Κέντρα κοινότητας: Δήμαρχοι απειλούν εργαζόμενους με απολύσεις, αδρανεί το Υπ. Εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κέντρα κοινότητας: Δήμαρχοι απειλούν εργαζόμενους με απολύσεις, αδρανεί το Υπ. Εργασίας
  • Λειτουργώντας με όρους “αγοράς” δήμαρχοι απειλούν εργαζόμενους στα κέντρα κοινότητας με απόλυση εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους είναι ορισμένου χρόνου.

Νίκος Γιαννόπουλος

Συνέβη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τουλάχιστον δύο φορές, και μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σύμπτωση. Τουναντίον, πρόκειται για πρακτική η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Κατά τόπους δήμαρχοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα κέντρα κοινότητας (850 ανά την Ελλάδα) υπογράφουν μόνο συμβάσεις ορισμένου χρόνου (έτσι προβλέπεται) απειλούν με απολύσεις. Και όπως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι είναι τα απόλυτα θύματα.

Δύο, λοιπόν, τα περιστατικά. Τα καταθέτουμε και δημοσίως για να λάβει γνώση η αρμόδια Υφυπουργός (Εργασίας) Δόμνα Μιχαηλίδου αλλά και ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ένα έλαβε χώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας. Ο δήμαρχος απείλησε τον εργαζόμενο με μη ανανέωση της σύμβασής του αλλά εν συνεχεία σκέφτηκε πιο φρόνιμα και απέσυρε την απειλή του.

Το δεύτερο έλαβε χώρα στην περιφερειακή ενότητα της Δράμας. Εκεί ο Δήμαρχος επιχείρησε να παρέμβει πιο “θεσμικά” και έφερε το αίτημα για την απόλυση του εργαζόμενου στο Δημοτικό Συμβούλιο (ήθελε αντικατάσταση από άλλη ειδικότητα). Και ηττήθηκε πανηγυρικά!

Παρά το γεγονός ότι αυτές οι δύο θέσεις εργασίας σώθηκαν από του χάρου τα δόντια, οι εργαζόμενοι στα κέντρα κοινότητας (κοινωνική δομή που υπάρχει από το 2013) είναι ανάστατοι. Και με το δίκιο τους! Οι δήμαρχοι εκμεταλλεύονται την εξουσία τους και δείχνουν στους ομήρους-εργαζόμενους ποιος είναι το αφεντικό.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι ενήμερη για τις δημαρχικές αυθαιρεσίες. Την ενημέρωσε σχετικά το σωματείο των εργαζόμενων στα κέντρα κοινότητας στη συνάντηση που είχαν με την Υφυπουργό την 1η Ιουλίου στο Υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, η κυρία Μιχαηλίδου είχε υποσχεθεί ότι θα μεσολαβήσει στον Τάκη Θεοδωρικάκο έτσι ώστε κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι να φτάσουν και στο δικό του γραφείο.

Η υπόσχεση δόθηκε την 1η Ιουλίου. Στα μέσα Αυγούστου έγινε στην Δόμνα Μιχαηλίδου και η σχετική υπενθύμιση (ηλεκτρονικά). Αλλά μέχρι στιγμής (16 Σεπτεμβρίου του σωτηρίου έτους 2020) φωνή βοώντας εν τη ερήμω. Καμία ενημέρωση και προφανώς καμία συνάντηση. Αρα και καμία λύση στο πρόβλημα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν το εξής απλό. Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου αφού έτσι και αλλιώς εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα κοπεί και ο εργοδοτικός εκβιασμός από τους δημάρχους. Όπου παρατηρείται, τέλος πάντων…

https://www.news247.gr/