Τηλεδιάσκεψη μεταξύ θεσμικών εκπροσώπων του Θεάματος Ακροάματος: Ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου σχεδίου από την Πολιτεία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τηλεδιάσκεψη μεταξύ θεσμικών εκπροσώπων του Θεάματος Ακροάματος: Ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου σχεδίου από την Πολιτεία

                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΘΑ:

Αθήνα, 30-06-2020

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και της Ένωσης Εταιριών Ενοικίασης Εξοπλισμού Εκδηλώσεων.

Συμφωνήθηκε η ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου σχεδίου από την Πολιτεία τόσο για την θερινή περίοδο εκδηλώσεων που ξεκινά σήμερα, όσο, κυρίως, για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο. Διότι, παρά το γεγονός ότι επιτρέπεται πλέον η πραγματοποίηση πολιτιστικών παραγωγών υπό προϋποθέσεις, ο χώρος του πολιτισμού δεν έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες που έφερε η υγειονομική κρίση του covid 19. Σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη μεγάλη οικονομική ύφεση, οι συνθήκες είναι βέβαιο ότι θα είναι δυσμενέστερες τον χειμώνα που έρχεται. Αν η κυβέρνηση αφήσει τον χώρο του πολιτισμού στην τύχη του, αν τον αφήσει δηλαδή να λειτουργήσει ως μία αγορά που θα αυτορυθμιστεί υπό αυτές τις συνθήκες, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά και μη αναστρέψιμα. Οι εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων συμφώνησαν ότι τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι, παρά τις προφανείς διαφορές και αντιθέσεις τους, επιζητούν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα βάλει σε τάξη το άναρχο εργασιακά τοπίο του Πολιτισμού, θα εξαλείψει την ανασφάλιστη εργασία και θα στηρίξει οριζόντια το σύνολο του κλάδου.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ακόμα πως περα απο τα αιτηματα της  καθε ομοσπονδίας, σωματείου, συνδέσμου και ἐνωσης ξεχωριστα, συμφωνούμε ὀλοι στα ακὀλουθα :

  • H επέκταση του δικαιώματος στα μέτρα στήριξης όλων των εργαζομένων στο χώρο του Θεάματος Ακροάματος, που έχουν καταχωρηθεί έστω και μία φορά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την περίοδο από 1/1/2019 έως και 29/2/2020.
  • H επιδότηση όλων των ανέργων.
  • H κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και ΦΠΑ στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών των ελευθέρων επαγγελματιών – φυσικών προσώπων έως ότου επιστρἐψουμε στη κανονικὀτητα.
  • H μηδενική προκαταβολή φόρου για τους ελευθέρους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάματος – ακροάματος, όπως συνέβη στον τομέα του τουρισμού.
  • H ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων με διαφανή κριτήρια και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ΠΣΔΠΕ 

Ένωση Θεατρικών Παραγωγών

Ελληνική Ένωση Εταιριών Ενοικίασης Εξοπλισμού Εκδηλώσεων – HERCA