ΠΟΣΠΕΡΤ: Άλλη μια νίκη του εργατικού συνδικαλισμού – Η διοίκηση θα καταβάλει αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΣΠΕΡΤ: Άλλη μια νίκη του εργατικού συνδικαλισμού – Η διοίκηση θα καταβάλει αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΑγ. Παρασκευή 17/7/2020ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ
Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΣ  ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ   ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ  ΤΩΝ 15.000 ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η ΠΟΣΠΕΡΤ πιστή πάντα στον  ενωτικό – διεκδικητικό χαρακτήρα του συνδικαλιστικού της ρόλου, δίνει διαρκώς αγώνες για  θέματα που αφορούν  ή απειλούν τα εργασιακά μας δικαιώματα, με ενότητα, δημοκρατικές  διαδικασίες, διαφάνεια , πείσμα, γνώση εμπειρία και σοβαρό σχεδιασμό γι΄αυτό και κερδίζει.
Μια τέτοια νίκη του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ συνδικαλισμού ήταν και η  υποχώρηση  της διοίκησης στις πιέσεις  της ΠΟΣΠΕΡΤ  σχετικά  με την απόδοση της  αποζημίωσης  των 15.000 ευρώ  λόγω συνταξιοδότησης.
Συεκεκριμένα:
Μετά τις  απανωτές  διαμαρτυρίες και προειδοποιήσεις μας σχετικά  με την μη  απόδοση της  αποζημίωσης των 15.000 σε συνταξιοδοτηθέντες συναδέλφους μας ,που εφαρμόστηκε  φυσικά στα πλαίσια ενός σχεδιασμού να  κοπεί  ολοκληρωτικά  αυτό το εργατικό κεκτημένο δικαίωμα από  όλους όσους  θεμελιώνουν ή θα θεμελιώσουν δικαίωμα  πρόωρης  συνταξιοδότησης, και μετά την παράδοση σχετικής  και απόλυτα  τεκμηριωμένης νομικά εξώδικης δήλωσης  – διαμαρτυρίας της ΠΟΣΠΕΡΤ στις  21/5/20 (την οποία επισυνάπτουμε στο τέλος αν και σας την  είχαμε κοινοποιήσει τότε), μέσω της οποίας  εκτός των  άλλων, κοινοποιούσαμε την απάντηση του υπουργείου εργασίας στο σχετικό  αίτημά μας που είχαμε υποβάλλει τον Ιανουάριο του 2020 και  προειδοποιούσαμε  τη διοίκηση, ότι  θα ασκήσουμε  όλα  τα νόμιμα  και  συνδικαλιστικά   μέσα  ενώπιον κάθε  αρμόδιας  διοικητικής  ή  δικαστικής αρχής προκειμένου να υπερασπιστούμε  και αυτό το  δικαίωμα  των εργαζομένων  συναδέλφων μας, η διοίκηση υποχώρησε και στις 8/7/20 αποφάσισε να  αποδώσει τελικά  την οφειλόμενη αυτή αποζημίωση των 15.000 ευρώ  σε 79 συναδέλφους μας, γεγονός  που  ασφαλώς  την δεσμεύει να πράξει το ίδιο  σε όποιον συνάδελφο θεμελιώσει  από εδώ και στο εξής δικαίωμα  πρόωρης  συνταξιοδότησης.
Ένα άλλο θέμα  με το οποίο  όπως  γνωρίζετε  έχει  ασχοληθεί  δυναμικά και επίμονα  η ΠΟΣΠΕΡΤ,  είναι και αυτό της  υγείας και της ασφάλειας  των  εργαζόμενων  από  τις συνέπειες της πανδημίας  covid-19.
