RBU – Ποιος ήταν ο Δούρειος Ίππος της τράπεζας;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο RBU – Ποιος ήταν ο Δούρειος Ίππος της τράπεζας;

​​​​Ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ:

 Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

 ​​​​ Όπως σας είχαμε ενημερώσει με προηγούμενες ανακοινώσεις μας, μετά τις 24 παράνομες απολύσεις και τις μεγαλειώδεις απεργίες που είχαν πρωτόγνωρη συμμετοχή, η ΟΤΟΕ προσέφυγε σε τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου, εκπροσώπων της Τράπεζας, της ηγεσίας της ΟΤΟΕ και των προέδρων των Συλλόγων.

Ο Προέδρος του Συλλόγου μας ήταν ο μόνος από τους εκπροσώπους των Συλλόγων που τοποθετήθηκε μιλώντας ξεκάθαρα για την υποστελέχωση του δικτύου και κεντρικών υπηρεσιών, την οποία όλοι βιώνετε καθημερινά. Ανέδειξε επίσης την εκδικητική συμπεριφορά που βιώνουν επί τέσσερεις μήνες οι συνάδελφοι προερχόμενοι από το RBU, ευρισκόμενοι σε καθεστώς μακροχρόνιας αναγκαστικής άδειας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες για μια σειρά προσλήψεων που έχουν γίνει στην Τράπεζα. Εκ μέρους μας ζητήθηκε επισημά, ο αριθμός των προσλήψεων για τα έτη 2018 και 2019. Επανερχόμενοι δε στη δεύτερη συμφιλιωτική συνάντηση, ζητήσαμε να πάρει ξεκάθαρη θέση το Υπουργείο για άμεση ανάκληση των απολύσεων και τοποθέτηση του συνόλου των συναδέλφων που ήταν σε υποχρεωτική άδεια, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα.

Η Γεν. Γραμματέας από την πλευρά της, επέλεξε να συναντηθεί με όλους τους συνάδελφους που είναι είτε απολυμένοι είτε σε καθεστώς υποχρεωτικής αδείας. Το απογοητευτικό στην εν λόγω διαδικασία είναι, ότι η κα. Στρατινάκη δέχτηκε άκριτα τις θέσεις της Τράπεζας. Την ύπαρξη 35 μόνο θέσεων και αυτές σε περιφερειακά καταστήματα, κυρίως σε ακριτικές περιοχές  (π.χ. Λέρος, Καρλόβασι Σάμου κλπ) όταν για το 2018 (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) έγιναν γύρω στις 100 νέες προσλήψεις, εκ των οποίων το 85% αυτών στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Παρόμοια εικόνα διαφαίνεται και για το 2019.

Στη δίμηνη αυτή διαδικασία η Γενική Γραμματέας, λες και εκτελούσε χρέη HR της Τράπεζας και εφαρμόζοντας το παιχνίδι της Διοίκησης, εξώθησε τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων που βρίσκονταν σε μακροχρόνια άδεια προς την εθελουσία. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν να οδηγηθούν συνάδελφοι με δυο και τρία παιδιά ή με σοβαρά προβλήματα υγείας, εκτός Τράπεζας. Έφτασε μάλιστα η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, που πρώτο μέλημα της θα έπρεπε να είναι η προστασία της εργασίας και του εργαζόμενου απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και μάλιστα παραβλέποντας την καταφανή παραβίαση της έγγραφης συμφωνίας από πλευράς της Τράπεζας, να μην θεωρεί αυτονόητη την τήρησή της  και να αποθαρρύνει τους συνάδελφους να πάνε ακόμα και δικαστικώς. Αυτονόητο είναι ότι με αυτή τη διαδικασία που εφαρμόστηκε, ροκανίστηκε πολύτιμος χρόνος και απομένουν ελάχιστες ημέρες για την ολοκλήρωση του τριμήνου που προβλέπεται για να ασκήσουν οι συνάδελφοι τα νόμιμα ένδικα μέσα για την αποκατάστασή τους.

