Χωρίς επιδόματα χιλιάδες πολίτες με αναπηρία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χωρίς επιδόματα χιλιάδες πολίτες με αναπηρία

Διονύσης Τεμπονέρας*

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Πέμπτη στη Βουλή, εστίασε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (μακροχρόνιους ανέργους, ΑμεΑ κ.λπ.).

Σε σχέση με την ιδιαίτερη κατηγορία των συνταξιούχων και επιδοματούχων λόγω αναπηρίας, παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού αλλά και τις σχετικές προβλέψεις στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (11.3.2020 και 13.4.2020), που προβλέπουν ότι οι παροχές αναπηρίας που έληγαν στις 31.3.2020 θα συνεχίσουν να καταβάλλονται για ένα τρίμηνο, δυστυχώς, προκύπτει ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Το επιτελικό ψηφιακό κράτος, για το οποίο πανηγυρίζουν επί μέρες οι αρμόδιοι υπουργοί, στερεί από τους αναπήρους ακόμα και τα προς το ζην, εν μέσω μάλιστα πανδημίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Στην ΠΝΠ 11/3/2020 οριζόταν ρητά (άρθρο 6) ότι η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία παρατείνεται, εφόσον έχει υποβληθεί από τους δικαιούχους σχετική αίτηση παράτασης, λόγω λήξης της ισχύος των σχετικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ.

Παρά τις προβλέψεις του νόμου, η πληρωμή των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων δεν κατέστη εφικτή, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται τα πληροφοριακά συστήματα e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και ΗΔΙΚΑ δεν μπορούσε να υποστηρίξει την πληρωμή τεχνικά, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι και επιδοματούχοι του ΟΠΕΚΑ να μην πληρωθούν για τον μήνα Απρίλιο. Παρόμοιο πρόβλημα υπήρξε και με την παράταση της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

Οι παροχές μάλιστα έληξαν, δίχως να υπάρχει η δυνατότητα παράτασης, αφού έχει ανασταλεί η συνεδρίαση των επιτροπών του Κέντρου Ελέγχου και Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) μέχρι 31.5.2020. Κάποιοι μόνο από τους δικαιούχους τελικά πληρώθηκαν τον Μάιο, αλλά δεν πήραν και αναδρομικά τη σύνταξη του Απριλίου, επειδή ακριβώς το λογισμικό δεν μπορεί να υποστηρίξει την αναδρομική πληρωμή.

Για τους δικαιούχους αυτούς η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε αρχικά την παράταση πληρωμής για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, αφού όμως περάσουν από τα ΚΕΠΑ και βγει η απόφαση παράτασης της σύνταξής τους, δηλαδή από τον Ιούνιο και… βλέπουμε!

Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί. Στη νέα ΠΝΠ 13/4/2020, που αντικατέστησε εξ ολοκλήρου το άρθρο 6 της προηγούμενης ΠΝΠ (και κυρώθηκε με τον ν.4682/2020) δεν αναφέρεται πουθενά η τρίμηνη παράταση (!) και ορίζεται ότι παρατείνονται οι συντάξεις που έληξαν 30/4, αλλά όχι πέραν της 30/6/2020.

Με δεδομένα τα παραπάνω, χιλιάδες δικαιούχοι θα πάρουν τις παροχές μόνο για έναν μήνα, δηλαδή για τον Ιούνιο, και όχι για ολόκληρο το τρίμηνο όπως όριζε η ΠΝΠ του Μαρτίου. Τα υπόλοιπα αναδρομικά θα καταβληθούν μετά τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, όμως πολλά ΑμεΑ είναι αδύνατο να διαβιώσουν χωρίς τις παροχές για τόσο μεγάλο διάστημα.

Επιπροσθέτως, η αναβολή των συνεδριάσεων των ΚΕΠΑ θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα, επειδή όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού (Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου) έχουν αναβληθεί. Ο χώρος όπου γίνονται οι περισσότερες επιτροπές (Πειραιώς 181) είναι εντελώς ακατάλληλος για να πάνε οι ανάπηροι σε συνθήκες κορονοϊού να εξεταστούν. Από τον Ιούνιο θα αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Παρά τις εισηγήσεις προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι περνάνε από επιτροπή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, αλλά με χρήση του εισηγητικού φακέλου αναπηρίας, η πολιτική ηγεσία δεν έχει δώσει λύση μέχρις στιγμής.

Η κυβέρνηση οφείλει να επιλύσει άμεσα τα γραφειοκρατικά ζητήματα και να καταβάλει άμεσα τις παροχές στους δικαιούχους. Το πρόβλημα είναι γνωστό και στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και στον ΟΠΕΚΑ.

Αν μη τι άλλο με τέτοιες εκκρεμότητες, είναι προκλητικό να πανηγυρίζει κανείς ότι η χώρα μας έγινε ψηφιακό κράτος!

*Δικηγόρος-εργατολόγος

https://www.efsyn.gr/