ΕΚΑ: Να μη φορτωθούν ακόμη μια κρίση οι εργαζόμενοι στις πλάτες τους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΚΑ: Να μη φορτωθούν ακόμη μια κρίση οι εργαζόμενοι στις πλάτες τους
  • Με ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σημειώνει:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας λόγω του COVID-19 ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για το μέλλον των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Η κανονικότητα για εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους μοιάζει άπιαστο όνειρο.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση κρύβουν καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων ενώ ευνοεί την εργοδοτική παραβατικότητα. Με τη δικαιολογία της μείωσης του τζίρου μειώνονται τουλάχιστον 20% οι μισθοί των εργαζομένων. Δεν αναπροσαρμόζονται φέτος οι κατώτατες αμοιβές. Ουσιαστικά ακυρώνονται οι ΣΣΕ και δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις σύναψης νέων κλαδικών συμβάσεων. Οι εποχικά εργαζόμενοι ουσιαστικά χάνουν την σεζόν (αντί για επιδότηση της εργασίας λαμβάνουν επίδομα ανεργίας) και θα χάσουν την χειμερινή επιδότηση ανεργίας καθώς τίθεται ως προϋπόθεση η δίμηνη καλοκαιρινή εργασία (50 ένσημα). Επιδοτείται η μερική απασχόληση, προβλέποντας επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών μόνο για την μερική απασχόληση.

Απ’ ότι φαίνεται τα περίφημα 24 δισ. είναι ποσά που αφορούν άλλους και όχι τους εργαζόμενους. Να ποιοι θα πληρώσουν την πανδημία! Η τοξικότητα του κορωνοϊού μεταφέρεται στις πλάτες των εργαζομένων και οι ευέλικτες μορφές εργασίας μοιάζουν να είναι η νέα κανονικότητα.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν και όλοι μαζί να αγωνιστούμε ενάντια στην νέα αντεργατική «πανδημία». Ενωμένοι θα νικήσουμε.