τράπεζας.

Ως ΔΑΣ, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους για τα αυτονόητα και καλούμε το ίδιο να κάνει συνολικά ο ΣΥΕΤΕ αλλά και κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα που αντιλαμβάνεται ότι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΕΤΕ να πάρει θέση : Ανέχεται να συνεργάζεται με εταιρείες που φαίνεται να πρωτοστατούν σε συνδικαλιστικές διώξεις;

Εμφορείται από την κουλτούρα σεβασμού στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που αποτελεί διαχρονικά αναπόσπαστο τμήμα της εργασιακής κουλτούρας στην Εθνική Τράπεζα; Κι αν ναι, γιατί στέκεται ως απλός παρατηρητής σε αυτή την εξέλιξη;

Καμία συνδικαλιστική δίωξη δεν είναι ανεκτή! Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια σε κάθε απόπειρα συνδικαλιστικής φίμωσης και καταστρατήγησης εργασιακών σχέσεων.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ

facebook.com/dasyete

Στοιχεία επικοινωνίας με τη ΔΑΣ:

Σοφοκλέους 15, 10551, Αθήνα Τηλ: 2103349922 (19922), 2103349924 (19924), email: dasyete@yahoo.com