ΠΟΣΠΕΡΤ: Στρατηγικός, Επιχειρησιακός Σχεδιασμός ΕΡΤ 2020 – Εφιάλτης για τους Εργαζόμενους το …όραμα της διοίκησης Ζούλα, Γαμπρίτσου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΣΠΕΡΤ: Στρατηγικός, Επιχειρησιακός Σχεδιασμός ΕΡΤ 2020 – Εφιάλτης για τους Εργαζόμενους το …όραμα της διοίκησης Ζούλα, Γαμπρίτσου

Μέσα σε  ένα αφήγημα  39 σελίδων  που η διοίκηση της ΕΡΤ  ονομάζει “Στρατηγικό και Επιχειρησιακό σχεδιασμό”, δίνει  σαφή δείγματα  νεοφιλελεύθερης γραφής και υποκρισίας, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα   τις ευθύνες  για την  αποτυχία της,τα λάθη , τη λογοκρισία, την κατακόρυφη πτώση της θεαματικότητας κλπ  στον συνδικαλισμό και στο δημόσιο. 

Είτε αρέσει στη διοίκηση είτε όχι, τόσο αυτοί όσο και εμείς ,  υπάρχουμε  στην ΕΡΤ  για να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, στηρίζοντας  το δημοκρατικό πολίτευμα και τον λαό,  παρέχοντας  κοινωφελές  έργο  όπως ορίζει το Σύνταγμα, κι όχι για  να εκτελούμε   κυβερνητικές εντολές ή να  εξυπηρετούμε  τις νεοφιλελεύθερες  ορέξεις της …αγοράς.

Αυτό που είναι σίγουρο ότι  θα προκύψει από τα  στρατηγικά και επιχειρησιακά “οράματα” της διοίκησης  Ζούλα – Γαμπρίτσου,  είναι ένας εφιάλτης για τους εργαζόμενους που μοχθούν και αγωνίζονται καθημερινά για την ανάπτυξη και την πρόοδο της ΕΡΤ και μία απογοήτευση για την κοινωνία που διψά για αντικειμενική έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, για αληθινή ψυχαγωγία και πολιτισμό, για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, για δημοκρατία.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ   απαντά  ως εξής:

           Η     ΕΠΙΣΤΟΛΗ                                              Αγία Παρασκευή   15 /5/2020

Προς Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε κ. ΓαμπρίτσοΚαι τον Πρόεδρο της ΕΡΤ Α.Ε  κ. Ζούλα

Θέμα: Στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός 2020-2024.ΚύριοιΜε πρόσφατη επιστολή σας   μας στείλατε  ένα κείμενο «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2020-2024» της ΕΡΤ  και μας   ζητάτε να διατυπώσουμε «βελτιωτικές προτάσεις και παρατηρήσεις μέχρι τις 15 Μαϊου 2020.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ στις 14/5/2020 πραγματοποίησε μικτό συμβούλιο που όπως γνωρίζετε απαρτίζεται από τα μέλη του Δ.Σ της  ομοσπονδίας  και τους  προέδρους και γραμματείς  των πρωτοβάθμιων  σωματείων  που μετέχουν σε αυτήν.Με απόφαση  του μικτού συμβουλίου σας λέμε ότι :  
Αυτή η  νεοφανής , για τον τρόπο που ασκείτε διοίκηση,  δήθεν «γαλαντόμα» …πρωτοβουλία σας , είναι επί της ουσίας  μια  επικοινωνιακά και νομικά  παρελκυστική  κίνηση, που προέκυψε «συμπτωματικά»   μετά από τη δική μας  σχετική ανοιχτή  επιστολή –  καταγγελία που σας  είχαμε αποστείλει. Μια  κίνηση που  αυθαίρετα και  αβάσιμα  χαρακτηρίζετε ως «διαβούλευση» , επικαλούμενοι  μάλιστα την παράγραφο 10, του  άρθρου  9, του νόμου 4173 του 2013 (ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ)  κρύβοντας  ωστόσο  ότι  τόσο ό Ν.4173 όσο και ο Ν. 4324/2015 (επαναλειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε) στο άρθρο 7  παρ. 10, όπως ήδη σας είχαμε τονίσει, αναφέρει ότι : «Το Διοικητικό Συμβούλιο εκπονεί στρατηγικό σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θέτοντας οικονομικούς και ποιοτικούς στόχους αναφορικά με την εκπλήρωση του σκοπού και της αποστολής της εταιρείας μετά από διαβούλευση ιδίως με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Ε. Ρ.Τ. Α.Ε. και αντιπροσωπευτικών φορέων της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας. Το σχέδιο αυτό υποβάλλεται στον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».
Και  στους δύο νόμους  η διατύπωση είναι σαφής  και δεν χωρά στην εφαρμογή τους   καμία  κουτοπονηριά και καμία  «διασταλτική» …ερμηνεία.

