Μείωση εισφορών: «Βόμβα» για επιδόματα & προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μείωση εισφορών: «Βόμβα» για επιδόματα & προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ

H μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας μέσω της μείωσης των κρατήσεων υπέρ ΟΑΕΔ τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ! Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ η μείωση στους πόρους του Οργανισμού σημαίνει συρρίκνωση και περικοπή των παροχών που χορηγεί στους δικαιούχους του.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί την μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του 2020, περίπου 0,90 – 1%, και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2023 και θα αφορά τα συνεισπραττόμενα ποσά για τον ΟΑΕΔ. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποτελέσει αντικίνητρο για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών καθώς θα αφορά μόνο τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση (περίπου 1,5 εκ. εργαζόμενους). Οι μειώσεις που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2020 έως το 2023 δεν θα είναι ισόποσες και δεν θα αφορούν την εισφορά υπέρ της κύριας σύνταξης. Θα αφορούν τις κρατήσεις υπέρ ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%) και εργατικής εστίας (0,35%). Η ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος θα είναι 12,32% ενώ το συνολικό μεικτό κόστος της μείωσης των εισφορών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2, 6 δισ. Ευρώ.

Διοικητής ΟΑΕΔ: «Μετά βλέπουμε»!!!

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, τέθηκε στον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, το ερώτημα αν αληθεύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και τα διάφορα δημοσιεύματα που έχουν διαρρεύσει περί της σχεδιαζόμενης μείωσης των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, που σημαίνει μείωση των διαθέσιμων πόρων του ΟΑΕΔ και κατ’ επέκταση συρρίκνωση των παροχών του ΟΑΕΔ. Ο διοικητής όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι δήλωσε ότι «θα υπάρξει μείωση κατά μία μονάδα από το 2020, αλλά το σχετικό κενό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την ανάπτυξη που θα επιφέρει και μετά βλέπουμε…».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους αν ισχύει η μείωση 5 μονάδων στο διάστημα 2020-2023 από τον ΟΑΕΔ από το 6,96, που είναι σήμερα οι εισφορές πάμε στο 1,96, που σημαίνει συρρίκνωση του ΟΑΕΔ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Να σημειωθεί ότι από τα 2,2 δισ. ευρώ εισφορές που εισπράττει σήμερα ετησίως ο ΟΑΕΔ, περίπου το 1,5 δισ. πηγαίνει στα επιδόματα ανεργίας και στα λοιπά πάγια έξοδα του Οργανισμού. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι οφείλονται στον ΟΑΕΔ από εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών που έχουν εισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ πάνω από 10 δις ευρώ!

Τέλος στη στεγαστική πολιτική

Καταλήγοντας ότι είναι προφανές ότι μια μείωση της τάξεως του 80% στους πόρους του ΟΑΕΔ θα σημαίνει συρρίκνωση του Οργανισμού και άρα συρρίκνωση/περικοπή των παροχών που χορηγεί στους δικαιούχους του. Μια τέτοια μείωση μπορεί να σημαίνει το τέλος των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, μπορεί να σημαίνει το τέλος της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων για τον κίνδυνο της ανεργίας και άρα το τέλος των επιδομάτων ανεργίας, μπορεί να σημαίνει το τέλος των ΒΝΣ ΟΑΕΔ, μπορεί να σημαίνει αδυναμία περαίωσης στεγαστικών εκκρεμοτήτων και οριστικό τέλος στη στεγαστική πολιτική.

Με πληροφορίες από τα dikaiologitika.gr