Διευκρινίσεις Αχτσιόγλου για το ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διευκρινίσεις Αχτσιόγλου για το ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις προχώρησε η τέως υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι καταγγελίες του νυν υπουργού, Γιάννη Βρούτση, περί έκδοσης συντάξεων που φτάνουν μέχρι και τις 24.000 ευρώ.

Σε γραπτή της ανακοίνωση η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Γ. Βρούτση ότι δημιουργεί «παντελώς ψευδή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει» και εξηγεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ανώτατο πλαφόν περίπου 3.000 ευρώ.

Όσο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες σχετικά με ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν κατά πολύ τις 3.000 ευρώ, η κ. Αχτσιόγλου αποδίδει την έκδοσή των σχετικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων στο ότι δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη από το παλαιό καθεστώς για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων και συμπληρώνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επεξεργαστεί και δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης. Ωστόσο, υπογραμμίζει, η ρύθμιση αυτή δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή λόγω των πρόωρων εκλογών.

Αναλυτικά επισημαίνει:

«1. Για όσους ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται με τον νόμο 4387/2016 υπάρχει ανώτατο πλαφόν στις εισφορές και ως εκ τούτου προκύπτει ανώτατο πλαφόν σύνταξης. Για 40 έτη ασφάλισης η ανώτατη σύνταξη που προκύπτει με τις διατάξεις του ν. 4387/16 είναι 3.166 ευρώ.

2. Για όσους αιτήθηκαν συνταξιοδότησης πριν τον ν. 4387/2016, ο νόμος προέβλεπε ανώτατα πλαφόν σύνταξης στις 2.000 και στις 3.000 ευρώ, για μία και για περισσότερες συντάξεις αντιστοίχως, έως 31.12.2018.

3. Για όσους ασφαλίζονταν με τα παλαιά καθεστώτα (πριν τον ν. 4387/2016) αλλά αιτήθηκαν συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/2016 και μετά την 01.01.2019, ακριβώς επειδή το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων. Για τον λόγο αυτό είχαμε επεξεργαστεί και δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, όμως η ρύθμιση αυτή δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή καθώς προκηρύχθηκαν πρόωρα εκλογές.

4. Επίσης, ως ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχαμε δώσει εντολή στον ΕΦΚΑ να μην εκδοθούν πολύ υψηλές συντάξεις, για τις οποίες είχαν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές, έως ότου ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος για τον οποίο οι συντάξεις αυτές δεν πληρώθηκαν τελικά και τις “ανακάλυψε” ο κ. Βρούτσης».

Η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει πως «ο κ. Βρούτσης καθημερινά και σκοπίμως αντί να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιό του επιλέγει να προβαίνει σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας». Σχολιάζει, δε, ότι «το γεγονός πάντως ότι ο κ. Βρούτσης διαρκώς ανακαλύπτει δήθεν τρύπες στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά ένα έντονο άγχος που σχετίζεται με την αδυναμία του να αναμετρηθεί με το έργο αυτό».

 

πηγη :/efsyn.gr/