Εσείς νοιώθοντας μάλλον  υπεράνω των νόμων,  πρώτα  εκπονήσατε  αυτό που παρουσιάσατε ως « στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο» και το οποίο όπως  αυτάρεσκα  λέτε  «αποτελεί αποτέλεσμα μια κοπιώδους προσπάθειας των τελευταίων επτά μηνών» και αντί να καλέσετε  εξ αρχής ή  έστω  κατά  τη διάρκεια  της  …εκπόνησης  αυτού του σχεδιασμού, όπως  εκ του νόμου οφείλετε  τους  εκπροσώπους των εργαζόμενων,  καλείτε  «κατόπιν εορτής» εμάς και  τους εργαζόμενους , προκειμένου να αποστείλουμε σε κάποια  ηλεκτρονική διεύθυνση τις  «βελτιωτικές μας προτάσεις και …παρατηρήσεις» και μάλιστα εντός  ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, εξυπηρετώντας  όχι  την διαβούλευση  αλλά  το «θέα Αθήναι» και το δικό σας άλλοθι.Όχι μόνο   δεν εφαρμόζετε  τις σαφέστατες  επιταγές  του νόμου  που  επικαλείστε, αλλά περιφρονώντας επιδεικτικά τα όσα  ορίζει ο ν. 1264/82 , γράφετε στα παλιά σας  παπούτσια και τη σχετική  με τη «διαβούλευση εργαζομένων- εργοδοτών» ευρωπαϊκή  οδηγία 2002/14/ΕΚ , η οποία  μεταφέρθηκε με το Π.Δ. 240/2006 και στο εθνικό μας δίκαιο, ορίζοντας  συγκεκριμένες  διαδικασίες  και κανόνες, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.Στην περίπτωση της ΕΡΤ   έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αφού αυτά βρίσκονται διαρκώς υπο διωγμό, επιπρόσθετα δε  οι εργαζόμενοι έχουν ακόμα έναν λόγο  να συμμετέχουν στην εκπόνηση  ενός στρατηγικού – επιχειρησιακού σχεδιασμού δεδομένου ότι  αυτός  μπορεί να  ανατρέψει την υποχρέωση  των  ισοσκελισμένων ισολογισμών,  γεγονός που θα έχει συνέπειες  στο μισθό και στην  εργασία τους.
Είναι λοιπόν  «ηλίου φαεινότερον» , ότι  δεν είχατε  ποτέ  στο μυαλό σας  να διαβουλευθείτε  για τίποτα  με τους εργαζόμενους  και απλώς  εξαναγκασθήκατε  κατόπιν  των δικών μας  καταγγελιών  να υποκαταστήσετε αυτή την  θεσμική σας υποχρέωση   με μια  καρικατούρα, με  ένα  πρόσχημα  διαβούλευσης, στα πρότυπα  της  γνωστής  τακτικής που εφαρμόζετε  εξ αρχής βλάπτοντας τα συμφέροντα των εργαζόμενων και της ΕΡΤ.
