Σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο οι οποίοι καλούν την Υπουργό Πολιτισμού να παρέμβει

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο οι οποίοι καλούν την Υπουργό Πολιτισμού να παρέμβει

Παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων και απόπειρα φίμωσης δημοσιογράφου

Σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο οι οποίοι καλούν την Υπουργό Πολιτισμού να παρέμβει

Σε μια επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, γίνεται αναφορά για συστηματική (εδώ και τρία χρόνια) αποφυγή επίλυσης της εκκρεμότητας του Εσωτερικού Κανονισμού. «Και για το θέμα αυτό προσφύγαμε στο Υπουργείο Εργασίας το οποίο μας δικαίωσε πλήρως. Η δέσμευση της διοίκησης με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσχεδίου ήταν η 15η Ιανουαρίου του 2018 και φυσικά δεν τηρήθηκε», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης (Σ.Σ.Ε.), που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017, είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει κατ επανάληψη στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Η επιστολή, στην οποία υπενθυμίζονται το πρόστιμο 100.000 ευρώ που έχει επιβληθεί στην πρώτη Κρατική Σκηνή για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και η πρόσληψη απεργοσπαστών, κατά την ημέρα που είχε προαναγγελθεί στάση εργασίας, καταλήγει με τις ανησυχίες των εργαζομένων για την οικονομική κατάσταση, το διαφαινόμενο οικονομικό αδιέξοδο και την έλλειψη προγραμματισμού.

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες του “Εργασία Σήμερα”, ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Εργασίας Ανδ. Νεφελούδης, κατά την τριμερή συνάντηση, δικαίωσε τους εργαζόμενους και κάλεσε τη διοίκηση να έρθει σε συνεννόηση με το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου για την κατάρτιση του Κανονισμού Εργασίας αλλά και να τηρήσει την Σ.Σ.Ε., κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε η διοίκηση.

Αυτό τονίζει και στο σχετικό ρεπορτάζ η Ι. Κλεφτόγιαννη, στο Έθνος, ρεπορτάζ στο οποίο αναδεικνύονται και οι εργοδοτικές πρακτικές στα “Αθηναϊκά Θέατρα”, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό δημοσίευμα του news247.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Έθνους”, λίγες ημέρες μετά το αρχικό δημοσίευμα της εφημερίδας για τις καταγγελίες του Σωματείου, η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ζήτησε από το Στάθη Λιβαθινό να απαντήσει σε όλες τις καταγγελίες των εργαζομένων ενώ ο ίδιος απέστειλε πιεζόμενος στους εργαζόμενους προσχέδιο για το εσωτερικό οργανόγραμμα.

 

Η καταγγελία για την προσπάθεια φίμωσης της Ι. Κλεφτόγιαννη

Αντί, όμως, να τηρήσει συνολικά τις δεσμεύσεις που έδωσε ενώπιον του Γ.Γ. Ανδ. Νεφελούδη, η Διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου (Ε.Θ.) φαίνεται ότι  προσπάθησε να “φιμώσει” την ελεύθερη έκφραση της δημοσιογράφου του Έθνους.

Όπως καταγγέλλει  με δήλωσή του στο “Εργασία Σήμερα” o Μάκης Σπετσιέρης, πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Θ., “σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Θ., Βασίλης Πουλαντζάς, φίλα προσκείμενος στον καλλιτεχνικό διευθυντή Στάθη Λιβαθινό, με  τρόπο απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό, παρενέβη και άσκησε πιέσεις προκειμένου να  ελέγξει τη δημοσιογράφο Ι. Κλεφτόγιαννη, για το ρεπορτάζ της στην εφημερίδα Έθνος, στις 25-1-2018 (“Παρέμβαση Κονιόρδου ζητούν οι εργαζόμενοι του Εθνικού”), ρεπορτάζ που έχει σχέση με τους εργαζομένους και τα  προβλήματα που έχουν στο Ε.Θ.

Την καταγγελία επιβεβαιώνει η ίδια η δημοσιογράφος, κ. Κλεφτόγιαννη, τονίζοντας ότι η διοίκηση του Εθνικού, αντί να αναλώνεται σε παρασκηνιακές κινήσεις, οφείλει να δώσει μία απάντηση για τα εργασιακά ζητήματα, κάτι που έχει επανειλημμένως ζητήσει για τις ανάγκες του ρεπορτάζ στη εφημερίδα «Έθνος», και να προβεί στις κατάλληλες κινήσεις: διάλογο με το Σωματείο, εφαρμογή της Σ.Σ.Ε., καταβολή του επιδόματος για ανθυγιεινή εργασία, νέο οργανόγραμμα κ.α.

Όπως προσθέτει ο κ. Σπετσιέρης, “όλα όσα εγράφησαν στο ρεπορτάζ αυτό είναι αληθή και πραγματικά, γεγονός που ενόχλησε πολύ τους διοικούντες. Οι παρασκηνιακές αυτές τακτικές που θυμίζουν αλήστου μνήμης εποχές, δεν  έχουν θέση στον πρώτο πολιτιστικό οργανισμό της χώρας. Τέτοιες ενέργειες , πλήγμα στην δημοκρατία, μόνο βλάβη μπορεί να προκαλέσουν και απαξιώνουν τον ρόλο του Ε.Θ. αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτό.  Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες μεθοδεύσεις και θα αγωνιστούμε με  κάθε τρόπο για να μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα , θέτουμε δε υπ’ όψη της  κας Υπουργού Πολιτισμού το συμβάν προκειμένου να επιληφθεί και να αποδοθούν  οι ευθύνες εκεί που πρέπει.”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Θ., Θανάσης Παπαγεωργίου, δήλωσε στο Έθνος Δευτέρας 12/2/2018 (στο ρεπορτάζ με τίτλο “Καζάνι που βράζει το Εθνικό”): «Εμείς ως Δ.Σ. δεν έχουμε κανένα συμφέρον να πάμε κόντρα στους εργαζομένους, γιατί δεν είμαστε εργοδότες. Γιατί συχνά παρατηρείται να μας εγκαλούν για ζητήματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μας. Ούτε προσλαμβάνουμε, ούτε απολύουμε εμείς. Μας εγκαλούν επίσης σε σχέση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, όταν εμείς δεν έχουμε καμία πειθαρχική εξουσία απέναντί του, όπως δεν έχει κι ο διευθυντής προς εμάς».

Πρόδρομος Χ.