Σε ομηρία το σύνολο των εργολαβικών εργαζομένων!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε ομηρία το σύνολο των εργολαβικών εργαζομένων!
  • Κανένα πρόσχημα από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ – Πρωτοχρονιά με απολύσεις για την εργολαβία στον Ασπρόπυργο – Χρ. Ζαρκίνος (πρόεδρος του Σωματείου Εργολαβικών Εργαζομένων): Η κυβέρνηση έχει παραδώσει στον Λάτση τα ΕΛ.ΠΕ.

Κανένα πρόσχημα δεν κρατάει πλέον η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. θέτοντας σε ομηρεία εκατοντάδες εργαζόμενους, που ούτε λίγο ούτε πολύ προσεγγίζουν το 40% του συνόλου του προσωπικού. Από χθες τουλάχιστον εξήντα εργολαβικοί εργάτες στα Πετρελαιοειδή και στον Ασπρόπυργο τελούν υπό καθεστώς ομηρείας και απόλυσης, ενώ σε καθεστώς τρίμηνων συμβάσεων τέθηκε το σύνολο των εργολαβικών εργαζομένων είτε εργάζεται στη διοίκηση είτε σε τεχνικά έργα. Το Σωματείο Εργολαβικών Εργαζομένων κατήγγειλε ότι δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι που έσπευσαν χθες (2 Ιανουαρίου) να μπουν στον χώρο εργασίας τους χωρίς όμως αυτό να καταστεί δυνατό. «Χωρίς καμία επίσημη προειδοποίηση, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, με το ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’ της νέας διοίκησης, οι κάρτες εισόδου δεκάδων εργαζομένων από 1.1 δεν χτυπούν στην είσοδο των εγκαταστάσεων επιβεβαιώνοντας τις απειλές των τελευταίων μηνών. Αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί της ουσίας στον δρόμο. Χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς κανένα εργασιακό αύριο». Το σωματείο με την ίδια ανακοίνωση καλεί “όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και να ζητήσουν τώρα την ανάκληση αυτής της αισχρής απόφασης των ΕΛ.ΠΕ.».

Όμηροι του Λάτση και της επένδυσης στο Ελληνικό

Μιλώντας στην «Αυγή», ο Χρήστος Ζαρκίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργολαβικών Εργαζομένων, καταγγέλλει το καθεστώς ομηρείας που έχει επιβάλλει η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., τονίζοντας ότι είναι πλέον προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει στα χέρια του Λάτση την επιχείρηση, αν και στο Δημόσιο ανήκει το 35%. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι όσα γίνονται στα ΕΛ.ΠΕ. το τελευταίο 48ωρο είναι προφανές ότι εντάσσονται στον συνολικότερο σχεδιασμό κυβέρνησης – Λάτση, που βέβαια περιλαμβάνει και την επένδυση του μεγαλοεπιχειρηματία στο Ελληνικό.

«Όλοι οι φόβοι που είχαμε επιβεβαιώθηκαν. Από σήμερα (χθες) δεκάδες συνάδελφοί μας είναι ουσιαστικά στον δρόμο. Οι κάρτες εργασίας τους δεν χτυπάνε. Αυτό λέγεται καθαρή ομηρεία. Περιμένουν στο τηλέφωνο να τους ειδοποιήσουν από την επιχείρηση αν θα δουλέψουν και πότε. Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει αφήσει στα χέρια του Λάτση τα ΕΛ.ΠΕ., μια τεράστια επιχείρηση με εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη. Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι ο δανεισμός του επιχειρηματία από τις τράπεζες, δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού, για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό έχει μπει στον ίδιο σχεδιασμό. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Τρίμηνες συμβάσεις, ο ορισμός της ομηρίας

Να σημειώσουμε εδώ ότι το σωματείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ακόμα ότι “όσοι έσπευσαν στις 20.10 να καθησυχάσουν τους συναδέλφους ότι δεν συντρέχει λόγος, λειτουργώντας σαν εκτελεστικό όργανο, έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Τώρα ξέρουμε ότι υπήρχε ενορχηστρωμένο σχέδιο.

Οι εργαζόμενοι ποτέ δεν ήθελαν τη σύγκρουση. Δυστυχώς η νέα αυταρχική διοίκηση το επιχειρεί! Απολύσεις είχαμε στη Θεσσαλονίκη στην ΕΚΟ. Τρίμηνες συμβάσεις στους εργαζομένους σε συγκεκριμένη εργολαβία, ο ορισμός της ομηρίας. Όπως αποδείχτηκε, πολιτικά παιχνίδια δεν υπήρξαν. Το μόνο παιχνίδι που στήθηκε ήταν εις βάρος των εργαζομένων και του σωματείου από τη διοίκηση και τους γνωστούς άγνωστους παρατρεχάμενούς της!”.

ΠΗΓΗ: Αυγή – Ανδρέας Πετρόπουλος