Καρικατούρα και  πρόσχημα, γιατί εκτός όλων των άλλων που προαναφέραμε, παρουσιάσατε  ως  τεραστίου μεγέθους «πόνημα»  έναν  δήθεν «Στρατηγικό – επιχειρησιακό σχεδιασμό» μερικών  σελίδων,  χωρίς  καν  να επισυνάψετε  σε αυτό που  ονομάσατε «δημόσια διαβούλευση», ούτε  το  πόρισμα  της  Grand Thornton   από την οποία  ζητήσατε  επί τούτου  να «επικαιροποιήσει» (;) την προηγούμενη   πρόσφατη σχετική μελέτη της (η οποία  μόνο αυτή  ήταν 100 σελίδες), ούτε  τα αποτελέσματα  της «έρευνας» σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού και αμοιβών που εκπόνησε για δεύτερη φορά  κατόπιν  δικής  σας παραγγελίας  η συμβουλευτική  εταιρεία Korn Ferry, ούτε  τη …δημοσκοπική μελέτη  των   εταιρειών   Marc και  QED Group LLC, ούτε  τα στατιστικά κ.α  στοιχεία  της EBU τα οποία  επίσης επικαλείστε , ούτε  φυσικά  το  επενδυτικό  σας σχέδιο, ώστε να υπάρχει πλήρης  ενημέρωση  που είναι  απαραίτητη σε κάθε  γνήσια  διαβούλευση που  αν τηρηθούν οι νόμοι και οι κανόνες εξασφαλίζει τη διαφάνεια, και το  όφελος  της εταιρείας. Στον «μέτοχο»,  στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής  και σε  κάθε άλλον αρμόδιο  αποδέκτη θα σταλεί  μόνο  αυτό  το 39σέλιδο  που στείλατε και σε μας;
Εκβιαστικά μας ζητάτε  μέσα σε  ελάχιστο χρόνο , να καταθέσουμε μόνο «βελτιωτικές»  προτάσεις και …παρατηρήσεις, λες  και το περιεχόμενο  της  «έκθεσης ιδεών»  που  δημοσιοποιήσατε   είναι κάτι  καθαρό και  καλό   που απλά  ενδεχομένως  να επιδέχεται κάποιες βελτιώσεις, προσπαθώντας ταυτόχρονα  να αποκρύψετε τους  πραγματικούς σας στόχους.
Κύριοι, είτε σας αρέσει, είτε όχι  και εσείς (για όσο είστε διοικούντες) και εμείς  υπάρχουμε  στην ΕΡΤ  για να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, στηρίζοντας  το δημοκρατικό πολίτευμα και τον λαό,  παρέχοντας  κοινωφελές  έργο  όπως ορίζει το Σύνταγμα, κι όχι για  να εκτελούμε   κυβερνητικές εντολές ή να  εξυπηρετούμε  τις νεοφιλελεύθερες  ορέξεις της …αγοράς.
Είμαστε  πρόθυμοι να συμμετάσχουμε  σε μια αληθινή χωρίς  προσχήματα  και εμπόδια  διαβούλευση με όλα τα απαραίτητα στοιχεία,  το αποτέλεσμα  της οποίας, εφ όσον  απεμπολήσετε  τις αντισυνδικαλιστικές  σας εμμονές  και  εντολές,  θα  είναι  ένας  «στρατηγικός – επιχειρησιακός  σχεδιασμός» που  θα  εξασφαλίζει  την εργασιακή  ειρήνη, την ανάπτυξη  και την πρόοδο της ΕΡΤ  προς όφελος της κοινωνίας.


