Άρης Λάσκος: Ηθοποιοί πέρα από τα όρια της απόγνωσης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρης Λάσκος: Ηθοποιοί πέρα από τα όρια της απόγνωσης

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών γράφει για τα αιτήματα που απευθύνει ο κλάδος του σε μια κυβέρνηση που σφυρίζει αδιάφορα.

Οι ηθοποιοί όπως και οι υπόλοιποι καλλιτεχνικοί κλάδοι αυτήν τη διετία έχουν πληγεί όχι µόνο από την πανδηµία, αλλά και από την αντιµετώπισή τους από την κυβέρνηση. ∆υο χρόνια τώρα, αντί να ενισχύεται το σύστηµα υγείας, να πυκνώνει το δίκτυο των ΜΜΜ, να υπάρχει πρόνοια για την εκπαίδευση και τους µαζικούς χώρους εργασίας, τα µόνα µέτρα που λαµβάνονται είναι σε βάρος του πολιτισµού και των εργαζοµένων του. Ακυρώσεις δηµόσιων εκδηλώσεων, τοπικών φεστιβάλ, εποχικών εορτασµών µε κυβερνητική εντολή, χωρίς όµως αποζηµιώσεις.

Μάλιστα την τελευταία περίοδο λόγω των κρουσµάτων παραστάσεις κατεβαίνουν η µία µετά την άλλη, καθώς το θέατρο ειδικά δεν µπορεί να λειτουργήσει µε πολλαπλές αντικαταστάσεις ή τηλεργασία. Υπηρετώντας εξ ορισµού µια συλλογική τέχνη, είµαστε παράλληλα οι πιο εκτεθειµένοι, καθώς δεν µπορούµε να παίξουµε µε µάσκες ή τηρώντας αποστάσεις χωρίς αλλοίωση του καλλιτεχνικού αποτελέσµατος. Ετσι, σε περίπτωση κρούσµατος οι ασθενείς µπαίνουν σε αναρρωτική άδεια και οι υπόλοιποι εργαζόµενοι σε αναγκαστική αργία χάνοντας µεροκάµατα. Και ως προς αυτό, δύο χρόνια µετά δεν υπάρχει κανένα µέτρο στήριξης προς τις παραστάσεις αυτές και τους εργαζoµένους τους. Ηδη µαθαίνουµε για παραγωγούς που υπαναχωρούν από συµπαραγωγές ή παραστάσεις που αναβάλλονται για του χρόνου. Είναι σαφές επίσης πως κανείς δεν γνωρίζει τι µέλλει γενέσθαι και πώς θα κινηθεί το κοινό από εδώ και πέρα.

Απαιτούµε λοιπόν από την κυβέρνηση:

• Αµεση κατοχύρωση του καθεστώτος της «προσωρινής» αναστολής ως πληττόµενες επιχειρήσεις για όσες παραστάσεις κατεβαίνουν προσωρινά λόγω κρουσµάτων.

• Να δοθούν τα εποχικά επιδόµατα έστω και αναδροµικά στους ηθοποιούς που δεν τους αναγνωρίστηκαν τα ένσηµα από την περίοδο της καραντίνας του ’20.Remaining Time-0:00FullscreenMute

• Να γίνει επανεκκίνηση των επιδοµάτων από το µητρώο καλλιτεχνών και αναδροµικά για τους µήνες Αύγουστο έως τώρα, γιατί είναι εµφανές ότι ο κλάδος των ηθοποιών δεν έχει σταµατήσει να είναι πληττόµενος ούτε όλη αυτή την περίοδο. Είναι τουλάχιστον ανακόλουθο οι επιχειρήσεις να επιδοτούνται για όλο το 2021 και οι αποζηµιώσεις των καλλιτεχνών να σταµατούν τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

• Μέτρα προστασίας (µάσκες, τεστ, υλικά απολύµανσης) προς τον κλάδο ώστε να επανέλθει σύντοµα σε οµαλή κατάσταση.

Αν πριν από δύο χρόνια µιλούσαµε για άγνοια ή για αφανείς εργαζόµενους, πλέον ύστερα από τόση ταλαιπωρία κανείς δεν έχει ελαφρυντικό να πει πως δεν γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες αυτού του κλάδου ώστε να δράσει επιτέλους προστατευτικά και θεραπευτικά.

πηγη: documento