Η εκκωφαντική απουσία της ηγεσίας των Συλλόγων  του ΣΕΤΠ  και του ΣΕΤΑΠ (προσκείμενων στη ΔΗΣΥΕ) και η συμπόρευση τους στο θέμα του RBU προξενεί έντονο προβληματισμό.

Συγκεκριμένα:

·        Απείχαν από τη στάση εργασίας στις 4 Φλεβάρη όταν άρχισαν να εξυφαίνονται τα σχέδια για απόσχιση του RBU και προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τα μέλη τους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, λειτουργώντας ως απεργοσπαστικός μηχανισμός της Τράπεζας. Την απάντηση την έδωσαν οι συνάδελφοι με την  καθολική τους συμμετοχή.

·        Έως και την προηγουμένη μέρα από την ανακοίνωση της συμφωνίας με την INTRUM προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.  

·        Δεν υπερασπίστηκαν το εθελοντικό σκέλος της συμφωνίας και προσπαθούσαν να μεταπείσουν τους συναδέλφους προκειμένου να πάνε στη νέα εταιρεία.

·        Δε συμμετείχαν στις κοινές συνεδριάσεις των Συλλόγων ΣΕΥΤΠΕ, ΕΣΕΤΠ, ΣΥΓΤΕ  στις οποίες ήταν μόνο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (ΔΑΚΕ/Αγωνιστικό Μέτωπο/Συσπείρωση) 

·        Αρνήθηκαν να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις των παραπάνω σωματείων

·        Οι, κατά τα άλλα λαλίστατοι, Πρόεδροι στις Τριμερείς συναντήσεις, δεν άρθρωσαν κουβέντα για να υπερασπιστούν τους συναδέλφους, κρατώντας μια ύποπτη σιωπή

·        Η ηγεσία του ΣΕΤΑΠ έφτασε μάλιστα στο σημείο να προσκαλέσει στην κοπή της πίτας του στην Αθήνα στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων της την κα Στρατινάκη, επικροτώντας τη στάση της με τους συναδέλφους του RBU.

Όπως γίνεται σε όλους σαφές, οι λανθασμένοι χειρισμοί και η εκδικητική συμπεριφορά της Διοίκησης στους συναδέλφους που επέλεξαν να παραμείνουν στο φυσικό τους χώρο, την τράπεζα, και η στάση της τράπεζας να μη τους τοποθετεί στα πολλά υποστελεχωμένα καταστήματα και υπηρεσίες, δημιούργησαν πολλαπλά τραύματα στο σύνολο του προσωπικού, που σίγουρα θα αργήσουν να επουλωθούν. Συγκεκριμένα:

·        Το ένα τρίτο των συνάδελφων του πρώην RBU αρνήθηκε να μεταβεί στο νέο σχήμα της INTRUM με αποτέλεσμα η τελευταία να εμφανίζεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

·        Άλλο ένα τρίτο των συνάδελφων του πρώην RBU συναίνεσε να μεταβεί με το πιστόλι στον κρόταφο και με την απειλή των απολύσεων και παρόλα αυτά ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που έληξε ο τρίμηνος δανεισμός τους (σχεδόν 100 άτομα) επέλεξαν να εγκαταλείψουν την Ιntrum και να επιστρέψουν στην Τράπεζα.

·        Η αξιοπιστία της Διοίκησης δέχτηκε σοβαρότατο πλήγμα στα μάτια του συνόλου των συναδέλφων, αφού δεν τίμησε την υπογραφή της στη συμφωνία που η ίδια υπέγραψε για το εθελοντικό της μετάβασης

·        Το υποτιθέμενο κοινωνικό πρόσωπο της Τράπεζας, που με τόσο κόπο και κόστος προσπαθεί να προβάλει μέσω υπέρογκων ποσών σε διαφημίσεις,  «τσαλακώθηκε» στην κοινωνία και θορυβήθηκε το πελατειακό κοινό, με τη διάσταση που πήρε το θέμα από τα εκατοντάδες δημοσιεύματα στις εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

·        Η αρνητική πρωτιά για τις πρώτες μαζικές απολύσεις στον κλάδο μετά από 47 περίπου χρόνια έπληξε τη φήμη της Τράπεζας.

