«Ναυάγησε» στην πρεμιέρα η e – σύνταξη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ναυάγησε» στην πρεμιέρα η e – σύνταξη

Σε φιάσκο οδηγήθηκε η πρεμιέρα πιλοτικής εφαρμογής της έκδοσης ψηφιακής σύνταξης από τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως, καθώς  όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν ότι υπάρχουν λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Τελιώς, η πιλοτική εφαρμογή που επιχειρήθηκε υπό την εποπτεία της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί στέφθηκε με αποτυχία στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα υποκαταστήματα που επελέγησαν.

Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, τα τελικά ποσά δεν ανταποκρίνονταν στο ποσό που έπρεπε να λάβει ο δικαιούχος, ακόμη και στις σχετικά απλές περιπτώσεις έκδοσης των συντάξεων χηρείας, από όπου ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης. Βασική αιτία, τα προβλήματα από την απουσία επανυπολογισμού των συντάξεων και ήδη έχουν ανακληθεί όλες οι αποφάσεις επανυπολογισμού.

Όπως έγινε γνωστό οι αποφάσεις για τελικά ποσά δεν θα οριστικοποιούνται έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την ειδική επιτροπή υπηρεσιακών που συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η διαδικασία αναμένεται να είναι αρκετά χρονοβόρα και μεταθέτει τα εγκαίνια της πολυδιαφημιζόμενης ψηφιακής σύνταξης για το απώτερο μέλλον.

Ταυτόχρονα, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μεγάλος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας αποτυπώνονται και στα στοιχεία με τις μηνιαίες συνταξιοδοτικές παροχές για τον Απρίλιο του 2020 που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στους σχετικούς πίνακες αναφορικά με το πλήθος των νέων συνταξιούχων με οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης καταγράφεται η μεγάλη υστέρηση στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων, τόσο των συντάξεων γήρατος (2.637 τον Απρίλιο του 2020 έναντι 3.370 τον Απρίλιο του 2019) όσο και των επικουρικών θανάτου (1.689 το 2020 έναντι 4.270 το 2019).

Όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η μείωση των αποφάσεων, τον συγκεκριμένο μήνα, για νέες επικουρικές συντάξεις συνδέεται ενδεχομένως με μία ακόμη μεγάλη και εσπευσμένη ενοποίηση στον ΕΦΚΑ, του μεγάλου επικουρικού Ταμείου ΕΤΕΑΕΠ που χάριν της περιουσίας του προσαρτήθηκε σε ένα Ταμείο όπως ο ΕΦΚΑ που δεν μπορεί ακόμη να ενσωματώσει τις αιφνίδιες αλλαγές που υπέστη το 2017 από την ενσωμάτωση σε αυτό όλων των άλλων Ταμείων, δημιουργώντας έναν συνταξιοδοτικό φορέα για όλους τους ασφαλισμένους.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, στη δήλωσή του που συνοδεύει το ενημερωτικό σημείωμα για το ενιαίο σύστημα ελέγχου και πληρωμών «ΗΛΙΟΣ» μηνός Απριλίου 2020, επισημαίνει ως πιο κρίσιμα τα εξής δεδομένα:

  • πλήθος συνταξιούχων: 2.498.671
  • μηνιαίο ποσό: 2,24 δισ.
  • μέση κύρια σύνταξη: 724,19 ευρώ
  • μέση επικουρική: 172,37 ευρώ
  • πλήθος νέων συνταξιούχων με οριστική απόφαση: 19.497.

https://tvxs.gr/