ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ, Νόμος Χατζηδάκη: γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κατάφερε να τον αποτρέψει;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ, Νόμος Χατζηδάκη: γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κατάφερε να τον αποτρέψει;

ΝΟΜΟΣ 4808/21

ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΑΣΕ;

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ;

(Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ – ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ VIDEO – ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ 31 ΜΑΗ)

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Εργαζόμενες, -νοι

Με δεδομένο ότι μετά την ψήφιση του κατάπτυστου νόμου της κατάργησης του 8ωρου, ευθύς αμέσως ο Υπουργός Εργασίας έδωσε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μια και θα είχαμε μπροστά μας και νέους αγώνες, απολύτως συνειδητά αποφύγαμε επί τόσες μέρες να θίξουμε το ακανθώδες κεφάλαιο του «γιατί σαν συνδικαλιστικό κίνημα δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε την ψήφισή του;»

Όμως μια και η κυβέρνηση, λόγω των τεράστιων προχειροτήτων της έστω και προσωρινά μετέθεσε την ημερομηνία κατάθεσής του για το Σεπτέμβριο χωρίς το άγχος να κατηγορηθούμε από κάποιους που τους ενοχλεί η κριτική ότι «τώρα βρήκατε να κάνετε κριτική …» προς δυσαρέσκεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ θα απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα. Θα απαντήσουμε, όχι γιατί έχουμε κάποια εμμονή με την κριτική, αλλά γιατί εάν δεν το κάνουμε, θα έρθουν και νέες ήττες.

Πριν δώσουμε τη δική μας απάντηση, έχει αξία να αναφέρουμε την μόνιμη απάντηση που δίνει για να δικαιολογήσει την πλήρη «ανικανότητα» και αποτυχία της να υπερασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων εδώ και 10 χρόνια η ηγεσία της ΓΣΕΕ η οποία είναι ως εξής:

«Φταίει ο κόσμος που δεν «τραβάει»! Δηλαδή φταίει ο κόσμος που δεν συμμετέχει …».

Η δική μας απάντηση είναι ακριβώς η αντίθετη. Αν κάποιος δεν «τραβάει» είναι η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Αν κάποιος ευθύνεται, είναι η ηγεσία των συμβιβασμένων και υποταγμένων γραφειοκρατών της ΓΣΕΕ που χωρίς να κοκκινίζουν, ενώ επί των ημερών τους μας πήραν τα πάντα, έχουν και το θράσος να ρίχνουν τις ευθύνες τους στον κόσμο της εργασίας!

Ναι, είναι αλήθεια ότι εδώ και πολλά χρόνια, εν αντιθέσει με το 2010-2013, ο κόσμος δεν συμμετέχει μαζικά.

Όμως γιατί;

Μήπως γιατί ξαφνικά μετά το 2013 έγινε ασυνείδητος;

Μήπως γιατί βολεύτηκε;

Η δική μας απάντηση είναι ότι ΟΧΙ, τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Ούτε ασυνείδητος έγινε, ούτε βολεύτηκε. Ίσα ίσα είδε τη ζωή του να καταστρέφεται.

Η δική μας η εξήγηση για τη μη συμμετοχή του κόσμου εδράζεται στους εξής λόγους:

Πρώτο γιατί έχασε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη στα πρόσωπά μας και

δεύτερο γιατί πέρασε λόγω των αλλεπάλληλων ηττών στο υποσυνείδητό του η καταστροφική αντίληψη της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, πώς να μην περάσει αυτή η αντίληψη και πώς να μη χαθεί η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη, όταν όλα αυτά τα χρόνια ως ηγεσία, όχι μόνο δεν τον οδηγήσαμε σε μια νίκη, αλλά απεναντίας και επιπροσθέτως μας έβλεπε να μην κάνουμε τίποτα απολύτως για να νικήσουμε;

Και για όποιον πει βαριές κουβέντες αυτές…

Ρωτάμε:

  • Πως μπορείς να νικήσεις τα μνημόνια όταν αποδέχεσαι την ιδεολογική τους βάση;
  • Πως μπορείς να νικήσεις και να αποτρέψεις τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων όταν δεν αποκαλύπτεις το περιεχόμενό τους;
  • Πως μπορείς να νικήσεις όταν συνειδητά δεν αντιδράς έγκαιρα;
  • Πως μπορείς να νικήσεις όταν δεν συντονίζεις τις δυνάμεις σου και δεν κλιμακώνεις τον αγώνα;
  • Πως μπορείς να νικήσεις με 24ωρες αποσπασματικές εκτονωτικές απεργίες της τελευταίας στιγμής, για τα μάτια, χωρίς καμία προετοιμασία για την επιτυχία τους;
  • Πως μπορείς να εμπνεύσεις και να οδηγήσεις τον κόσμο σου σε νίκες όταν εσύ ως ηγεσία κρύβεσαι και δεν τολμάς να βγεις μπροστά, να ηγηθείς των συγκεντρώσεων, των πορειών και των συλλαλητηρίων;

Θα μπορούσαμε να πούμε και να γράψουμε πολλά για την στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε αλλεπάλληλες ήττες τα χρόνια που πέρασαν. Όμως δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στο τι δεν έκαναν τα προηγούμενα χρόνια για να αιτιολογήσουμε την άποψή μας ότι την αποκλειστική ευθύνη για το ότι πέρασαν τόσα καταστροφικά νομοσχέδια σε βάρος μας (όπως και το τελευταίο) την έχει η ηγεσία των καρεκλοκένταυρων γραφειοκρατών της ΓΣΕΕ που χρωστά τις καρέκλες της στα ΜΑΤ του Χρυσοχοϊδη.

Μια ματιά στο τι δεν έκανε και σε αυτό το νομοσχέδιο αρκεί για να καταλάβει κανείς τον βρώμικο ρόλο της.

Όταν δεν θέλεις να περάσει ένα νομοσχέδιο, πρώτα από όλα την ώρα που η κυβέρνηση με διάφορες διαρροές μετράει αντιδράσεις, αντιδράς κι εσύ έγκαιρα με το πρώτο άκουσμα.

Συγκρούεσαι ιδεολογικά και προειδοποιείς την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει τέτοιο νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα, αμέσως ενημερώνεις τον κόσμο σου.

Βγαίνεις παντού και εξηγείς τι πάνε να κάνουν σε βάρος του και φτιάχνεις κλίμα μάχης.

Δεν κρύβεσαι.

Δεν είσαι εξαφανισμένος.

Δεν φτιάχνεις κλίμα αποδοχής.

Δεν αποκοιμίζεις τον κόσμο.

Δεν μιλάς για νομοσχέδιο (την ώρα που τον κατακρεουργούν) με θετικά και αρνητικά!

Αν δεν θέλεις να περάσει κάτι, αντιδράς πριν κατατεθεί καν.

Πριν γίνει σχέδιο νόμου.

Κάνεις προειδοποιητικό συλλαλητήριο, εν ανάγκη και απεργία.

Φτιάχνεις μέτωπο με τους άλλους κοινωνικούς φορείς που επίσης θίγονται.

Βγάζεις δεκάδες ανακοινώσεις, κάνεις περιοδείες σε όλους τους χώρους εργασίας.

Προετοιμάζεις τον κόσμο σου, τον κρατάς σε επαγρύπνηση.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ δυστυχώς για μια φορά ακόμη δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά.

Απεναντίας, την ώρα που όλες οι παρατάξεις εκτός από αυτές που συμμετείχαν στο προεδρείο, φωνάζαμε από τον Οκτώβρη του 2020 για το τι έρχεται (τα έλεγε ο ίδιος ο Υπουργός), ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για να δικαιολογήσει την απραξία του, μας έλεγε: «που τα είδατε αυτά, επειδή τα γράφει η Εφημερίδα των συντακτών, η Αυγή και ο Ριζοσπάστης!»

