Δ. Τεμπονέρας για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση αφήνει ελεύθερα τα χέρια των τραπεζών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δ. Τεμπονέρας για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση αφήνει ελεύθερα τα χέρια των τραπεζών

«Η έκπτωση του Γενικού Λογιστηρίου Κράτους, που συνοδεύει την τροπολογία, που κατατέθηκε, προβλέπει την καταβολή ποσού 900 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει τους συνταξιούχους μόνο του ιδιωτικού τομέα και καθόλου, προς το παρόν, τους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς αυτή την στιγμή βρισκόμαστε εν αναμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ίδια ζητήματα, άρα από τα 3,9 δις ευρώ, που ήταν το κόστος συμμόρφωσης συνολικά με βάση την δικαστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αυτή την στιγμή έχουμε μια μόνο μερική καταβολή» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο δικηγόρος- εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας.

Ο ίδιος κάνει λόγο για παραβίαση του άρθρου 95 παρ.5 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η Διοίκηση έχει την υποχρέωση να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας.«‘Έχουμε την εξαφάνιση των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, ενώ ακόμη και αυτά τα χρήματα, που θα δοθούν, ο νόμος προβλέπει ότι υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη στους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι εντός 6 μηνών (μέχρι Ιανουάριο 2021) θα πρέπει να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες της καταβολής», που αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Τεμπονέρας, ότι μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής να μίλησε για εφάπαξ καταβολή στα αναδρομικά των συνταξιούχων, όμως «υπάρχει το ενδεχόμενο να πάμε σε μια λογική κουρέματος ή παραίτησης από ένδικα μέσα, που έχουν ασκήσει οι συνταξιούχοι αυτή την στιγμή, προκειμένου να γίνει η καταβολή αυτών των ποσών», δηλαδή να προκληθεί ένας εκβιασμός προς τους συνταξιούχους, για να μην προσφύγουν στα δικαστήρια, προκειμένου να πάρουν άμεσα τα χρήματα αυτά. «Είναι μια σκανδαλώδης και αντισυνταγματική ρύθμιση, η οποία θα πέσει στα δικαστήρια, το γνωρίζει η κυβέρνηση και αν θέλετε αυτή είναι η χυδαιότητα αυτή την στιγμή, υπό την έννοια ότι αυτή η πολιτική επιλογή γίνεται προκειμένου να «σπρωχτούν» οι συνταξιούχοι σε ένα νέο κύκλο προσφυγών και σε δικαστικά έξοδα, καθώς είναι αυτονόητη η οργή».

Ένα ακόμα μελανό σημείο στην καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους είναι ότι τα χρήματα αυτά δίνονται άτοκα. «Μιλάμε για περικοπές, που είχαν συντελεστεί πάλι επί κυβέρνησης ΝΔ το 2012 (περικοπές Βρούτση- Κουτρουμπάνη), 8 χρόνια μετά από τις περικοπές αυτές, οι συνταξιούχοι θα πάρουν, μόνο για τις κύριες συντάξεις, όχι δώρα-επικουρικές, αλλά άτοκα τα χρήματα αυτά με 8 χρόνια καθυστέρηση».

Εκτός μένει το 70% των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι χρήζουν μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας. «Όσων η σύνταξή τους (κύρια και επικουρική) δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, είναι εκτός από την τροπολογία αυτή, δεν έχουν να περιμένουν ούτε 1 ευρώ από τα περίφημα αναδρομικά και αυτό, διότι οι περικοπές είχαν συντελεστεί στο άθροισμα των συντάξεων (κύριες-επικουρικές), που ξεπερνούσε αυτό το ποσό και είχαν συντελεστεί από το πρώτο ευρώ στις επικουρικές και βεβαίως στην οριζόντια κατάργηση των δώρων», ενώ πρόσθεσε ότι χιλιάδες θα είναι αυτοί, που θα δουν μόνο λίγα ευρώ αυξήσεις αναδρομικά, όταν καταβληθούν. «Ωφελημένοι θα είναι τα «ρετιρέ», οι υψηλοσυνταξιούχοι και κυρίως οι διπλοσυνταξιούχοι. Η επιστροφή δεν γίνεται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά χαϊδεύοντας τα αυτιά, θα έλεγα, ενός εκλογικού ακροατηρίου, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του προηγούμενου Ιουλίου».

Δ. Τεμπονέρας για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση αφήνει ελεύθερα τα χέρια των τραπεζών

Για την απόσυρση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που αφορούσε την επέκταση του χρονικού πλαισίου της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο Διονύσης Τεμπονέρας επισήμανε ότι «το βασικό πρόβλημα του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, που έχει φέρει η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά, ότι αυτοί, που είναι κόκκινοι δανειολήπτες, για να λάβουν την εννιάμηνη επιδότηση και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, θα πρέπει να «συμμορφωθούν» με τους όρους της τράπεζας», αν και έχουμε δει τον ρόλο των τραπεζών στην οικονομία της χώρας, άρα αντί να υπάρχει ένα συγκεκριμένο καθεστώς των τραπεζών, «ουσιαστικά οι τράπεζες αφήνονται με ελεύθερα τα χέρια και φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε σε ένα φιάσκο και θα είναι βάσιμη η άποψη, που ακούγεται, ότι πάμε σε ένα άνοιγμα 50.000 πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα και χιλιάδες ανθρώπους, που θα χάσουν την λαϊκή κατοικία, το δικαίωμα στέγασης».

Η επιδότηση των δικαιούχων θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και η πλατφόρμα θα ανοίξει την προσεχή Δευτέρα, με τον Διονύση Τεμπονέρα να δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση της ΝΔ. Είδαμε τις πρακτικές της στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, επίσης φιάσκο, που καταλήγει σε λουκέτα επιχειρήσεων και απολύσεις εργαζομένων, νομίζω ότι η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα στην οικονομία και πορεύεται χωρίς σχέδιο».

stokokkino.gr