Σ.Ε.ΥΤ.ΠΕ: Νέος έλεγχος της επιθεώρησης εργασίας. Καιρός επιτέλους να πάμε μπροστά!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σ.Ε.ΥΤ.ΠΕ: Νέος έλεγχος της επιθεώρησης εργασίας. Καιρός επιτέλους να πάμε μπροστά!

ΝΕΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙΡΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

για ακόμη μία φορά, σε χθεσινό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, κατόπιν αιτήματός μας και με την αυτοπρόσωπη παρουσία μας, στο Δ΄ Επιχειρηματικό Κέντρο Αττικής (Πειραιώς 209 – Ταύρος) επαναβεβαιώθηκε η ίδια αρνητική εικόνα για τα εργασιακά δεδομένα της μεγαλύτερης ελληνικής συστημικής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά η καθ’ υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας απασχόληση εργαζομένων, χωρίς να πληρούνται οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες και αναμένεται η επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων.

Παράλληλα, 350 άρτια καταρτισμένοι και πολύπειροι εργαζόμενοι του πρ. RBU, έτοιμοι να προσφέρουν άμεσα στον Οργανισμό και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία του, με την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στο συναλλασσόμενο κοινό, στα υποστελεχωμένα καταστήματα και υπηρεσίες της Τράπεζας, παραμένουν για 8η εβδομάδα αναξιοποίητοι, χωρίς ουσιαστική τοποθέτηση σε νέα τραπεζικά καθήκοντα, αποτέλεσμα της αδιέξοδης, σχεδόν εμμονικής, επιλογής της Διοίκησης.

Την ίδια στιγμή, σε άλλες υπηρεσίες (π.χ. Κεντρικό Λογιστήριο) προκειμένου να καλυφθούν επιτακτικές ανάγκες, η Τράπεζα επιλέγει να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες δανειζόμενου από εξωτερικές εταιρείες προσωπικού, ενδεικτικό επιπλέον των προθέσεων της Διοίκησης να ανατρέψει το ισοζύγιο σε βάρος των εργαζομένων με σύμβαση τραπεζοϋπαλλήλου και αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα, με την υιοθέτηση ελαστικών, υπαμειβόμενων και χωρίς δικαιώματα, μορφών απασχόλησης.

Απέναντι σε αυτήν την προοπτική, όχι μόνο δεν παραμένουμε απαθείς, αλλά επιπλέον θα καταργήσουμε στην πράξη τους ανάλγητους και αντεργατικούς σχεδιασμούς της Διοίκησης, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν οι προσχηματικές και εξόφθαλμα προκλητικές προτάσεις για απασχόληση των εργαζομένων σε περιοχές μακράν του τόπου κατοικίας τους και χωρίς επιπλέον να λαμβάνεται η παραμικρή πρόνοια για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (σοβαρά προβλήματα υγείας, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, συνυπηρέτηση συζύγων κ.α.).

​​ Ήδη τα συγκεκριμένα ζητήματα, όπως και αυτό των σοβαρών προβλημάτων υποστελέχωσης, ο Σύλλογός μας έχει αναδείξει με παρεμβάσεις:

  • στις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες των κομμάτων. Για το σκοπό αυτό έχουν μάλιστα κατατεθεί επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενδεικτικό της σοβαρότητας