Μεγάλη νίκη η υπογραφή σύμβασης στην ακτοπλοΐα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μεγάλη νίκη η υπογραφή σύμβασης στην ακτοπλοΐα

Μεγάλη νίκη αποτελεί για τους εργαζόμενους στη Ναυτιλία η υπογραφή σύμβασης με τη ΣΕΕΝ. Μέσα σε συνθήκες ενός απέραντου συνδικαλιστικού νεκροταφείου, ο ΠΑΣΕΝΤ κατάφερε και βγήκε νικητής από μια δύσκολη μάχη χρόνων, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Η σύμβαση που υπογράφτηκε με τη ΣΕΕΝ επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα της σύμβασης του 2012 διατηρώντας όλο το θεσμικό και μισθολογικό πλαίσιο, ενώ παράλληλα διαμορφώνει αυξήσεις έως 25%, στους μισθούς των εργαζομένων, που οι επιχειρήσεις τους είχαν προβεί, αυτό το διάστημα, σε μειώσεις με ατομικές συμβάσεις.

Το Σωματείο μας συνεχίζει, σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους της χώρας μας, να παλεύει και να υπερασπίζεται με επιμονή τους εργαζόμενους στο χώρο της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, χωρίς να αφήνει περιθώρια υποχώρησης των κεκτημένων μας.

Η υπογραφή της Σύμβασης αποτελεί μία επιπλέον απάντηση στις δυνάμεις που με τη στάση τους και τη μικροπολιτική τους αντίληψη έθεσαν σε κίνδυνο τη όλη προσπάθεια. Δυστυχώς, σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ αντί να στρατευτεί στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης, για το συμφέρον των εργαζομένων, επέλεξε, με μια άστοχη ανακοίνωση, να επιτεθεί στο Σωματείο. Η ανακοίνωση αυτή του ΠΑΜΕ, λίγες μέρες μετά το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου που έγινε αναλυτική συζήτηση για τις επικείμενες συναντήσεις στον ΟΜΕΔ, θέτει πολλά ερωτηματικά στους εργαζόμενους του κλάδου για το ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος του και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Ρίχνοντας παράλληλα νερό στον μύλο της απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Ας το πάρουν απόφαση ότι το Σωματείο μας θα περιφρουρήσει το ρόλο του και θα αποτελεί την εγγυητική δύναμη που θα διαφυλάττει, και αυτή την δύσκολη περίοδο, τα συμφέροντα των εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον τουρισμό.

Με τους αγώνες µας κατορθώνουμε και σπάμε τα καταστροφικά δεσμά των ατομικών συμβάσεων εργασίας που θέλουν να µας επιβάλλουν οι εργοδότες, οι κυβερνήσεις και οι δανειστές. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση και θα διαφυλάττουμε την αξιοπρέπεια των εργαζομένων του κλάδου.
Ο ΠΑΣΕΝΤ αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί την εγγυητική δύναμη. Δεν θα επιτρέψει να εργάζεται κανένας συνάδελφος χωρίς την κάλυψη συλλογικής σύμβασης, θα περιφρουρήσει την εφαρμογή των συμβάσεων του κλάδου και θα ακυρώσει τυχόν προσπάθειες εργοδοτών να επιβάλλουν μισθούς μνημονίου.
Ο ΠΑΣΕΝΤ καλεί τα μέλη του και όλους τους εργαζομένους του κλάδου, να είναι «παρών» στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.