  • Πώς να φτιάξεις λοιπόν κλίμα αντίστασης και αγώνα κατά αυτό τον τρόπο, όταν αντί να αφυπνίζεις τον κόσμο και να τον κρατάς σε επαγρύπνηση εσύ τον καθησυχάζεις και τον αποκοιμίζεις;
  • Πώς να φτιάξεις κλίμα αντίστασης και αγώνα όταν ακόμα και το Φλεβάρη που μας πέρασε, στο αίτημά μας να βγούμε επιθετικά και πριν κατατεθεί το όποιο σχέδιο νόμου, γιατί τότε τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα και πάλι για να δικαιολογήσουν την απραξία τους μας έλεγαν: «Εμείς συναντήσαμε (ως Προεδρείο) τον κύριο Υπουργό και μας διαβεβαίωσε ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύουν!!»

Αλλά και στη συνέχεια, όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο, ποιες ήταν οι κινήσεις της ηγεσίας;

Ποιες ήταν οι ενέργειές της; ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

Πλην της 24ωρης απεργίας που βγήκε με τα χίλια ζόρια, ποια ήταν η συνέχεια; Δυστυχώς ΚΑΜΙΑ.

Οι λέξεις συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους ήταν παντελώς «άγνωστες».

Αντί να συνεδριάσουν την ημέρα της πετυχημένης απεργιακής κινητοποίησης στις 10 Ιούνη για να αποφασίσουμε ΑΜΕΣΑ τα περαιτέρω βήματα κρατώντας το ηθικό του κόσμου ψηλά, κρύφτηκαν επί 4 ημέρες σπέρνοντας ένα μήνυμα σύγχυσης και απογοήτευσης.

Αυτοκαταργήθηκαν.

Άφησαν να συνεδριάσει πρώτα το ΕΚΑ, δίνοντας κατεύθυνση στις παρατάξεις τους να μην αποφασίσουν νέα 24ωρη απεργία.

Άφησαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να αποφασίσει 3ωρη στάση για να πουν στη συνέχει … το ανεκδιήγητο … στηρίζουμε την απόφαση του ΕΚΑ!! Και όταν αυτή άλλαξε και έγινε 24ωρη, δεν έκαναν καν τον κόπο να βγάλουν νέα ανακοίνωση!

Ήταν αυτό κλιμάκωση;

ΟΧΙ. Αυτό λέγεται αποκλιμάκωση. Αυτό λέγεται ξεφούσκωμα.

Με άλλοθι τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, για τα οποία έχουν την αποκλειστική ευθύνη, λες και δεν καταλάβαιναν τι κάνουν και τι θα σηματοδοτούσε αυτή τους η απόφαση, αποφάσισαν να μη δώσουν τη συνέχεια που επιβαλλόταν σε αυτό τον αγώνα.

Το δυστύχημα για τον κόσμο της εργασίας είναι ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ καταλάβαινε πολύ καλά τι έκανε.

Βοηθούσε την κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο. Αυτό έκανε.

Σε μια κινητοποίηση, σε ένα αγώνα που δεν αφορά το τι αύξηση θα πάρεις, σε ένα αγώνα που δεν είναι σε εξέλιξη μια πολυήμερη απεργία στην οποία έχεις εγκλωβιστεί και δεν ξέρεις πως θα βγεις, σε ένα αγώνα που έχεις ορατό ορίζοντα ότι την τάδε ημέρα ψηφίζεται (επιχειρείται να ψηφιστεί) ένα καταστροφικό νομοσχέδιο, αν σέβεσαι τον κόσμο που ήδη απέργησε, δεν αποκλιμακώνεις τον αγώνα απογοητεύοντάς τον. Δεν περνάς το μήνυμα ότι, ότι ήταν να κάνουμε το κάναμε (κάναμε μια απεργία για να βγάλουμε την υποχρέωση) και τώρα στα σπίτια μας.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που για μια φορά ακόμα έλαμψε δια της απουσίας της και στην απεργιακή κινητοποίηση του ΕΚΑ στις 16 Ιούνη και στο συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ και εκατοντάδων σωματείων στο Σύνταγμα, για μια φορά ακόμα έπαιξε το βρώμικο ρόλο της.