Επανειλημμένως  από την αρχή  της πανδημίας  η ΠΟΣΠΕΡΤ με επιστολές , ανακοινώσεις, καταγγελίες και παραστάσεις, έχει  τονίσει  προς  τη διοίκηση  ότι όχι μόνο  ηθικά  αλλά και νομικά  σύμφωνα με τις  διατάξεις  των σχετικών  ΠΝΠ και των οδηγιών του Υπουργείου Εργασίας,  έχει την  αποκλειστική ευθύνη  για  την υγεία και την ασφάλεια  των  εργαζόμενων και πως  κάθε  απόπειρα  να επιρριφθούν  οι ευθύνες  αυτές  στον  κάθε εργαζόμενο προσωπικά, είναι  παραπλανητική, δόλια και ασφαλώς παράνομη.
Τους  προτείναμε εξαρχής  να μετατρέψουν  το ιατρείο του ραδιομεγάρου σε ιατρείο αναφοράς και ελέγχου covid-19, να  ενεργοποιηθεί όπως  απαιτούν  οι ΠΝΠ  ο ειδικός  ρόλος  του ιατρού εργασίας , να γίνονται  θερμομετρήσεις των εισερχομένων  στις  εγκαταστάσεις  της ΕΡΤ, να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά  tests για  covid-19 σε εργαζόμενους και όταν  υπάρχει ανάγκη  να γίνεται  η  απαραίτητη ιχνηλάτηση στα πρότυπα των κρατικών  οδηγιών και ενημέρωση  των  εργαζόμενων  επίσημα  και υπεύθυνα κι όχι στους  διαδρόμους  από «παπαγαλάκια» της διοίκησης.
Επίσης  από την αρχή  τους καταγγείλλαμε  για την  ελλιπή έως ανύπαρκτη  απολύμανση  των  χώρων  εργασίας  στις κτιριακές  εγκαταστάσεις και στις κινητές μονάδες και τις αντιφατικές τους οδηγίες σχετικά  με τη χρήση  μάσκας, τονίζοντας  ότι  υπάρχουν  χώροι  που χρειάζονται  ειδικής  προστασίας αφού είναι  άκρως  επικίνδυνοι  για  την διασπορά  αυτής της  νόσου  δεδομένου ότι ακόμα και σε τρία τετραγωνικά μέτρα συνωστίζονται μέχρι και 16 άτομα.
Μετά  από αυτές  τις  δεκάδες  δημόσιες  παρεμβάσεις  μας, η διοίκηση  αρχικά  εφάρμοσε για λίγο την καθημερινή απολύμανση  κάποιων χώρων εργασίας, για  να φτάσουμε  στο σήμερα  όπου  αυτές  οι ειδικές  απολυμάνσεις  γίνονται  περιστασιακά ή και καθόλου. Αυτό που θεωρούμε  ως θετικό στην έκβαση και αυτών  των διεκδικήσεών μας είναι τα δειγματοληπτικά  tests  που  όπως μαθαίνουμε άρχισαν και  αναμένουμε   για την εφαρμογή  όλων  των  άλλων  που θεωρούμε  ως αναγκαία  να εφαρμοσθούν  εδώ και τώρα  αφού  όπως  λένε οι ειδικοί  είμαστε  λίγο πρίν  την εμφάνιση του δεύτερου κύματος έξαρσης  της  πανδημίας.
Εκτός από τα παραπάνω , στην «ατζέντα»  των  διεκδικήσεων  της ΠΟΣΠΕΡΤ  υπάρχουν πολλά  ακόμα θέματα  που  είναι εξ ίσου σοβαρά για το παρόν και το μέλλον  των εργαζόμενων  και για τα οποία  η διοίκηση της ΕΡΤ  και  οι  εντολείς  της  τηρούν  «σιγήν ιχθύος» .
