Απολύσεις κάθε Χριστούγεννα «υπόσχεται» ο όμιλος ΟΤΕ!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απολύσεις κάθε Χριστούγεννα «υπόσχεται» ο όμιλος ΟΤΕ!
  • Αμοιβές ύψους 1,5 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για το διευθύνοντα σύμβουλο, Μιχ. Τσαμάζ, τεράστια κερδοφορία (μεταξύ 2012 και 2019 τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων αυξήθηκαν κατά 88%) και πλουσιοπάροχο μέρισμα στους μετόχους, το οποίο το 2018 προσέγγιζε το άθροισμα των μισθών των 16.000 εργαζομένων.

Με στοιχεία που προκαλούν ίλιγγο απάντησε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ – ΟΤΕ) στην εν εξελίξει προσπάθεια συκοφάντησης των διαδοχικών απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν δυναμικά το Σάββατο 21/12 (με περιφρουρήσεις σε παρά πολλά καταστήματα, σε όλη τη χώρα), με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (τη Δευτέρα 23/12, στις 10 το πρωί, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, στο Μαρούσι).

Ήδη, μετά τη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας, το πρωί της περασμένης Πέμπτης, το διαδίκτυο κατακλύζουν δημοσιεύματα με την απάντηση της διοίκησης του ΟΤΕ, η οποία θεωρεί την απεργία παράνομη και καταχρηστική, διότι, όπως αναφέρει, «έχει αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια τριών ολόκληρων εβδομάδων και μάλιστα μέσα στις γιορτές», ενώ «δεν προηγήθηκε πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο πριν την κήρυξή της». Κάτι το οποίο διέψευσε η Ομοσπονδία δημοσιοποιώντας τις προσκλήσεις προς τη διοίκηση, η πρώτη εκ των οποίων εστάλη τον Ιούλιο του 2019.

Ακόμα και μέσα στη συνέντευξη Τύπου της ΟΜΕ – ΟΤΕ, ορισμένοι δημοσιογράφοι ανέλαβαν το ρόλο της εργοδοσίας, απαντώντας στις καταγγελίες των εργαζόμενων περί μειώσεων μισθών, εντατικοποίησης, εργολαβοποίησης (4.000 εργαζόμενοι δουλεύουν μέσω τρίτων εταιρειών ή θυγατρικών, με λιγότερα δικαιώματα και προοπτικές) ότι «αυτά γίνονται παντού στον ιδιωτικό τομέα».

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΟΤΕ, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «θορυβημένη από το κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα τους προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό».

Όλα αυτά με φόντο το κυβερνητικό «δώρο» στους ομίλους όπως ο ΟΤΕ, με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, από το 28% στο 24%, καθώς και του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών από 10% σε 5%. Το όφελος της σταθερής ΟΤΕ από το νέο φορολογικό πλαίσιο θα ανέλθει στα 19 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Πρώτα απολύσεις, μετά σύμβαση

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στην «Εποχή», την περασμένη άνοιξη τα σωματεία του ομίλου ΟΤΕ προσπάθησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις (χωρίς επιτυχία τελικά) να αποτρέψουν την «εθελούσια αποχώρηση» δεκάδων φυλάκων, τη δουλειά των οποίων ανέλαβε εργολαβική εταιρεία.

Μόνο 8 από αυτούς αντιστάθηκαν και απειλούνται με απόλυση στο τέλος του έτους, με τη λήξη, δηλαδή, της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης (ΣΣΕ), ενώ λοιδορούνται από τη διοίκηση και τα υπαγορευμένα από αυτήν δημοσιεύματα ως αχάριστοι που δεν δέχτηκαν το «γενναιόδωρο» πακέτο αποζημίωσης.

Εν ολίγοις, η διοίκηση προτείνει την υπογραφή της επόμενης ΣΣΕ, αφού θα έχουν προηγηθεί οι απολύσεις.

«Με ευθείες απειλές ακόμη και στα μέλη της διαπραγματευτικής επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ», η διοίκηση εμφανίζεται «αυταρχική και αλαζονική και διαπραγματεύεται προσχηματικά», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

«Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χρησιμοποιεί τους 8 φύλακες, για να μην προσέλθει στο διάλογο για την κατάρτιση ΣΣΕ. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να διοικεί εκείνη την εταιρεία και να αποφασίζει για την οργάνωση και τη λειτουργία της» (sic), ισχυρίζεται από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΤΕ και επιμένει ότι «η εταιρεία πάντα επιδιώκει το διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας για υπογραφή ΣΣΕ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο οικονομικός αναλυτής της ΟΜΕ – ΟΤΕ, ενώ η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55% (μάλιστα, η αύξηση της παραγωγικότητας του 2018 σε σχέση με το 2017 ήταν της τάξης του 19%), το συνολικό μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 55%. Μετά το 2016 η μεταβολή του συνολικού μισθολογικού κόστους είναι ίση με -7% κατά μέσο όρο, ανά έτος.

Η μείωση προσωπικού έχει επιφέρει εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους και μεγάλη πτώση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το περίφημο σλόγκαν «24/48», που σήμαινε 24 ώρες για μία νέα σύνδεση και 48 ώρες για την άρση οποιαδήποτε βλάβης, έχει καταντήσει κακόγουστο αστείο για τους καταναλωτές, ενώ αυτή τη στιγμή οι ανεξέλεγκτες εντολές φτάνουν τις 116.000.

Αναφορικά με τη διάθεση διαλόγου για την οποία επαίρεται η διοίκηση, ο γ.γ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ, Βασίλης Βάκοςδήλωσε πρόσφατα στην «Εποχή» ότι η διοίκηση αρνείται διαρκώς να δώσει στοιχεία για το κόστος των εργαζόμενων που εργάζονται είτε στις θυγατρικές του ομίλου (όπου η εργοδοσία αρνείται την υπογραφή ΣΣΕ), είτε σε εταιρείες ενοικίασης προσωπικού (Manpower, Project Solution, Mellon), καθώς και άλλα στοιχεία που είναι ουσιαστικά για το διάλογο, ενώ προτείνει ΣΣΕ διάρκειας μόλις ενός έτους, ακριβώς για να προετοιμαστεί για το «μετασχηματισμό της εταιρείας».

Όπως έχει διαρρεύσει η ίδια η εταιρεία, αναμένεται να δημιουργηθούν τρεις τουλάχιστον νέες θυγατρικές, στις οποίες πρόκειται να μεταφερθούν μεγάλες κατηγορίες εργαζόμενων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες εργασίας και τις απολαβές τους.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πολιτικής της διοίκησης του ΟΤΕ στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους και της συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι ζητούν ΣΣΕ διάρκειας τριών ετών, με αυξήσεις που να αντιστοιχούν στην ευρωστία της εταιρείας και διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.

ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ – Left