Εργαζόμενες, -νοι

Ο λόγος που τα επισημαίνουμε όλα αυτά, είναι διπλός.

Ο πρώτος γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Ο δεύτερος και κυριότερος γιατί πρέπει να καταλάβει ο καθένας μας ότι για να νικήσει το εργατικό κίνημα, πρωτίστως πρέπει να αποκτήσει την ηγεσία που επιβάλλεται.

Μια ηγεσία ταξική, ενωτική, μαχητική.

Μια ηγεσία που δεν θα διστάζει να συγκρουστεί.

Μια ηγεσία που δεν θα την κρατούν από πουθενά.

Μια ηγεσία με βαθιά συνείδηση του ρόλου και της αποστολής της.

Μια ηγεσία με αντικαπιταλιστική λογική και άποψη.

Εμείς, χωρίς να εγκαταλείπουμε το θεσμό στα χέρια τους, γιατί δεν φταίει το εργαλείο (ΓΣΕΕ) αλλά οι χειριστές του, αφενός μεν με πίστη και πάθος θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αλλαγή του συσχετισμού και την ανατροπή των ασυνείδητων συμβιβασμένων καρεκλοκένταυρων, αφετέρου δε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια συντονισμού των δυνάμεων της εργασίας και της οργάνωσης του αγώνα από τα κάτω. Από τη βάση.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Επειδή τώρα τελευταία η υποκρισία και η διπροσωπία περισσεύουν, όπως για παράδειγμα να εμφανίζονται κάποιοι ότι στις συνεδριάσεις έχουν κρατήσει μια μαχητική στάση και ότι είπαν τα πράγματα με το όνομά τους ενώ δεν έβγαλαν άχνα, εμείς που όντως τα ίδια λέμε στις συνεδριάσεις, τα ίδια γράφουμε και στις ανακοινώσεις μας, για μια φορά ακόμη, στη συνέχεια παραθέτουμε με κείμενο αλλά και video το τι ακριβώς είπαμε στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΕ στις 31 Μάη.

Σημείωση: Για να δείτε το video πατήστε ΕΔΩ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΓΣΕΕ 31.5.2021

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Κύριοι της ηγεσίας,

πραγματικά είναι απορίας άξιο και άξιο θαυμασμού πως κάθε φορά ξεπερνάτε το χειρότερο εαυτό σας.

Σήμερα το τερματίσατε.

Ο συμβιβασμός και η υποταγή σας στο σύστημα και στην κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο.

Εκ των αποτελεσμάτων της μέχρι τώρα στάσης σας απέναντι σε μια σειρά επιθέσεις που έχουμε δεχτεί 10 χρόνια τώρα, αλλά και από τη στάση σας σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι ολοφάνερο ότι όσο είσαστε εσείς στην ηγεσία της ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι πάντα θα χάνουν, πάντα θα τους παίρνουν.

Όπως έτσι δυστυχώς θα συμβεί και τώρα.

Ναι έτσι θα συμβεί. Και αυτό το νομοσχέδιο θα περάσει.

Σαν να μην έφταναν όλα όσα μας πήραν (επί των ημερών σας) τώρα θα μας πάρουν και το 8ωρο.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να κάνει αυτή την πρόβλεψη.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτό θα συμβεί γιατί αυτό θέλετε.

