Ο ετσιθελικός & παράνομος αποκλεισμός του σωματείου μας από το Συνέδριο του ΕΚΑ δε θα περάσει!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ετσιθελικός & παράνομος αποκλεισμός του σωματείου μας από το Συνέδριο του ΕΚΑ δε θα περάσει!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΈΝΩΣΗΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΕΜΠΟΡΙΟΥ  ΤΡΟΦΙΜΩΝ  &  ΣΟΥΠΕΡ – ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

  • ΑΘΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ. Ο ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ   ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Η Διοίκηση του Σωματείου μας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες, καταγγέλλει ομόφωνα τον ετσιθελικό, αυταρχικό και παράνομο αποκλεισμό του Σωματείου μας και των αντιπροσώπων του, από τις εργασίες του 31ου συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), που σημειώθηκε προχθές (8/2/2020) κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου.

Τον αποκλεισμό αυτό που σχεδιαζόταν επί εβδομάδες, μεθόδευσαν και εκτέλεσαν μετά από κομματική εντολή οι δυνάμεις του  ΠΑΜΕ, στοχοποιώντας και αποκλείοντας 6.400 ψηφίσαντες εργαζόμενους από το χώρο των τροφίμων και των Σ/Μ, και με μοναδικό στόχο την αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών στο ΕΚΑ και τη διασφάλιση πάση θυσία διενέργειας ενός Συνεδρίου με αποκλειστικά δικούς του όρους και προϋποθέσεις, ώστε να καλύψει τις μεγάλες απώλειές του στους εργασιακούς χώρους και να διασφαλίσει ότι θα είναι πρώτη δύναμη στο ΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ εκμεταλλευόμενο τη συγκυριακή και οριακή πλειοψηφία που είχε μέσα στην αίθουσα του Συνεδρίου -του οποίου ακόμα και αυτή η νόμιμη απαρτία αμφισβητείται– καθώς από τους 1.400 συνέδρους είχαν προσέλθει μόνο 480 προχώρησε με πραξικοπηματικό και παράνομο τρόπο στις άθλιες μεθοδεύσεις του για αποκλεισμό του δικού μας και άλλων μαζικών σωματείων, καταστρατηγώντας τις ειλημμένες αποφάσεις της Διοίκησης του ΕΚΑ και παραβιάζοντας κατάφωρα το Καταστατικό του.  

Και όχι μόνο αυτό: μεθόδευσε (διότι έτσι το βόλευε) την αλλαγή του προγράμματος του Συνεδρίου μεταθέτοντας την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, αγνοώντας τους συνέδρους που άλλα είχαν προγραμματίσει και άλλα τους προέκυψαν. Η μεθόδευση αυτή δεν είναι άσχετη με τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν για το γεγονός ότι μέσα στην αίθουσα δεν ήταν πραγματικοί σύνεδροι του ΠΑΜΕ, αλλά κομματικά μέλη που είχαν πάρει τις κάρτες όσων αντιπροσώπων του δεν μπορούσαν να παρευρίσκονται στο συνέδριο!.

Μαζί με το δικό μας σωματείο και προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποφασισμένη «κοπτοραπτική» του ΠΑΜΕ αποκλείστηκαν ακόμα τρία (3) μαζικά σωματεία.

Με άλλα λόγια το ΠΑΜΕ, με τον γνωστό του «ταξικό τσαμπουκά» και φρασεολογία απέκλεισε εν ριπή οφθαλμού συνολικά  110 αντιπροσώπους,  διότι αυτό δεν το βόλευε στην κοπτοραπτική του ώστε να μην φανούν οι απώλειές του στα συνδικάτα.

Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του συνδικαλιστικού νόμου και του Καταστατικού του ΕΚΑ, πρόκειται για μια εντελώς παράνομη ενέργεια, πρόκειται για τη γνωστή «νταβατζίδικη» και ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει το ΠΑΜΕ για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο χθεσινός αποκλεισμός εξελίχθηκε επιπλέον και σε ένα προαποφασισμένα σκηνοθετημένο σόου, με την παρουσία των κομματικών μέσων ενημέρωσης (Ριζοσπάστης, 902, katiousa.gr).

 Το ΠΑΜΕ και προκειμένου να φανατίσει τα μέλη του αναπαρήγαγε για μια ακόμα φορά τις γνωστές ανοησίες και συκοφαντίες του για το κλαδικό σωματείο τροφίμων: ότι είναι δήθεν εργοδοτικό, ότι δήθεν σε αυτό ψηφίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου. Οι εργαζόμενοι όμως του κλάδου γνωρίζουν και τη δράση και την παρουσία του και τις παρεμβάσεις του Σωματείου μας.

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΜΕ δε λέει και δεν πρόκειται ποτέ να πει όμως στα μέλη του, τις εξής αλήθειες που τους έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα στα μάτια των εργαζομένων.

  • Τις αρχαιρεσίες του Σωματείου τις νομιμοποίησε το ίδιο το ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας με δικό του ψηφοδέλτιο που έλαβε περί τις 350 ψήφους και υπέστη συντριπτική ήττα στην κάλπη.
  • Οι αρχαιρεσίες έγιναν με κάθε νομιμότητα, σε σταθερό χώρο (και όχι με περιφερόμενες κάλπες όπως συνηθίζει το ΠΑΜΕ), παρουσία τουλάχιστον 10 δικαστικών αντιπροσώπων, με πραγματική συμμετοχή εργαζομένων που έχουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΜΚΑ. Ψήφισαν 6.400 κανονικοί εργαζόμενοι στα μαγαζιά, σε έναν κλάδο που στην Αττική οι εργαζόμενοι προσεγγίζουν τις 50.000
  • Ακόμα και ο τελευταίος εργαζόμενος του κλάδου γνωρίζει ότι το κλαδικό σωματείο ήταν αυτό που πρωτοστάτησε να μη χαθεί ούτε μια θέση δουλειάς από τα κλεισίματα των Σ/Μ EXTRA,  Βερόπουλου και του Μαρινόπουλου και αυτό τον αγώνα τον κέρδισε.
  • Όλοι θυμούνται ότι το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ έπαιρνε στο λαιμό του, τους χιλιάδες εργαζόμενους στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ που κατέρρεε πριν από 4 χρόνια. Ότι δρούσε ως εκπρόσωπος αλλότριων επιχειρηματικών συμφερόντων που ήθελαν τον κατακερματισμό της επιχείρησης, πολεμώντας λυσσαλέα τη συμφωνία διάσωσης.
  • Όλοι θυμούνται ότι το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ, κατέθεσε αγωγή ενάντια στη συμφωνία διάσωσης του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία όπως και αποδείχθηκε τελικά διασφάλισε όλες τις θέσεις εργασίας, αναγνώρισε όλες τις προϋπηρεσίες και διατήρησε τους μισθούς των εργαζομένων χωρίς καμιά περικοπή. Όλοι θυμούνται δηλαδή ότι το ΠΑΜΕ ξεπούλησε τα συμφέροντα χιλιάδων εργαζομένων!
  • Όλοι γνωρίζουν για τον αγώνα που δώσαμε και δίνουμε ως Σωματείο μαζί με την ΟΙΥΕ ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις ΚΥΡΙΑΚΕΣ με δεκάδες απεργίες και συμμετοχή των μελών μας. Την ίδια στιγμή το ΠΑΜΕ είτε καταψήφιζε στο Δ.Σ. τις απεργίες και τις πορείες της ΟΙΥΕ είτε όταν τις ψήφιζε διοργάνωνε χάπενινγκ έξω από τα γραφεία του σωματείου του στην Αγία Φιλοθέης.
  • Όλοι γνωρίζουν τον αγώνα του Σωματείου μας για τη διάσωση του Επικουρικού μας ταμείου που διέλυσε το Μνημόνιο και το PSI του Βενιζέλου. Το πήραμε και το κάναμε αυτοδιοικούμενο, χωρίς κρατική παρέμβαση, με διασφάλιση των επικουρικών και της βιωσιμότητάς του σήμερα και στο μέλλον. Με επικουρικές συντάξεις που εκδίδονται μέσα σε ένα μήνα και με τη μέση σύνταξη να υπερβαίνει τα 250 Ευρώ. Την ίδια στιγμή το ΠΑΜΕ πολέμησε λυσσαλέα τη διάσωση του Ταμείου μας. Το ίδιο έκανε και για το Επικουρικό Ταμείο των Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), αφήνοντάς το έρμαιο στα χέρια της εκάστοτε Κυβέρνησης και το μόνο που κατάφερε τελικά ήταν ότι σήμερα το ΤΕΑΥΕΚ είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, εκδίδει επικουρικές συντάξεις μετά από 5 χρόνια!, ενώ η μέση σύνταξη που χορηγεί είναι 80 Ευρώ!

Το Σωματείο μας επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, η νομιμότητα του 31ου Συνεδρίου του ΕΚΑ είναι στον αέρα και ότι το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας κινδυνεύει να μείνει χωρίς δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση.

Δε χρειάζεται να επισημάνουμε την εμπειρία ακύρωσης του προηγούμενου συνέδριου του ΕΚΑ λόγω των τυχοδιωκτικών επιλογών του ΠΑΜΕ, που οδήγησαν στην εκ νέου διενέργεια συνεδρίου προκειμένου να αποκατασταθεί η πολιτική και συνδικαλιστική νομιμότητα.

Αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι οι 6.400 εργαζόμενοι στον κλάδο των τροφίμων δε θα αφήσουν αυτές τις μεθοδεύσεις χωρίς απάντηση, επειδή έτσι θέλει το ΠΑΜΕ!

Απλά, άπαντες πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Νόμιμο συνέδριο του ΕΚΑ, που θα έχει εκλεγμένη Διοίκηση και πλήρεις συνδικαλιστικές και οικονομικές αρμοδιότητες δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς να έχει διασφαλιστεί: η χωρίς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχή ΟΛΩΝ των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων μας. Όσοι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, θα έχουν και την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους, δηλαδή τη διάλυση του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας. Αυτό άλλωστε το έχουν πράξει ήδη σε ΓΣΕΕ, ΟΙΥΕ, ΠΟΕΜ.