ΠΟΘΑ: Ακραία κυβερνητική αναλγησία για τον Πολιτισμό

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΘΑ: Ακραία κυβερνητική αναλγησία για τον Πολιτισμό

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στις 12 μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων που μετέχουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, εντείνοντας την πίεσή τους ώστε να βρεθεί μια στοιχειώδης λύση επιβίωσης για τους εργαζόμενους στον καλλιτεχνικό χώρο, που βρίσκονται κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι, με τις κυβερνητικές αποφάσεις για το lockdown. Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Όπως επισημαίνεται από την ΠΟΘΑ, «δεν θα παίξουμε το παιχνίδι με το ”μπαλάκι” ευθυνών ανάμεσα στα δύο Υπουργεία. Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου για την κάλυψη των ανθρώπων του Πολιτισμού. Σκοπός και στοίχημά μας είναι να δίνουμε το δυναμικό παρών μέχρι να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοί μας που πλήττονται από την πανδημία.

Ζητάμε επείγουσα κοινή τηλεδιάσκεψη και με τα τρία συναρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας) για να συζητήσουμε τα προβλήματα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε, τα απαραίτητα μέτρα στήριξης, το μητρώο καλλιτεχνών και τα επιδόματα». Η ΠΟΘΑ διεκδικεί:

  1. Να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία εγγραφής (20/10/2020) στο Μητρώο Καλλιτεχνών και πληρούν τις λοιπές τυπικές προϋποθέσεις.
  2. Σε σχέση με το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ της κατηγορίας λ1, να μην υπάρχει καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο. Να υπενθυμίσουμε ότι, σε αντίθεση με το επίδομα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο για το επίδομα αυτό είναι η 15η και όχι η 20η Οκτωβρίου.
  3. Αυτόματη επέκταση και άμεση εκταμίευση του επιδόματος και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο τουλάχιστον και στη συνέχεια το υπόλοιπο διάστημα που οι χώροι πολιτισμού θα παραμείνουν κλειστοί.
  4. Όσοι αποζημιωθούν μέσω Μητρώου, να είναι δικαιούχοι ΚΑΙ της μείωσης ενοικίου, όπως συμβαίνει και με τις αναστολές εργασίας.
  5. Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, όλων των ειδών συνδέσεων τηλεφωνίας, ενέργειας, δημοτικών τελών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων.