Σχετικά με τους εργαζόμενους που πάσχουν από πνευμονοπάθειες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σχετικά με τους εργαζόμενους που πάσχουν από πνευμονοπάθειες

Ο θάνατος μιας 41 ετών γυναίκας με άσθμα από τη λοίμωξη του COVID 19 στο νόμο Καστοριάς φέρνει στο προσκήνιο ένα σοβαρό ζήτημα: οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες που εμφανίζουν χρόνιες παθήσεις στον πνεύμονα, ακόμη κι αν αυτές δεν είναι βαριές, φαίνεται ότι αποτελούν περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου απέναντι στον COVID 19.

Με τις ως τώρα οδηγίες του ΥΠΕΣ και του Υπουργείου Υγείας , μόνο οι πάσχοντες από σοβαρή πνευμονοπάθεια θεωρούνται ομάδες αυξημένου κινδύνου και δύνανται να λάβουν την «ειδική άδεια απουσίας ευπαθών ομάδων και ομάδων υψηλού κινδύνου». Για τους υπόλοιπους πάσχοντες οι εγκύκλιοι του ΥΠΕΣ προβλέπουν κατά την κρίση των αρμοδίων θεραπόντων ιατρών τους να προσκομίσουν εκείνα τα δικαιολογητικά δυνάμει των οποίων είναι δυνατή η χορήγηση άδειας στους υπαλλήλους αυτούς, σύμφωνα με τις πάγιες κείμενες διατάξεις (π.χ. αναρρωτική άδεια) ή εναλλακτικά παροχή εκ μέρους τους αποκλειστικά εξ αποστάσεως εργασίας.

Ζητάμε:

  1. Να μεριμνήσουν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να αλλάξουν οι οδηγίες αυτές και να υπάρξει πρόβλεψη για δικαιολογημένη άδεια απουσίας και σε όλους τους ασθενείς με πνευμονοπάθειες (ΧΑΠ, άσθμα κλπ) για προληπτικούς λόγους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  2. Μέχρι να συμβεί αυτό, ζητάμε από όλες τις Υπηρεσίες να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους υπαλλήλους με πνευμονοπάθειες (ΧΑΠ, άσθμα κλπ) να μην συμπεριλαμβάνονται στις βάρδιες της εκ περιτροπής αυτοπρόσωπης παρουσίας στα γραφεία των Υπηρεσιών για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα και, μόνο όταν είναι δυνατόν, να προσφέρουν εξ αποστάσεως τις υπηρεσίες τους.

Αυτή τη στιγμή προέχει η υγεία και η ασφάλεια όλων μας, και ειδικά των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη COVID 19.

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