ΣΥΔΑΠΤΤ: Παραμονές γιορτών, μας στέλνουν στην ανεργία …

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΔΑΠΤΤ: Παραμονές γιορτών, μας στέλνουν στην ανεργία …

Με τηλεφωνική επικοινωνία την παραμονή των Χριστουγέννων ενημερώθηκαν συνάδελφοι και συναδέλφισσες, εργαζόμενοι μέσω «εργολάβου» στην Τράπεζα Πειραιώς ότι μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στην απόλυση ή στην εθελοντική παραίτηση.

Η τράπεζα, που χρωστάει την ύπαρξή της στα χρήματα των φορολογουμένων, αντί να φροντίσει να εξυπηρετήσει το κοινό με τον καλύτερο τρόπο, κλείνει καταστήματα σε όλη την χώρα και παρουσιάζει το προσωπικό (εργολαβικούς & τακτικό προσωπικό) ως πλεονάζον. Οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες, εργαζόμενοι μέσω μιας εικονικής εργολαβίας στην Τράπεζα, μετά από 15, 20 ακόμα και 21 χρόνια δουλειάς, με μισθούς των 800 ευρώ, οδηγούνται στην ανεργία. Δουλεύουν σε καταστήματα και κεντρικές διευθύνσεις της Τράπεζας έχοντας προσληφθεί αρχικά από μία θυγατρική εταιρεία της τράπεζας. Εκτελούν καθαρά τραπεζικό έργο, αλλά δεν αναγνωρίζονται ως τραπεζοϋπάλληλοι και  δεν καλύπτονται από την συλλογική σύμβαση του κλάδου. Το 2018 πουλήθηκε  το 50,1% της θυγατρικής εταιρείας αλλά η εικονική εργολαβία συνεχίστηκε.

Ήδη πριν ένα χρόνο, περίπου 25 συνάδελφοι μας οδηγήθηκαν στην έξοδο με παρόμοιο τρόπο. Η Τράπεζα ακολουθώντας το δόγμα του νόμου Χατζηδάκη, … προσφέρει προκαταβολικά ένα επιπλέον ποσό, γνωρίζοντας πως ο νόμος προβλέπει ότι: ακόμα και αν μία απόλυση κριθεί άκυρη από το δικαστήριο, αποκλείεται το ενδεχόμενο επαναπρόσληψης – αρκεί ο εργοδότης να προσφέρει μία πρόσθετη αποζημίωση. Ακόμα και αν δεν είναι οι τράπεζες που υπαγόρευσαν τον νόμο στο υπουργό, είναι αυτές που εγκολπώνονται το πνεύμα του και το ενσωματώνουν με μεγάλη προθυμία στις πρακτικές τους !

Απαιτούμε να μην χάσει κανένας εργαζόμενος την δουλειά του σε μια τράπεζα της οποίας τα κέρδη προ φόρων το πρώτο 9μηνο του 2021 ανέρχονται στα 837 εκ. ευρώ.

Ζητάμε από την Τράπεζα να επανεξετάσει την στάση της απέναντι στους εργαζόμενους της και να αναλογιστεί την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία που στενάζει από την ανεργία και την φτώχεια, εν μέσω πανδημίας.

Ζητάμε από όλα τα σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς και της ΟΤΟΕ να δώσουμε μαζί το μήνυμα στην Τράπεζα ότι δεν θα αφήσουμε κανένα εργαζόμενο ανυπεράσπιστο. Οι επιθέσεις των τραπεζιτών απέναντι σε εργολαβικούς ή/και τακτικό προσωπικό συνεχίζονται και πρέπει να μας βρουν ενωμένους και πιο δυνατούς.

Το ΔΣ