Αφού τους μείωσε το διάλειμμα, η Vodafone καλεί τους εργαζόμενους να το «απολαύσουν»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αφού τους μείωσε το διάλειμμα, η Vodafone καλεί τους εργαζόμενους να το «απολαύσουν»
  • Το «ψεύτικο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους και το περισσευούμενο θράσος της διοίκησης της Vodafone», αναδεικνύει το σωματείο των εργαζόμενων

Στις 14 Ιανουαρίου 2020 οι εργαζόμενοι της Vodafone έλαβαν mail από τη διοίκηση με την παραπάνω φωτογραφία και τίτλο «Ξέρεις ότι τα διαλείμματα σε επαναφορτίζουν;», στο οποίο εξαίρεται η πολιτική της εταιρείας  η οποία καλεί τους εργαζόμενους σε μία «κρίση» ενδιαφέροντος να χρησιμοποιούν προς όφελός τους το διάλειμμά τους (παραθέτουμε την ανακοίνωση της διοίκησης αυτούσια στο τέλος της παρούσης ανακοίνωσης).

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του σωματείου των εργαζόμενων (ΠΑΣΕ VODAFONE), που κάνει λόγο για θράσος των στελεχών της διοίκησης και θυμίζει μερικές από τις καταχρηστικές μεθόδους της Vodafone ως προς το διάλειμμα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΠΑΣΕ VODAFONE, σ τα τηλεφωνικά κέντρα της εταιρείας, που κατά 90% χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι μέσω εργολαβικών εταιρειών, τα διαλείμματα για εργαζόμενο 8ώρου είναι 15λ – 15λ – 20λ (σύνολο 50 λετπά). Παλαιότερα το σύνολο των διαλειμμάτων στα τηλεφωνικά κέντρα ήταν 60′ και μειώθηκε μονομερώς από τη διοίκηση περίπου προ 2 ετών εν μέσω αντιδράσεων παρ’ όλο που ουσιαστικά ήταν βλαπτική μεταβολή και παρά την τότε μαζική αντίδραση των εργαζομένων σε πολλά κτήρια.

Επίσης, τα διαλείμματα σε πολλά τηλεφωνικά κέντρα (Φοίνικας, prepay κ.ά) λόγω των πιέσεων που ασκούν οι προϊστάμενοι για να βγουν οι «αναμονές» των κλήσεων οι εργαζόμενοι δεν τα λαμβάνουν όταν είναι προγραμματισμένα αλλά όταν τους το επιτρέπουν, με αποτέλεσμα την εξάντλησή τους («δοκιμάστε να φάτε, να πάτε WC και να “αναταχθείτε ψυχικά” εντός 15λεπτών με ενδιάμεση εντατική εργασία 3 ώρες ή και περισσότερο σε ακουστικά», αναφέρει χαρακτηριστικά το σωματείο.).

Η διοίκηση της εταιρείας εδώ και πάνω από 1 έτος σχεδόν στο σύνολο των τμημάτων έχει εκβιάσει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων για να καθιερώσει 9ωρο εργασίας με δικαιολογία την παροχή διαλείμματος 1 ώρας εκτός ωραρίου (το ζήτημα είχε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ του και το Left.gr) Η μονομερής αυτή ενέργεια είχε προκαλέσει την αντίδραση πολλών εργαζόμενων και την κινητοποίησή τους μαζί με το Σωματείο, καθώς και την άρνησή τους να αποδεχθούν την σχετική υπογραφή σύμβασης (ενώ το σωματείο είχαε προσφύγει στο υπουργείο εργασίας αλλά και στα δικαστήρια).

Αφαίρεση χρημάτων για «καθυστερήσεις» 1 έως και 3 λεπτών!

Σε πολλά τμήματα, τονίζει επίσης το σωματείο, τα διαλείμματα αφορούν ακόμη μικρότερο χρονικό διάστημα (συνολικά έως 30 λετπά). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπογραφή ατομικών συμβάσεων συναδέλφων στο VBC Connections, που από 1/1/20 από εργολαβική εταιρεία μετατράπηκαν σε υπαλλήλους Vodafone υπογράφοντας όμως σύμβαση με πρόβλεψη διαλείμματος 30λεπτών

«Σε τηλεφωνικά κέντρα της εταιρείας (π.χ. 1399) στην προσπάθεια να πιέσουν τους συναδέλφους καταγράφονται αστείες καθυστερήσεις 1 έως 3 λεπτά. Πολλές φορές αυτό είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένας εργαζόμενος να φθάσει στον όροφό του περιμένοντας σε ουρές για ανσασέρ, ενώ γνωρίζουμε πως σχεδόν ποτέ δεν θα φύγει στην ώρα του, αλλά για να τελειώσει την εργασία του και να κλείσει συστήματα θα χρειαστεί να φύγει με καθυστέρηση από 5 έως 30 λεπτά καθημερινά. Ωστόσο, η διοίκηση έχει το θράσος να μετρά καθυστερήσεις μονόλεπτες και δίλεπτες σε συναδέλφους και να τις αφαιρεί -παράνομα και καταχρηστικά- σε πολλές περιπτώσεις από το μισθό τους στο τέλος του μήνα», καταγγέλλει το ΠΑΣΕ VODAFONE.

“Αφήνουμε τους κυρίους της διοίκησης να πνίγονται στα ψεύδη τους, στο δήθεν «ενδιαφέρον» τους και στα cents που αφαιρούν παρανόμως από τους μισθούς υποαμειβόμενων συναδέλφων που αμείβονται από 400 έως 700ευρώ μικτά. Μόνο περιφρόνηση τους αξίζει”, καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου.

Ακολουθεί το mail της διοίκησης με τις συμβουλές… απόλαυσης του διαλείμματος: 

From: Greece Internal Communications <GR-CMN-InternalCom@vodafone.com>

Sent: Tuesday, January 14, 2020 4:02 PM
Subject: Ξέρεις ότι τα διαλείμματα σε επαναφορτίζουν;

‌ ‌ ‌ ‌ 

Ξέρεις ότι τα διαλείμματα σε επαναφορτίζουν;

Είναι γνωστό ότι το να κάνουμε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα και την ευχαρίστησή μας στη δουλειά. Οι παύσεις λειτουργούν για τον άνθρωπο ως τροφή για το πνεύμα και το σώμα, γεμίζοντάς τις μπαταρίες μας! Μη ξεχνάς άλλωστε ότι όλοι δικαιούμαστε 1 ώρα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της εργασίας μας.

Να μερικές ιδέες για να απολαύσεις το διάλειμμά σου κάνοντας κάτι διαφορετικό!

1)Το σνακ που θα σου δώσει ενέργεια
Πολλοί από εμάς δεν τρώμε στη δουλειά μέχρι να φτάσει εκείνο το σημείο που θέλουμε να φάμε και το γραφείο μαζί με την καρέκλα με τα ροδάκια. Λάθος. Άκουσε το σώμα σου και δώσε του ένα υγιεινό και γευστικό σνακ!

2)Τροφή για σκέψη
Και το μυαλό σου θέλει τροφή. Επίλεξε να διαβάσεις κάποιο άρθρο που σε ενδιαφέρει ή να ακούσεις ένα pod cast ή να ταξιδέψεις τη σκέψη σου ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική.

3)Πήγαινε μια μικρή βόλτα
Βγες έξω. Πάρε λίγο αέρα και απόλαυσε το αγαπημένο σου ρόφημα. Το περπάτημα βοηθάει όχι μόνο να ξεπιαστείς από την καρέκλα του γραφείου αλλά και να αδειάσει το μυαλό σου.

4)Πάρε τηλέφωνο ένα δικό σου άτομο
Το να ακούσεις τη φωνή κάποιου, ο οποίος δεν σχετίζεται με τη δουλειά σου, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βάλεις για λίγο αυτό που κάνεις στην άκρη. Πάρε τηλέφωνο ένα φίλο σου ή ένα συγγενή και πες τους τα νέα σου, τις σκέψεις σου και άκου τις δικές τους.

5)Το πραγματικό μεσημεριανό
Δεν είσαι μηχανή. Το σώμα σου χρειάζεται ένα πλήρες γεύμα στα μισά της ημέρας και κατά προτίμηση σε σταθερή ώρα καθημερινά. Πήγαινε στην κουζίνα ή στο εστιατόριο. Προτίμησε να φας εκεί και όχι στο πόδι ή μπροστά στον υπολογιστή σου. Δοκίμασε να φας χωρίς να κοιτάς την οθόνη του κινητού παράλληλα, ίσως είναι ευκαιρία να μάθεις τα νέα ενός συναδέλφου.

Τι περιμένεις λοιπόν; Ξεκίνα τώρα!

ΠΗΓΗ: left – Τάσος Γιαννόπουλος