Αυτός  είναι ο λόγος  που η ομοσπονδία μας  μαζί με τα πρωτοβάθμια  σωματεία  που την απαρτίζουν στις 17 του περασμένου Ιούνη, κατέθεσε  αίτηση  προς  το Υπουργείο Εργασίας  για  τριμερή  σύσκεψη  (Υπουργείο- Διοίκηση-ΠΟΣΠΕΡΤ) η οποία  έγινε  δεκτή. Έτσι  λοιπόν  την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, θα πραγματοποιηθεί  αυτή  η τριμερής σύσκεψη, στην οποία  τόσο η διοίκηση  όσο και το υπουργείο εργασίας  θα πρέπει  να πάρουν σαφή  και υπεύθυνη θέση  για όλα αυτά  τα θέματα  που παγίως θέτει  η ΠΟΣΠΕΡΤ  και  παραμένουν εκκρεμή,  καλλιεργώντας όχι άδικα  στους εργαζόμενους  αισθήματα ανασφάλειας, οργής  και αγανάκτησης, ενώ ταυτόχρονα  εμποδίζουν  την  απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη της ΕΡΤ.
Ενδεικτικά  αναφέρουμε  μερικά από αυτά τα θέματα  που πρόκειται  να τεθούν  στο τραπέζι αυτής της τριμερούς  σύσκεψης:

  • Παραβίαση της υποχρέωσης για διαβούλευση με τους εργαζόμενους  ακόμα και στα θέματα που αφορούν  την υγεία και την ασφάλειά τους (π.χ  προτάσεις ΠΟΣΠΕΡΤ για covid-19)
  • Παραβίαση της υποχρέωσης ανάρτησης των εγκεκριμένων από το ΣΕΠΕ προγραμμάτων εργασίας (βάρδιες, καταστρατήγηση αδειών και ρεπό, αδιαφάνεια σε υπερωρίες κλπ) και αναντιστοιχία με αυτά  που κατατίθενται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  • Καμία  έγγραφη διαβεβαίωση και τεκμηρίωση  για  την  προστασία  ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων  του προσωπικού 
  • Παραβίαση της ίσης μεταχείρισης στους εργαζόμενους
  • Παραβίαση νομοθεσίας περί χρήσης  υποχρεωτικού ρεπό (κανένα σχέδιο για τα παρανόμως συσσωρευμένα 25.000 ρεπό)
  • Εργολαβίες, «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, μικτές  παραγωγές με σκανδαλώδεις όρους και ψευδεπίγραφες εργασιακές σχέσεις
  • Οφειλόμενα δεδουλευμένα  της  προ του «μαύρου» περιόδου
  • Ένσημα  ΙΚΑ  για  την  διετία  2013-2015  κ.α

Δυστυχώς  παρ΄ όλα αυτά  κάποια τσιράκια της εργοδοσίας  βγήκαν και πάλι όπως η ψείρα στο γιακά και παριστάνουν αυτές  τις μέρες τα λιοντάρια.
Οι γνωστοί  υιοθετημένοι από τη διοίκηση και την κυβέρνηση  «συνδικαλιστές» , αυτοί  δηλαδή που   αποκηρύχθηκαν  ακόμα  και από τους  «συμπράττοντες»  …συμμάχους τους  της  «Αγωνιστικής Προοπτικής»,  ως  ηγέτες  ενός  συλλόγου που εκπροσωπεί τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, αυτοί  που  λοιδορούσαν και κατηγορούσαν  την  ΠΟΣΠΕΡΤ, όταν μαζί με τα σωματεία και τους  εργαζόμενους  διεκδικούσαν  και  αγωνίζονταν  διαρκώς και σκληρά  με  απεργίες, στάσεις εργασίας, παραστάσεις, δημόσιες καταγγελίες , επιστολές, διαμαρτυρίες , δημοσιεύσεις,  εξώδικα  προς τον εποπτεύοντα  την ΕΡΤ  πρωθυπουργό  και τη διοίκησή του, προκειμένου να  υπερασπιστούν  το παρόν και το μέλλον της ΕΡΤ  και όλων  όσων εργάζονται σε αυτήν, αυτοπαρουσιάζονται σήμερα χωρίς ίχνος  ντροπής  ως  …δαφνοστεφείς  συνδικαλιστές όπως έκαναν και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ πρόκειται για  ψεύτες  και κλέφτες,  αφού με θράσος  προσπαθούν  να «πουλήσουν»  ως δική τους  νίκη  αυτήν για την οποία  αποδεδειγμένα  αγωνίστηκε  η ΠΟΣΠΕΡΤ  μαζί με τα σωματεία – μέλη της και τη συντριπτική πλειοψηφία  των εργαζόμενων στην ΕΡΤ(π.χ αναγνώριση προϋπηρεσίας των  συναδέλφων του Π.Δ 164).