Διαβάζοντας  αυτό το 39 σέλιδο  αφήγημα – τελεσίγραφο που στείλατε δήθεν για  διαβούλευση, το πρώτο που διαπιστώνει κανείς  είναι πως  πρόκειται  για  μια κακομαγειρεμένη  σούπα  στην οποία  συνυπάρχουν  αφενός κάποια   αναμφισβήτητα  καλά  για την ΕΡΤ και την κοινωνία (που  αμφισβητούμε  ότι θα  τα υλοποιήσετε), τα οποία  εν πολλοίς  είναι μια  αντιγραφή  όσων παγίως  εδώ και πολλά  χρόνια  υποστήριζε η ΠΟΣΠΕΡΤ  και τα οποία  στις 5 Αυγούστου του 2020 κατέθεσε  ως υπόμνημα  στον  υφυπουργό παρα τω πρωθυπουργώ  και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πέτσα, το οποίο κοινοποιήσαμε και σε σας, κάνοντας  όμως σαφείς  προτάσεις που  βρίσκονται στον αντίποδα των  δικών σας, αφετέρου  στην ίδια «σούπα»  περιέχονται και οι πιο σκοτεινοί   και δόλιοι σχεδιασμοί για το παρόν και τον μέλλον της ΕΡΤ  και των εργαζόμενων σε αυτήν.
Επιχειρείτε δηλαδή  μια μίξη των αμίκτων,  με σκοπό την παραπλάνηση  και την δημιουργία  της  ψευδούς εντύπωσης  ότι  πρόκειται για έναν στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό  που θα εξυπηρετήσει  την   αποστολή της ΕΡΤ  όπως αυτή ορίζεται  από τον ιδρυτικό της νόμο και το Σύνταγμα, ενώ  στην πραγματικότητα  και όπως θα καταδείξουμε  παρακάτω, πρόκειται για έναν στρατηγικό και επιχειρησιακό  σχεδιασμό που  θα μονιμοποιήσει και θα εκτοξεύσει  την εξυπηρέτηση των   πολιτικών   και τα οικονομικών   συμφερόντων της  …αγοράς  αλλά και όσων  διαπλέκονται με αυτήν  καθ΄οιονδήποτε τρόπο
.
Είναι υποκρισία  εκ μέρους  σας  να  λέτε στο πρώτο  κεφάλαιο του αφηγήματός σας, ότι «οι αξίες που διαπνέουν  την ΕΡΤ  περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων : Ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και αμεροληψία στην παροχή  ολοκληρωμένης και έγκαιρης  ενημέρωσης»  με διασφάλιση  «της πολυφωνίας, της διαφάνειας και της  λογοδοσίας»,όταν η δική σας  διοίκηση  επικρίνεται  έντονα και διαρκώς  για την  απουσία όλων αυτών. Ειδικά  σε ότι αφορά  την «διαφάνεια» και την «λογοδοσία» μόνο σαν κακόγουστο αστείο  μπορεί να ακουστεί, αφού  από  την πρώτη στιγμή  δεν  θέλατε την φυσική  παρουσία   εκπροσώπων   των εργαζομένων σε επιτροπές και γι αυτό τους αποκλείσατε από αυτές πιστοί στη λογική «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει».
Αυτό  όμως που  αναδεικνύει τον αντιφατικό σας λόγο είναι  το προοίμιο,στο οποίο αναφέρετε και ομολογείτε  πως  «ο ρόλος της  ΕΡΤ αμφισβητείται  όπως ποτέ πριν» και πως  «είναι γενικευμένη η αίσθηση   ότι λειτουργεί ως προπαγανδιστικός  μηχανισμός  της κυβέρνησης», ενώ αμέσως μετά   με θράσος  απεμπολείτε  τις δικές  σας  ευθύνες ακόμα και για την μικρότερη στην ιστορία της ΕΡΤ  θεαματικότητα και τις  επιρίπτετε  στις «συντεχνιακές  παρεμβάσεις» και στις  …«δυσλειτουργίες του δημοσίου». Τα φαινόμενα  λογοκρισίας, αποκλεισμών και της  …κατάλληλα «αποστειρωμένης» από  αντικυβερνητικά  δεδομένα  παρουσίασης  μιας  είδησης, όπως  έχουν καταγγελθεί ακόμα  και  εντός  της βουλής,  είναι δηλαδή  έργο  κάποιων «συντεχνιών»  κι όχι των δικών σας  επιλογών  που αφορούν  σε πρόσωπα με θέσεις  ευθύνης  στον ενημερωτικό τομέα, στο πρόγραμμα κ.α ;Αντιγράφοντας και πάλι  την πρόταση  της ΠΟΣΠΕΡΤ στο  υπόμνημα  που είχε καταθέσει  στον  κ. Πέτσα  τον περασμένο Αύγουστο  και που κοινοποίησε  τότε και σε σας,  αναφέρεστε   στην  «θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ» την οποία  προς το τέλος  του κειμένου την  περιγράφετε  ως  «πολιτική θωράκιση» (!!!),  δηλώνοντας  ότι  ήδη έχετε ξεκινήσει  συζητήσεις με τον  «μέτοχο προκειμένου να ληφθούν μέτρα  θωράκισης  της λειτουργίας  του οργανισμού  από πολιτικές  πιέσεις, αποφάσεις και επιδιώξεις οι οποίες  εμποδίζουν  τη χάραξη μιας  μακροχρόνιας  στρατηγικής …».