ΣτΕ: Στις 3 Δεκεμβρίου η εκδίκαση της προσφυγής του ΣΕΒ για τις τριετίες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣτΕ: Στις 3 Δεκεμβρίου η εκδίκαση της προσφυγής του ΣΕΒ για τις τριετίες

Για την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με την προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων περιφερειακών βιομηχανικών ενώσεων ενάντια στην εγκύκλιο της τέως υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, για τις τριετίες.

Με την προσφυγή που κατατέθηκε στις 27 Ιουνίου του 2019, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ζητούν να ακυρωθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, με την οποία παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019) και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Στην εγκύκλιο του περασμένου Φεβρουαρίου υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες ως εξής:

  • για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας 650 ευρώ,
  • για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ,
  • για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας 780 ευρώ και για τους έχοντες προϋπηρεσία άνω των 9 ετών 845 ευρώ (εγκύκλιος 7613/2019 του υπ. Εργασίας).

Με την προσφυγή τους ουσιαστικά, οι βιομήχανοι απαιτούν τη μονιμοποίηση του «παγώματος» των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους, για να μεγιστοποιήσουν έτσι την κερδοφορία τους σε βάρος των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Σημειωτέον ότι το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, λειτουργώντας πάντοτε με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και αναλογιζόμενο την επίπτωση που μπορεί να έχει μια αρνητική εξέλιξη στο πεδίο των μισθών, αποφάσισε ομόφωνα και άσκησε παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της αίτησης ακύρωσης των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΣΒΑΠ κλπ.), με την οποία ζητούν την εξαφάνιση των τριετιών στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό. Κι αυτό γιατί η αποδοχή της αίτησης αυτής θα δημιουργήσει εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, αφού η κατάργηση των τριετιών θα σημάνει άμεση μείωση του μισθού.