Παραθέτουμε πιο κάτω την απάντηση υπουργείου εργασίας στην ΠΟΣΠΕΡΤ και το εξώδικο που στείλαμε στη διοίκηση, ντοκουμέντα που αποδεικνύουν   ποιος αγωνίζεται  στα αλήθεια και ποιος καπηλεύεται τον αγώνα και τις θυσίες των άλλων:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΑΡΧΗΣΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία: «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ» που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής και επί της Λεωφόρου Μεσογείων, αρ. 432 και εκπροσωπείται νόμιμα
ΠΡΟΣ
Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)» που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής και επί της Λεωφόρου Μεσογείων, αρ. 423 και εκπροσωπείται νόμιμα.
            Όπως γνωρίζετε στο διάστημα μετά  την επαναλειτουργία της ΕΡΤ το 2015  πολλοί συνάδελφοί μας έχουν κάνει χρήση του δικαιώματός τους για συνταξιοδότηση χωρίς μέχρι σήμερα να τους έχει χορηγηθεί η νόμιμη αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης. Η απάντηση της υπηρεσίας είτε γραπτή είτε προφορική   είναι   << Δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί ο εν λόγω συμψηφισμός ,  η γνωστοποίηση της εκκαθάρισης καθώς και ο τρόπος καταβολής ή επιστροφής τυχόν οφειλόμενου ποσού>>. Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση δε, ότι η εταιρία ψάχνει να βρει τρόπους ώστε να αποφύγει αυτή την υποχρέωση της, ιδίως σε αυτούς τους συναδέλφους που δεν αποχώρισαν  με πλήρη σύνταξη. Το γεγονός  αυτό  προξενεί ανησυχία και σε νυν  συναδέλφους που έχουν σκοπό να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους για συνταξιοδότηση άμεσα ή στο μέλλον.   Όπως επίσης γνωρίζετε άριστα, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου α’ του άρθρου 8 του Ν. 3198/1955 προβλέπεται δικαίωμα μειωμένης αποζημίωσης για την περίπτωση μισθωτού που αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης δεκαπενταετούς υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη ή θεμελίωσης δικαιώματος για πλήρη σύνταξη. Περαιτέρω, δε, για την εφαρμογή της διάταξης του εδαφίου α’ του άρθρου 8 του Ν. 3198/1955 απαιτείται η συγκατάθεση του εργοδότη, η οποία πρέπει να χορηγείται προ της αποχωρήσεως του μισθωτού και να είναι έγγραφη, προφορική, ρητή ή και σιωπηρή, αρκεί, στην τελευταία περίπτωση να είναι σαφής και αναμφίβολη (Α.Π. 262/2011, Α.Π. 197/2011, Μ.Π. Θεσσαλονίκης 27503/2011, Α.Π. 874/2009, Εφ. Αθηνών 1723/2008, Α. Π. 280/2006, Α.Π. 242/2003, Α.Π. 1206/1999, Α.Π. 1699/1998, Εφ. Αθηνών 2789/96). Ειδικά για την περίπτωση της συμπλήρωσης δεκαπενταετούς υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη δεν απαιτείται άλλη προϋπόθεση πέραν της συγκατάθεσης του εργοδότη, όπως για παράδειγμα η συμπλήρωση από τον μισθωτό των προϋποθέσεων λήψης πλήρους συντάξεως γήρατος (Α.Π. 351/64, 431/81, 372/82, 798/98, Εφ, Αθ. 2780/96, 15806/88, 790/70, Εφ. Θεσσαλονίκης 1482/74, Εφ. Πατρών 485/74, Μ.Π.Π. 489/74, Μ.Π. Θεσσαλονίκης 14366/95). Περαιτέρω, δε, κατά πάγια νομολογία η τυχόν άρνηση του εργοδότη να συγκατατεθεί στην αποχώρηση του μισθωτού, κατά την ανωτέρω διάταξη, συνιστά θετική πράξη ασκήσεως δικαιώματος, δηλαδή εναντίωση στην επιδιωκόμενη από το μισθωτό αποζημίωση και υπόκειται στους περιορισμούς του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα κατά το οποίο, η άσκηση του δικαιώματος απαγορεύεται όταν αυτή υπερβαίνει προφανώς τα όρια τα επιβαλλόμενα από την καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή από τον κοινωνικό ή οικονομικό σκοπό του δικαιώματος. Δηλαδή, ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά είναι δυνατόν, τυχόν άρνηση του εργοδότη να συγκατατεθεί στην αποχώρηση του μισθωτού, να θεωρηθεί ως καταχρηστική (Α.Π. 434/81, Εφ. Αθηνών 273/86, Εφ. Πατρών 485/74).         