Μια  γενική  και αόριστη  αναφορά  που  υπάρχει  ως  λεζάντα  μιας  ευχής  χωρίς  να διευκρινίζετε ποια  είναι  αυτά  τα μέτρα  και πως  θα  ευδοκιμήσουν αυτά με μια διοίκηση  που  είναι  προϊόν  της  πρωθυπουργικής  επιλογής  και «σαρξ  εκ της σαρκός»  του κυβερνώντος κόμματος. Εκτός κι αν έχετε  κατά  νού τη …θεσμική θωράκιση  που είχε  εφεύρει  ο Σαμαράς  για τη ΝΕΡΙΤ  η οποία  ήταν  τόσο …ισχυρή  και τόσο πολύ απέτρεπε  τις  «πολιτικές πιέσεις και επιδιώξεις», που εξώθησε  σε παραίτηση  τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο  και τον αναπληρωτή πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Ανδρέα Ζούλα  ο οποίος μάλιστα  παραιτούμενος  έκανε  σοβαρότατες  καταγγελίες  για  τη  λειτουργία αυτής της  «θεσμικής θωράκισης». Αντιγράψατε  λοιπόν  ΜΟΝΟ τον τίτλο  του  πάγιου   αίτηματός  μας προς  όλες τις κυβερνήσεις , τις διοικήσεις, τους  «μετόχους»  και τους πολιτικούς  «προϊσταμένους» της ΕΡΤ των τελευταίων  10 χρόνων  από το  υπόμνημα που είχαμε στείλει  και στον κ. Πέτσα  τον περασμένο  Αύγουστο και σε σας   παραβλέποντας ωστόσο  το περιεχόμενό του  αφού  βρίσκεται στον αντίποδα  των δικών σας  στόχων και σκοπιμοτήτων. .Σας  θυμίζουμε  λοιπόν  τι γράφαμε  τότε  στην πρότασή  μας, στην οποία επιμένουμε και σήμερα,  για το  ΠΩΣ  μπορεί πραγματικά  να θωρακιστεί  η ΕΡΤ  από τις   «πολιτικές  πιέσεις, αποφάσεις και επιδιώξεις» ΠΟΣΠΕΡΤ (05 Αυγούστου 2019 ):«…Ξεκινώντας θα αναφερθούμε σε ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και αυτό είναι η θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ. Θεωρούμε και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές και στη Βουλή ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ για να μπορεί να αποδώσει και να είναι λειτουργικό θα πρέπει να μην αλλάζει συνεχώς και να έχει πλήρη θητεία στην πράξη και όχι στα χαρτιά και αυτό θα διασφαλιστεί με αλλαγή του νόμου και τοποθέτησή του σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων ανεξάρτητων αρχών. Δηλαδή μέσω της Βουλής και της απαραίτητης ανεξαρτησίας που ναι μεν προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά εν τοις πράγμασι δεν υπάρχει. Επιπλέον πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 4324, όσον αφορά το μέγεθος της ΕΡΤ και αυτό να αλλάζει στο εξής με απόφαση της Βουλής και όχι από τις διαθέσεις της εκάστοτε Διοίκησης. Εκτός όλων των άλλων, θα πάψει και η ανασφάλεια των  εργαζομένων…»Από τα πρώτα  ζητήματα  που  θέτετε  και το οποίο, ποσοτικά  τουλάχιστον, κυριαρχεί  στο  39σέλιδο  αφήγημά σας , είναι και αυτό  της  «απαγκίστρωσης  από το στενό δημόσιο τομέα  το ενιαίο μισθολόγιο και τις  χρονοβόρες  διαδικασίες προμηθειών».Αν  στεκόμαστε μόνο στον τίτλο θα μπορούσαμε  να χαρούμε  για αυτή σας  την  πρόταση , αφού ταυτίζεται  με μια επίσης  πάγια απαίτησή  μας. Όμως  διαβάζοντας  παρακάτω τι ακριβώς  «εννοεί ο ποιητής» καταλαβαίνουμε  ότι πίσω από τους  όμορφους   τίτλους κρύβεται   ένα ακόμα  δείγμα  του πως βλέπετε  όλους εμάς  τους  εργαζόμενους , αυτούς  που πρίν λίγες ημέρες  επαινούσατε  υποκριτικά  για την προσφορά τους  την περίοδο  της  επιβολής  έκτακτων μέτρων  λόγω κορονοϊού.

Διαβάζουμε λοιπόν  ότι το ενιαίο μισθολόγιο δεν  έβλαψε  το «εξειδικευμένο και υποστηρικτικό  προσωπικό της ΕΡΤ» αλλά  όλα τα επίπεδα  της διοίκησης  (μεσαία, ανώτερα και ανώτατα)  και ότι  έχετε ήδη  ξεκινήσει  και γι αυτό  το ζήτημα  συζητήσεις  με τον «μέτοχο», προκειμένου η  δημόσια ραδιοτηλεόραση να  λειτουργήσει με «ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια» και  να  γίνει …ελκυστική  ως προς τις παροχές