Η Τράπεζα Πειραιώς υπότροπη στην «κλοπή» υπερωριών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Τράπεζα Πειραιώς υπότροπη στην «κλοπή» υπερωριών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ), για ακόμη μία φορά, σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, χθες Τρίτη 5 Νοεμβρίου, κατόπιν αιτήματος του σωματείου και με την αυτοπρόσωπη παρουσία εκπροσώπων του, στο Δ΄ Επιχειρηματικό Κέντρο Αττικής (Πειραιώς 209 – Ταύρος) επαναβεβαιώθηκε η ίδια αρνητική εικόνα για τα εργασιακά δεδομένα της μεγαλύτερης ελληνικής συστημικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, «διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά η καθ’ υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας απασχόληση εργαζομένων, χωρίς να πληρούνται οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες και αναμένεται η επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων».

Παράλληλα, θυμίζει το σωματείο, «350 άρτια καταρτισμένοι και πολύπειροι εργαζόμενοι του πρ. RBU, έτοιμοι να προσφέρουν άμεσα στον Οργανισμό και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία του, με την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στο συναλλασσόμενο κοινό, στα υποστελεχωμένα καταστήματα και υπηρεσίες της Τράπεζας, παραμένουν για 8η εβδομάδα αναξιοποίητοι, χωρίς ουσιαστική τοποθέτηση σε νέα τραπεζικά καθήκοντα, αποτέλεσμα της αδιέξοδης, σχεδόν εμμονικής, επιλογής της Διοίκησης».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το σωματείο, σε άλλες υπηρεσίες (π.χ. Κεντρικό Λογιστήριο) προκειμένου να καλυφθούν επιτακτικές ανάγκες, η εν λόγω τράπεζα επιλέγει να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες δανειζόμενου από εξωτερικές εταιρείες προσωπικού, ενδεικτικό επιπλέον των προθέσεων της Διοίκησης να ανατρέψει το ισοζύγιο σε βάρος των εργαζομένων με σύμβαση τραπεζοϋπαλλήλου και αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα, με την υιοθέτηση ελαστικών, υπαμειβόμενων και χωρίς δικαιώματα, μορφών απασχόλησης.

«Απέναντι σε αυτήν την προοπτική, όχι μόνο δεν παραμένουμε απαθείς, αλλά επιπλέον θα καταργήσουμε στην πράξη τους ανάλγητους και αντεργατικούς σχεδιασμούς της Διοίκησης, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν οι προσχηματικές και εξόφθαλμα προκλητικές προτάσεις για απασχόληση των εργαζομένων σε περιοχές μακράν του τόπου κατοικίας τους και χωρίς επιπλέον να λαμβάνεται η παραμικρή πρόνοια για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (σοβαρά προβλήματα υγείας, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, συνυπηρέτηση συζύγων κ.α.)», προσθέτει ο Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ τονίζοντας ότι θα συνεχίζιε να αναδεικνύει το ζήτημα της υποστελέχωσης, όπως ήδη έχει κάνει με παρεμβάσεις:

  • στις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες των κομμάτων. Για το σκοπό αυτό έχουν μάλιστα κατατεθεί επίκαιρες ερωτήσεις (σ.σ.: όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ), στο πλαίσιο της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος

  • σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

  • στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

  • με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από κεντρικά καταστήματα.

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στη Θεσσαλονίικη

Μάλιστα, μετά την απόλυτα επιτυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας στην Πάτρα γεγονός που αναδείχθηκε δημοσιογραφικά από όλα τα τοπικά μέσα, με σύμμαχο όλη την τοπική κοινωνία, ο Σύλλογος από κοινού με τους Συλλόγους ΕΣΕΤΠ (πρ. Μακ – Θράκης) και ΣΥΓΤΕ (πρ. Γενικής), καθώς και των παρατάξεων Αγωνιστικού Μετώπου και Συσπείρωσης του ΣΕΤΑΠ, θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη 07.11.2019 και ώρα 11:00 σε νέα δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας στην Εθνικής Αμύνης.

Καλεί «για ακόμη μία φορά τη Διοίκηση να εγκαταλείψει την αναποτελεσματική και ατελέσφορη στάση της στο ζήτημα των εργαζομένων του πρ. RBU και να αξιοποιήσει άμεσα, χωρίς περιττές και ανούσιες τριβές, τις υπηρεσίες τους σε νέα τραπεζικά καθήκοντα, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις».