Ανακοίνωση ΟΙΥΕ: Εμποροϋπάλληλοι και εμπόριο, στο γύψο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση ΟΙΥΕ: Εμποροϋπάλληλοι και εμπόριο, στο γύψο

Αθήνα, 6/5/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΟ ΓΥΨΟ

Η κυβέρνηση με τις νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (1/5/2020 και 3/5/2020), που αφορούν στην επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξόντωση, επιβάλλοντας αναστολή συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία με όχημα δήθεν τα μέτρα πρόληψης διασποράς του COVID-19.

Οι εργαζόμενοι, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τήρησαν στο ακέραιο τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και συμπεριφέρθηκαν με αυταπάρνηση και υποδειγματικό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Ωστόσο, η κυβέρνηση σήμερα αξιοποιεί το κύρος της επιστήμης κατά το δοκούν ως μέτρο πειθάρχησης των εργαζομένων και ως όπλο υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών της.

Στη νέα ΠΝΠ στα εμπορικά καταστήματα ο προσδιορισμός του επιτρεπόμενου ορίου παρουσίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο γίνεται μεικτά, αθροίζοντας δηλαδή εργαζόμενους και καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται το φαινόμενο η εμπορική δραστηριότητα να πρέπει να πραγματοποιηθεί είτε με εργαζόμενους χωρίς πελάτες είτε με πελάτες χωρίς εργαζόμενους! Και τα δύο βέβαια οδηγούν στην καταστροφή του εμπορίου καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε «μερική ανεργία», αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε έναν αργό θάνατο. Υπενθυμίζουμε ότι, ο αντίστοιχος προσδιορισμός παρουσίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο στα καταστήματα, που λειτουργούσαν την περίοδο της καραντίνας και στην έξαρση της πανδημίας, αφορούσε αποκλειστικά στην παρουσία των πελατών. Σήμερα, φαίνεται ότι τα «επιστημονικά» δεδομένα άλλαξαν, όπως ακριβώς άλλαξαν και σε άλλες περιπτώσεις, «κατά διαβολική σύμπτωση» σε βάρος πάντα της «τσέπης» των εργαζομένων.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι η κυβέρνηση λειτουργώντας ως «λαγός», επιβάλλει διά μέσου του περιορισμού των ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο, ν’ ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα με πολύ λιγότερους εργαζόμενους απ’ όσους απασχολούν. Η ΠΝΠ αναδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει το εμπόριο με  λιγότερο από το 40% των εργαζομένων του κλάδου, επιβάλλοντας να τεθεί η  πλειονότητα σε εκ περιτροπή εργασία και σε αναστολή σύμβασης. Ταυτόχρονα, θεσμοθετεί την απελευθέρωση του ωραρίου. Νωπή, είναι, άλλωστε, η μνήμη της επέκτασης ωραρίου μέσω «τουιταρίσματος» του υπουργού την Μ. Παρασκευή. Η απελευθέρωση του ωραρίου στο εμπόριο αποτελεί, άλλωστε, πάγιο και «διακαή» πόθο των πολυεθνικών, οι οποίες βλέπουν στην πανδημία την ευκαιρία για να τον πετύχουν.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι, με τις νέες ΠΝΠ για τους όρους επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, προστατεύεται η δημόσια υγεία και ενισχύεται η επιχειρηματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι, τα νέα μέτρα δεν αφορούν στη δημόσια υγεία, ενώ θα εξοντώσουν τη μικρομεσαία επιχείρηση, αφού ο περιορισμός των τετραγωνικών θα οδηγήσει το καταναλωτικό κοινό στα σημεία συνδυαστικής πώλησης (malls, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα) και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η τάση αυτή είναι εμφανής ήδη από την περίοδο της καραντίνας, κατά τη διάρκεια της οποίας  ωφελήθηκαν οι μεγάλες αγορές τροφίμων και το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ το  75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμπορίας τροφίμων υπέστη μείωση του τζίρου του και ανάλογη μείωση  επισκεψιμότητας. Τα νέα μέτρα, που οδηγούν στην ισοπέδωση των εργαζομένων,  θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ισοπέδωση και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του εμπορίου.

Απαιτούμε:

  • Επαναφορά όλων των εργαζομένων του εμπορίου στις θέσεις εργασίας τους!
  • Καμία δυσμενή τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας! Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων!
  • Καμία τροποποίηση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων! ΟΧΙ στην λειτουργία τους, την Κυριακή!
  • Ενίσχυση όλων των ανέργων!
  • Εξασφάλιση όλων των ασφαλιστικών ημερών του έτους για τους εργαζόμενους!
  • Ελεύθερη πρόσβαση για όλους ανεξαιρέτως στη δημόσια υγεία!

Το νέο δόγμα της κυβέρνησης για δήθεν έξοδο από την κρίση είναι: Μισή δουλειά, μισός μισθός και ο εργαζόμενος στον γύψο!

Εμείς, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι: ο μισθός μας, τα δικαιώματα μας, η ζωή μας και η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

Για την ΟΙΥΕ