Γιατί εάν δεν θέλατε αυτό, άλλη θα ήταν η στάση σας εδώ και 7 μήνες που όλοι σας φωνάζουμε «Επιτέλους κάντε κάτι…»

Σας ρωτώ:

Η στάση που κρατήσατε 7 μήνες τώρα, την ώρα που βοούσαν τα δημοσιεύματα ότι έρχεται αυτό το νομοσχέδιο, ότι έρχεται αυτή η λαίλαπα,

Η στάση που κρατήσατε 7 μήνες τώρα, την ώρα που ο Βρούτσης και στη συνέχεια ο Χατζηδάκης έδινε τη μια συνέντευξη μετά την άλλη και ανοιχτά, ξεκάθαρα έλεγαν τι νόμο ετοιμάζουν, ήταν στάση ανθρώπων που δεν θέλουν να περάσει αυτό το νομοσχέδιο;

Όχι βέβαια.

Εσείς που είσαστε;

Σε ποια χώρα ζούσατε;

Δεν ακούγατε τι έλεγαν;

Δεν διαβάζατε τα δημοσιεύματα;

Δεν αντιλαμβανόσασταν ότι έτσι μετρούσαν αντιδράσεις; Την λέξη έγκαιρη αντίδραση, αντίδραση πριν να είναι αργά δεν την ξέρετε;

Πότε περιμένατε να αντιδράσετε, τελευταία στιγμή; Όπως τώρα; Όταν θα είναι αργά;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – ΑΥΓΗ – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Θυμάστε τι μας λέγατε πριν λίγους μήνες όταν σας ζητούσαμε να καταγγείλετε όλα όσα ακούγονται και γράφονται;

Επιχειρούσατε να μας βγάλετε φαντασιόπληκτους, μας λέγατε «που τα είδατε αυτά; που τα ακούσατε αυτά;». Επειδή τα έγραψε η εφημερίδα των Συντακτών, η Αυγή και ο Ριζοσπάστης;

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Θυμόσαστε τι μας λέγατε τον Φλεβάρη, όταν συναντηθήκατε με τον Υπουργό;

«Εμάς ο κύριος Υπουργός … μας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει τίποτα από αυτά που λέτε…»

Φάτε διαβεβαίωση τώρα …

Πάρτε διαβεβαίωση τώρα …

Κύριοι της ηγεσίας,

Όταν κάποιος δεν θέλει να περάσει κάτι σε βάρος του αντιδρά έγκαιρα

  • με το πρώτο άκουσμα
  • με τον πρώτο ψίθυρο

βγαίνει και ξεκαθαρίζει τη στάση του,

βγαίνει και προειδοποιεί,

λέει καθίστε καλά

μην διανοηθείτε

μην τολμήσετε να φέρετε τέτοιο νομοσχέδιο.

Όταν ο άλλος μετρά αντιδράσεις, εσύ δεν μένεις μουγκός. Στέλνεις ξεκάθαρα μηνύματα, ότι αυτά δεν περνάνε και να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη.

ΣΑΣ ΡΩΤΩ:

Σας ρωτώ, εσείς τι κάνατε 7 μήνες τώρα;

Βγάλατε μια ανακοίνωση;

Κάνατε ένα συλλαλητήριο;

Προκηρύξατε μια προειδοποιητική απεργία;

Βγήκατε σε κανένα κανάλι να καταγγείλετε τα όσα έλεγε ο υπουργός;

ΟΧΙ μόνο δεν κάνατε τίποτα απολύτως, αλλά καταγγείλατε και την προειδοποιητική απεργία του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ… το Νοέμβρη.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Αλλά ας αφήσουμε το τι δεν κάνατε επί 7 μήνες τώρα που κοιμόσαστε τον ύπνο του δικαίου και ας έρθουμε στο σήμερα.

Τι κάνατε 20 μέρες τώρα που δήθεν έκπληκτοι είδατε τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο;

  1. Ποιες είναι οι αντιδράσεις σας;
  2. Κάνατε τίποτα και δεν το πήραμε χαμπάρι;
  3. Προκηρύξατε καμιά προειδοποιητική απεργία;
  4. Κάνατε κανένα συλλαλητήριο;
  5. Βγάλατε καμιά σκληρή και ξεκάθαρη ανακοίνωση;

ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!

