PRAXIA BANK: Απολύονται «εδώ και τώρα» 180 εργαζόμενοι

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο PRAXIA BANK: Απολύονται «εδώ και τώρα» 180 εργαζόμενοι

Έσκασε η επενδυτική «φούσκα» για την «πρώτη ψηφιακή τράπεζα» στην Ελλάδα – Λουκέτο, αν δεν πωληθεί – Παραμένουν μόλις 50 από τους 230 εργαζόμενους

Σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της και μείωση του προσωπικού της προχωρά η Praxia Bank, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

«Στην παρούσα φάση η Atlas Merchant Capital (AMC) αξιολογεί τις επιλογές της και θεωρεί απαραίτητο να προβεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Praxia bank. Έτσι, από τις 19 Δεκεμβρίου 2019, η Praxiabank θα λειτουργεί με μία λιτή δομή η οποία προϋποθέτει τη λύση των συμβάσεων εργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προστίθεται ακόμη ότι «η Praxia κινήθηκε σε αχαρτογράφητα νερά και πέτυχε να θέσει τις βάσεις και τους κανόνες για την είσοδο του digital onboarding για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου, επίτευγμα που δημιουργεί αξία για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο. Όσο η Διοίκηση εργαζόταν για την υλοποίηση του επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού της, ο μέτοχος ανέθεσε στην UBS τον Ιούλιο του 2019 την αναζήτηση επενδυτών για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εν συνεχεία τον Νοέμβριο του 2019 την αναζήτηση επενδυτών για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά από τη διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών που έληξε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου αλλά  συνεχίστηκε άτυπα έως την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση της διοίκησης προς τους εργαζομένους

Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, την Παρασκευή 13.12.2019, η Τράπεζα ενημερώνει το προσωπικό της για τα εξής:

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η «Atlas Merchant Capital», μοναδικός μέτοχος της Praxia bank ΑΕ, εκκίνησε πρόσφατα την διαδικασία αναζήτησης επενδυτών για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Τράπεζας. Ο μέτοχος αξιολογεί τις επιλογές του και θεωρεί επιβεβλημένο να προβεί σε άμεσο περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εργασιών της Τράπεζας χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς το ενδεχόμενο της διακοπής λειτουργίας της.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Τράπεζα είναι απολύτως πρόθυμη να εξετάσει τη συναινετική λύση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού της, με την καταβολή αυξημένης αποζημίωσης λύσης σύμβασης εργασίας, σαφώς υπέρτερης της ελάχιστης νόμιμης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα υπολείπεται των τακτικών αποδοχών (“μηνιαίος μισθός” και “allowance”) έξι (6) μηνών και τη χορήγηση λοιπών κινήτρων (διατήρηση κάλυψης από το ιδιωτικό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ένα χρονικό διάστημα, καταβολή του συνταξιοδοτικού προγράμματος και για τους υπαλλήλους προσληφθέντες κάτω του έτους).

Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ως άνω συναινετική λύση των συμβάσεων εργασίας θα σας παρουσιαστούν από την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού τη Δευτέρα 16.12.2019 και την Τρίτη 17.12.2019.

Εάν ο Εργαζόμενος αποδεχθεί την ως άνω πρόταση, τότε ο Εργαζόμενος και η Εταιρία θα συμφωνήσουν από κοινού να λύσουν τη μεταξύ τους εργασιακή σχέση και σύμβαση και θα προβούν σε οριστική ρύθμιση και συμβιβαστική επίλυση κάθε μεταξύ τους εκκρεμότητας, διαφοράς και αξίωσης, με την υπογραφή σχετικής έγγραφης συμφωνίας».