H Δημόσια Διοίκηση ως εργαλείο εξόδου από την κρίση

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο H Δημόσια Διοίκηση ως εργαλείο εξόδου από την κρίση

Η ελληνική κοινωνία βιώνει τις επιπτώσεις από την βάρβαρη , μνημονιακής έμπνευσης, επίθεση και στο δημόσιο τομέα παροχής εργασίας. Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση βρέθηκαν  στο επίκεντρο αυτής επίθεσης.

Από την πρώτη στιγμή κατανοήσαμε ότι η εκστρατεία λάσπης και κατασυκοφάντησης, οι απολύσεις, η λεηλάτηση των μισθών, συντάξεων και κάθε δικαιώματος είχε στόχο όχι μόνο εμάς αλλά το βασικό πυρήνα του κράτους πρόνοιας :

Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα

Το δημόσιο σύστημα παροχής υγείας

Το δημόσιο προνοιακό και ασφαλιστικό σύστημα

Γι αυτό δεν αντιδράσαμε ως συντεχνία αλλά προτάξαμε την ανάγκη υπεράσπισης όλων των παραπάνω και παλεύουμε μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία να μην παραδοθούν βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα .

Στόχος της δράσης του σ.κ. το επόμενο διάστημα είναι συνέχιση του αγώνα για μια άλλη δημόσια διοίκηση, η οποία θα γίνει στήριγμα και εργαλείο, ώστε να βγει η χώρα μας από την ολόπλευρη κρίση που την έριξαν οι μνημονικές πολιτικές του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Στόχος μας λοιπόν είναι η δημόσια διοίκηση και το Δημόσιο συνολικά να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα η καταπολέμηση της διαφθοράς και ο κοινωνικός έλεγχος πρέπει να αποτελούν αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες της δράσης μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαίο:

  • Εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων. Καμία απόλυση στο Δημόσιο Τομέα, παρά μόνο σε περιπτώσεις βαρέων πειθαρχικών και ποινικών παραπτωμάτων.
  • Απομάκρυνση των εστιών διαφθοράς και πολιτικής παρέμβασης στη δημόσια διοίκηση.
  • Καμία χάραξη κρατικής πολιτικής χωρίς τη συμμετοχή, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην εκτέλεση, των ενδιαφερομένων- επηρεαζόμενων- αρμόδιων φορέων ή συλλογικοτήτων.
  • Διαμόρφωση – αναθεώρηση των οργανογραμμάτων με συλλογικές διαδικασίες σε όλους του κλάδους, φορείς και επίπεδα της Δημόσιας διοίκησης και πιστή τήρησή τους. Έλεγχος όλων των διαδικασιών από εργαζόμενους και πολίτες.
  • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων που θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα. Καμία πρόσληψη εκτός Α.Σ.Ε.Π.
  • Εφαρμογή και εκτέλεση όλων των αποφάσεων της Διοίκησης και της Δικαιοσύνης.

Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την κατάργηση δυνατότητας καταχρηστικής συμπεριφοράς της Διοίκησης, προς αποφυγή εφαρμογής της νομοθεσίας και των εκτελεστών αποφάσεων.

  • Διαρκής επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού για την εύρυθμη – αποτελεσματική και αξιοκρατική λειτουργία της κρατικής μηχανής καθώς και για την κάλυψη των αναγκών του πολίτη.
  • Αναλυτικό «πόθεν έσχες» σε όλη την δημόσια διοίκηση.
  • Κωδικοποίηση του δαιδαλώδους νομικού πλαισίου, που σκόπιμα δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια το κυρίαρχο κομματικό σύστημα. Ειδικότερα στον τομέα της φορολογικής νομοθεσίας αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα.
  • Πλήρης Μηχανοργάνωση και Διασύνδεση των Δημοσίων Υπηρεσιών σε ολόκληρη την Επικράτεια με στόχο την open Gove non paper (ανοιχτή διοίκηση , χωρίς χαρτί ), την εξυπηρέτηση των πολιτών από υπηρεσίες μιας στάσης και την μείωση του γραφειοκρατικού κόστους, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία είναι στα 6,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρώπη, όταν ο κοινοτικός μέσος όρος υπολογίζεται σε 3,5%- και σε αριθμούς φτάνει τα 14 δις ευρώ,ενώ οι επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι αναγκάζονται ετησίως να ξοδεύουν γύρω στα 2 δις ευρώ για την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, των οποίων η εξάλειψη κατά 25% ως το 2025 προορίζεται να συντελέσει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%.

του Χρήστου Γρίβα, προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