Το μόνο που κάνατε ήταν να μιλάτε για νομοσχέδιο που έχει θετικά και αρνητικά!!

και να ροκανίζετε το χρόνο ώστε να μην υπάρξει επαρκής χρόνος για ουσιαστική αντίδραση με πολλές και διάφορες δράσεις.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Α, ξέχασα, να μην σας αδικήσω. Συμμετείχατε στη διαβούλευση. Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι.

Αντί να πείτε από την πρώτη στιγμή, πάρε πίσω το έκτρωμα, εσείς τους κάνατε τα μούτρα κρέας στέλνοντας τις απόψεις σας…

Σας ρωτώ:

  1. Την κατάργηση του 8ωρου θα την πάρει πίσω;
  2. Την αύξηση των υπερωριών θα την πάρει πίσω;
  3. Τη διάταξη για τη μη πρόσληψη όσων δικαιώνονται για παράνομη απόλυση θα την πάρει πίσω;
  4. Το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση θα το πάρει πίσω;

ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΆ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ.

ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Διαφωνούμε με την πρότασή σας η απεργία να γίνει στις 10 Ιούνη.

Διαφωνούμε γιατί προσπερνάτε την αποφασισμένη ήδη απεργία στις 3 Ιούνη από την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και μια σειρά άλλα εργατικά κέντρα και γιατί χάνεται πολύτιμος χρόνος.

μεταξύ μας, αυτό θέλατε να κάνετε,  γι αυτό βάλατε την συνεδρίαση σήμερα.

Η πρότασή σας δεν συμβάλει στην ενότητα, στην συμπόρευση και τη συμπαράταξη.

Δεν χτίζει μέτωπο.

Επιπροσθέτως η πρότασή σας, ενώ λέτε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα, πάει την αντίδρασή μας πολύ μακριά και δεν περνά μήνυμα μάχης αλλά … αγγαρείας.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Για να νικήσεις

πρώτα από όλα

  1. Θέλει συντονισμό των δικών μας δυνάμεων.
  2. Θέλει χτίσιμο ΜΕΤΩΠΟΥ με άλλους κοινωνικούς φορείς.
  3. Θέλει ενημέρωση φορέων.
  4. Θέλει να βάλουμε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο.
  5. Θέλει να ζητήσουμε τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Μα πάνω από όλα για να νικήσεις

Θέλει να έχεις καθαρό στόχο.

Τι στόχο έχετε εσείς;

Έχετε στόχο την απόσυρσή του; ΟΧΙ.

Το καταγγείλατε ως ΕΚΤΡΩΜΑ; ΟΧΙ.

Ο στόχος σας είναι

να θεραπεύσουμε,

να βελτιώσουμε,

να διορθώσουμε.

Έτσι δεν ανατρέπονται νομοσχέδια. Γιατί δεν βάζετε ζήτημα ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ, όπως για το νομοσχέδιο Γιαννίτση;

ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΟΝΟΣ

Είπατε, για να δικαιολογήσετε γιατί προτείνετε να γίνει απεργία στις 10 Ιούνη, ότι προτείνατε αυτή την ημέρα για να έχουμε επαρκή χρόνο προετοιμασίας.

Ρωτώ:

Τόσες μέρες που γνωρίζουμε το περιεχόμενο, γιατί δεν προκηρύξατε απεργία;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί δεν θέλατε να κάνετε τίποτα.

Κύριοι, εκ της στάση σας, δυστυχώς αποτελείτε ντροπή για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση για απεργία στις 3 Ιούνη γιατί έτσι έχουμε επαρκή χρόνο για αγώνα και κλιμάκωση.

Επίσης συμφωνούμε με οποιαδήποτε πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση.

Βεβαίως και ξέρουμε ότι δεν μπορεί να παίζει κανείς με τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Βεβαίως και ξέρουμε ότι πρέπει να σέβεται κανείς το όπλο των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Όμως πρώτα και πάνω απ’ όλα λέγοντας ότι θα ψηφίσουμε κάθε πρόταση για απεργία συμφωνούμε με την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 3 του μήνα και αυτή θα στηρίξουμε με νύχια και με δόντια γιατί είναι μια πρόταση που δίνει χρόνο και για κλιμάκωση του αγώνα εάν πραγματικά θέλουμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

είναι μια πρόταση που δίνει χρόνο να υπάρξουν συλλαλητήρια

είναι μια πρόταση που δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει και άλλη απεργιακή κινητοποίηση.

Το διακύβευμα κύριοι είναι υψίστης σημασίας.

Κι όταν το διακύβευμα είναι υψίστης σημασίας δεν απαντάς με ψευτοντουφεκιές ούτε με κινήσεις έτσι για τα μάτια.

Απαντάς με αγώνα που δίνεις με την ψυχή σου, με την καρδιά σου και που πρώτα και πάνω απ’ όλα αυτό το δίνεις στον κόσμο της εργασίας να το καταλάβει.

Αν θέλατε κύριοι της ηγεσίας να μην περάσει εγκαίρως έπρεπε να είχατε αποφασίσει τι θα κάνουμε.

Εγκαίρως έπρεπε να είχατε έρθει σε συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ να φτιάξουμε μέτωπο πρώτα απ’ όλα στις γραμμές μας.

Εσείς επίτηδες τραβάτε αλλού.

Δεν θέλετε να φτιαχτεί μέτωπο.

Αν θέλατε να μην περάσει έπρεπε να είχατε έρθει σε συνεννόηση με τους μικρομεσαίους που και αυτοί θίγονται με το νομοσχέδιο γιατί με την συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων θα βγουν και αυτοί χαμένοι.

Πήγατε λοιπόν να βρείτε τους μικροέμπορους, τους μικρομαγαζάτορες που και αυτοί παλεύουν να τα βγάλουν πέρα να συνεννοηθούμε και να φτιάξουμε μέτωπο; ΟΧΙ.

Πήγατε να βρείτε τους αρχηγούς των κομμάτων; ΟΧΙ.

Βάλατε όπως σας είπαμε το θέμα στην Ευρωβουλή; ΟΧΙ.

Κάνατε μια σειρά άλλες κινήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε; ΟΧΙ.

Συνεδριάσατε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ να ακούσετε τις προτάσεις όλων των προέδρων των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων; ΟΧΙ.

Πότε τελικά θα συνεδριάσει αυτό το ανώτερο θεσμικό όργανο αν δεν συνεδριάσει τώρα;

Πότε θα ακούσετε τις φωνές και τον προβληματισμό και των άλλων συνδικαλιστών;

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν κάνετε και μετά απαιτείται τον σεβασμό και τα βάζετε με εμάς που σας κάνουμε κριτική και πάτε να μας χρεώσετε ότι εκ της κριτικής μας σπέρνουμε σύγχυση και απογοήτευση!!

Εμείς είμαστε κύριοι που δημιουργούμε σύγχυση στις γραμμές μας των εργαζόμενων ή εσείς που δεν κάνετε τίποτα;

ΌΧΙ κύριοι απ’ αυτή την κριτική δεν θα γλυτώσετε ποτέ.

Θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις πράξεις σας.

Και οι πράξεις σας και η στάση σας λέει ξεκάθαρα το εξής:

Ότι επί των ημερών σας μας πήραν τα πάντα.

Επί των ημερών σας οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα έχασαν τα πάντα.

Τώρα θα χάσουν και το 8ώρο.

Έστω και αυτή τη στιγμή πριν να είναι αργά βάλτε μυαλό, αλλάξτε στάση, ζητήστε την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νομοσχεδίου.

Ελάτε να πάμε όλοι μαζί στην απεργιακή κινητοποίηση στις 3 του μήνα και όποτε άλλοτε θέλετε.

Εμείς εδώ είμαστε και θα στηρίξουμε κάθε πρόταση για αγώνα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΕΜΕΙΣ – ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