   Σημειωτέον ότι η διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 3198/1955 αναφορικά με την προϋπόθεση της θεμελίωσης δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης αλλά και της προηγούμενης συγκατάθεσης του εργοδότη αποτελεί κανόνα μονομερώς αναγκαστικού δικαίου, σύμφωνα και με την αρχή της προστασίας που διέπει τους κανόνες του εργατικού δικαίου. Τούτο σημαίνει ότι οποιαδήποτε επί τα βελτίω ατομική ή συλλογική ρύθμιση αναφορικά με το δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση αποχώρησης του μισθωτού είναι απολύτως εφικτή, αλλά και ευκταία τόσο εξ απόψεως των συμφερόντων της επιχείρησης προς το σκοπό ανανέωσης του εργατικού δυναμικού με νεότερους εργαζόμενους, όσο και προς το σκοπό προστασίας του εργαζομένου με πολυετή υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ευνοϊκότερη ρύθμιση σε Κανονισμό Εργασίας ή σε Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία δίδεται εκ των προτέρων κατά πάγια ρύθμιση η απαιτούμενη συγκατάθεση του εργοδότη είναι απολύτως νόμιμη σύμφωνα με το ισχύον Δίκαιο. Όπως επίσης, απολύτως νόμιμη είναι και η διαμόρφωση ευνοϊκότερου όρου αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας λήψης της αποζημίωσης του άρθρου 8 του Ν. 3198/1955 όχι μόνο στην περίπτωση της συμπλήρωσης δεκαπενταετούς υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και στην περίπτωση θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη, αλλά και στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν έχει συμπληρώσει δεκαπενταετή υπηρεσία και θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης για μειωμένη σύνταξη. Βεβαίως, αυτονόητο πρέπει να θεωρείται και το ενδεχόμενο διαμόρφωσης των ως άνω ευνοϊκότερων ρυθμίσεων όχι μόνο με Κανονισμό Εργασίας ή με Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και με επιχειρησιακή συνήθεια.Εν όψει των ως άνω δεδομένων –  τα οποία ρητά επισημαίνονται στο υπ’ αριθμ. πρωτ.: 4210/220/07.02.2020 έγγραφο με θέμα «παροχή πληροφοριών» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επί του υπ’ αριθμ. πρωτ. 2013/27.01.2020 έγγραφου ερωτήματός μας – στην περίπτωση της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διαμορφωθεί επιχειρησιακή συνήθεια για τη χορήγηση αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης ειδικά για τους υπαλλήλους των οποίων η σύμβαση εργασίας λύθηκε με το άρθρο 3 της από 2/11.06.2013 Κοινής Απόφασης και στη συνέχεια αναβίωσε με την επαναφορά τους στην προηγούμενη εργασιακή τους σχέση στην ΕΡΤ Α.