Η κυβέρνηση ανοίγει επιχειρήσεις δίχως πρόβλεψη και ενδιάμεσο στάδιο προστασίας των εργαζομένων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κυβέρνηση ανοίγει επιχειρήσεις δίχως πρόβλεψη και ενδιάμεσο στάδιο προστασίας των εργαζομένων
  • Λάθος στο λάθος, που καταλήγει σε έγκλημα.

του Διονύση Τεμπονέρα

Η κυβέρνηση ανοίγει τις επιχειρήσεις από την Δευτέρα, δίχως να έχει προβλέψει ενδιάμεσο στάδιο προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Επιμένει να μην επιδοτεί την εργασία ξανά και ξανά και βυθίζει τη χώρα σε αχρείαστη ύφεση.


Πέντε μέρες πριν το restart, ανοίγουν επιχειρήσεις (κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών, μαγαζιά αθλητικών και ηλεκτρονικών ειδών κλπ), που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις, την ώρα που το κράτος σφυρίζει αδιάφορα.


Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πηγαίνουν σαν πρόβατα σε σφαγή:
1.Δεν ισχύει οριζόντια απαγόρευση απολύσεων (π.χ. για επιχειρήσεις που δεν έκαναν χρήση της αναστολής σύμβασης και των λοιπών ευεργετημάτων των ΠΝΠ).
2.Δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικά η δυνατότητα ανάκλησης της αναστολής σύμβασης, όχι για έκτακτους λόγους ,αλλά επειδή απλά ανοίγουν οι επιχειρήσεις.
3.Πρόκειται να ανοίξουν επιχειρήσεις, που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, για τις οποίες δεν ισχύουν οι 45 ημέρες, που προστατεύουν τους εργαζόμενους από τις απολύσεις.
4.Δεν ισχύει απαγόρευση μετατροπής συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. και ετοιμάζεται γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας. Οι αδύναμοι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να υπογράψουν και να υποκύψουν σε τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας, με μισθούς πείνας.
5.Οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, θα είναι αδύνατο να καταβάλλουν μισθοδοσία για το μήνα Μάιο, μετά από 2 μήνες οικονομικής απραξίας.
6.Δεν έχει προβλεφθεί ακόμα η επιχορήγηση ή έστω δανειοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ ακόμα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν λάβει ούτε καν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει για χιλιάδες εργαζόμενους που είναι σε αναστολή σύμβασης.
7.Ακόμα και τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα(SURE) δεν έχουν θεσμοθετηθεί και θα αργήσουν να φτάσουν στην τσέπη των δικαιούχων .
8. Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να πάνε τη Δευτέρα για δουλειά και δεν ξέρουν αν θα έχουν σπίτι να γυρίσουν αφού δεν έχει παραταθεί ακόμα η προστασία της πρώτης κατοικίας.


Πίσω από τα ιλουστρασιόν διαγγέλματα, αρχίζει να διαφαίνεται η επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση επιλέγει, καθεστώς μη ρύθμισης, αφήνοντας την αγορά να κάνει με όρους ζούγκλας το τελικό ξεσκαρτάρισμα και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.


Πίσω από την ψεύτικη εθνική ενότητα, χαράζει ίσως η τρομακτικότερη Δευτέρα της μεταπολίτευσης.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος/εργατολόγος