·        Η ανάλγητη συμπεριφορά που επέδειξε ακόμα και σε συνάδελφους με σοβαρά προβλήματα υγείας, φτάνοντας στο σημείο να τους απειλήσει με μετακίνηση εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά από τον τόπο κατοικίας ή εθελουσία, εξέπληξε αρνητικά τους πάντες.

Μετά τις 24 λοιπόν, παράνομες, απολύσεις η Διοίκηση έβαλε σε εφαρμογή το σχεδιασμό της, να οδηγήσει τους συναδέλφους που επί τόσους μήνες βρίσκονταν σε καθεστώς υποχρεωτικής αδείας, στην εθελουσία έξοδο. Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε και από τη  Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας καθώς και από τον Αντιπροέδρου της ΟΤΟΕ, που σε καμία περίπτωση δεν τίμησε το ρόλο του στην ιστορική Ομοσπονδία σε αυτή τη διαδικασία. Σε αντίθεση με το αίτημα όλων των εργαζομένων που ήταν να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να τοποθετηθούν άμεσα όσοι βρίσκονταν σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας. Εκ του αποτελέσματος γίνεται φανερό ότι τελικά όχι μόνο δεν ανατράπηκε αυτή η εκδικητική και επιθετική κίνηση από πλευράς διοίκησης, αλλά βοήθησε στην απομάκρυνση δεκάδων επιπλέον συναδέλφων είτε μέσω εθελουσίας είτε μέσω τοποθέτησής τους σε παραμεθόριες περιοχές.

Η  φράση  εκπροσώπου της Διοίκησης στην Τριμερή συμφιλιωτική συζήτηση παρουσία συναδέλφων, δικηγόρων, εκπροσώπων της ΟΤΟΕ αλλά και εκπροσώπων όλων των Συλλόγων, δίνει ξεκάθαρη απάντηση και για την ενδοτική στάση του ΣΕΤΠ, που τονίσαμε παραπάνω: «…Αυτοί που υπέγραψαν το εθελοντικό, είχαν δεσμευτεί στη Διοίκηση ότι θα στείλουν όλους τους εργαζόμενους στην INTRUM!».  

Η αλήθεια, ωστόσο, παρά τις επιμέρους εκφάνσεις, παραμένει μία. Ο μεγαλειώδης αγώνας που ξεκινήσαμε με τους συναδέλφους στις 4 Φεβρουαρίου, αντίθετα με όσα θέλουν να παρουσιάσουν ορισμένοι, πέτυχε την ανατροπή των σχεδίων της Τράπεζας, η οποία ήθελε να στείλει το σύνολο των συναδέλφων του RBU χωρίς κανένα από τα κεκτημένα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων στην INTRUM. Το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των σωματείων ΣΕΥΤΠΕ, ΕΣΕΤΠ, ΣΥΓΤΕ αλλά και των παρατάξεων που συμπορεύτηκαν μαζί μας (ΔΑΚΕ, Αγωνιστικό Μέτωπο, Συσπείρωση) ήταν να αποκτήσουν μια σειρά από δικαιώματα όσοι επέλεξαν να μεταβούν στην INTRUM αλλά και το να τοποθετηθεί εντός της Τράπεζας ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων.

Όλη αυτή η προσπάθεια μετουσίωσε σε πράξη αυτό που πολύ γλαφυρά αποτύπωσε με τη γραφίδα του ο ανυπέρβλητος Νίκος Καζαντζάκης στην Ασκητική του: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!

Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Τράπεζα Πειραιώς και να ενισχυθούν διεκδικητικά σωματεία που μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι είναι με συνέπεια δίπλα στον συνάδελφο. Οι προκλήσεις τις διοίκησης είναι βέβαιο ότι  θα συνεχιστούν, δεν πρέπει να βρουν πρόσφορο έδαφος.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​     ​​ Με  αγωνιστικούς χαιρετισμούς

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                     ​​ Γοίλιας Ισίδωρος