Ε. σύμφωνα με τον Ν. 4324/2015. Ειδικότερα, για τους υπαλλήλους αυτούς ρητά ορίστηκε ότι επανέρχονται στην προτέρα εργασιακή τους κατάσταση, δηλαδή σε αυτή της 11ης/06/2013 και συνεχίζουν με την ίδια σχέση και τους ίδιους όρους την ασφάλισή τους στους ίδιους φορείς/κλάδους/τομείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και προνοίας που ήταν ασφαλισμένοι πριν από την 11η/06/2013 ( την ίδια ακριβώς διατύπωση χρησιμοποιεί και το αριθμ. Φ.30156/19570/302-8/6/2015 έγγραφο του ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ) . Επομένως  για λόγους ισονομίας , δικαιοσύνης , πάγιας επιχειρησιακής πρακτικής και ομαλού εργασιακού κλίματος  αυτό ισχύει για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ .  Σημειωτέον ότι από την αναβίωση του άρθρου 14 παρ. 1 Ν. 4324/2015 ρητά εξαιρέθηκαν μεταξύ άλλων όσοι έχουν λάβει πλήρη ή μειωμένη σύνταξη με οριστική απόφαση οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα.Περαιτέρω, δε, αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλομένων ποσών βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης Αριθμ. οικ. 21423 ΕΞ 2019 ρητά ορίστηκε ότι το εναπομείναν οφειλόμενο ποσό θα συμψηφίζεται με την προκύπτουσα αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης αφού η χορήγηση αυτής ήταν δεδομένη και συνυπολογιζόμενη από όλους : πολιτεία, ΕΡΤ, εργαζόμενους . Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε., αποφάσισε επί αιτήματος εργαζομένου που θεμελίωνε δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη, τη χορήγηση του ποσού των 15.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης. Η πρακτική αυτή της Διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε., ήτοι η χορήγηση αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης ακόμα και στην περίπτωση της μειωμένης σύνταξης και της μη συμπλήρωσης δεκαπενταετούς υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη με δεδομένη τη συγκατάθεση της ΕΡΤ στην αποχώρηση του μισθωτού, συνέχισε πολύ σωστά και δίκαια την ίδια πολιτική εν όψει του μακροχρόνιου, ομοιόμορφου και ανεπιφύλακτου χαρακτήρα της, επιχειρησιακή συνήθεια. Πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που η θεσμοθέτηση του δικαιώματος αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης με την εκ των προτέρων παροχή της απαιτούμενης συγκατάθεσης σε Κανονισμό Εργασίας, αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΠΟΣΠΕΡΤ με τη Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε..
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣΚαι με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ έντονα για τη καθυστέρηση απόδοσης στους δικαιούχους εργαζόμενους καθώς  και την τυχόν  δρομολόγηση μελλοντικών σας ενεργειών που αποσκοπούν στην αποστέρηση του δικαιώματος αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης από συναδέλφους εργαζόμενους που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη.ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως συμμορφούμενοι στο κανονιστικό πλαίσιο του Ν. 3198/1955 και στη διαμορφωθείσα πρακτική της ΕΡΤ Α.Ε. επί του ζητήματος αυτού, ανταποκριθείτε στην υποχρέωση σας να καταβάλετε απρόσκοπτα και άμεσα την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης σε συναδέλφους είτε θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη είτε για πλήρη σύνταξη.ΑΛΛΩΣ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ  ότι επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά των εργαζομένων – μελών μας,  συνδικαλιστικά ή  νομικά ενώπιον των αρμοδίων Αρχών και Δικαστηρίων.
Αθήνα, 18.05.2020

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι