Σ. Μπιμπίλας (ΣΕΗ) / Είμαστε 10.000, εργάζονται 600 και πρέπει να παρακαλάμε τον κάθε υπουργό;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σ. Μπιμπίλας (ΣΕΗ) / Είμαστε 10.000, εργάζονται 600 και πρέπει να παρακαλάμε τον κάθε υπουργό;

«Πόσο αγώνα θα πρέπει να κάνουμε;» όταν είναι πρόδηλο πως είμαστε ο βαρύτατα πληττόμενος κλάδος, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των ηθοποιών μιλώντας Στο Κόκκινο.

Για τα πολλά και συνεχιζόμενα προβλήματα του κλάδου των ηθοποιών μίλησε Στο Κόκκινο και τους Μαρίνα Μάνη και Χρυσόστομο Λουκά ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας εκφράζοντας και την αγωνία του για τους ανθρώπους του πολιτισμού που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και της έλλειψης στοιχειώδους εισοδήματος. 

«Εμείς είμαστε ο βαρύτατα πληττόμενος κλάδος» τονίζει ο Σπύρος Μπιμπίλας καθώς από τους 10.000 ηθοποιούς, εργάζονται μόνο 400 στην τηλεόραση και περίπου 200 στα κρατικά θέατρα μέσω του streaming. 

Το «πεντακοσάρικο» της πολιτείας το λαμβάνουν ελάχιστοι ηθοποιοί και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για ανθρώπους με οικογένεια, παιδιά και ενοίκιο, ενώ όπως εξηγεί ο κ. Μπιμπίλας, οι αμοιβές από τα στούντιο μεταγλωττισμού είναι «εξαιρετικά χαμηλές». 

Για τις λύσεις που αναζητά ο σύλλογος ηθοποιών μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση, ο Σπύρος Μπιμπίλας είπε πως το streaming δεν είναι είναι λύση και αναζητείται τρόπος για τους ηθοποιούς που  κάνουν παραστάσεις με αυτή τη μέθοδο να πληρώνονται επι των εισπράξεων, αλλά και εδώ διευκρινίζεται ότι τελικώς αυτό που φτάνει στον ηθοποιό δεν είναι πάρα «ένα κατοστάρικο». 

Συνεχιζόμενους και δυνατούς αγώνες υποσχέθηκε ο κ. Μπιμπίλας καθώς ακόμα και αν αρχίσει η πολιτεία να ανοίγει τα θέατρα, αυτά θα λειτουργούν με χαμηλή πληρότητα, άρα και λίγους εργαζόμενους, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις συλλογικές συμβάσεις που καταργήθηκαν με τα μνημόνια λέγοντας πως πρέπει να μπει «τάξη στην γενική αταξία». 

Για την αντιμετώπιση του κλάδου από το υπουργείο Πολιτισμού ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρθηκε σε σειρά συναρμόδιων υπουργείων, όπως το Εργασίας και Οικονομικών, λέγοντας πως «βρήκαμε τρόπο να πιέζουμε» μέσω του υπουργείου Πολιτισμού αλλά με τις καθυστερήσεις -όπως για παράδειγμα το καθυστερημένο άνοιγμα με τις πλατφόρμες για επιδόματα- το θέμα είναι «πόσο αγώνα θα πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να παρακαλάμε τον κάθε υπουργό;». 

πηγή