Στις 27 Δεκεμβρίου πληρώνονται 9.000 νέες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στις 27 Δεκεμβρίου πληρώνονται 9.000 νέες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Στις 27 Δεκεμβρίου, με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων Ιανουαρίου, θα πληρωθούν περισσότερες από 9.000 νέες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα σε συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί να εξοφληθούν 7.365 νέες επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το 2015 και μετά.

Περίπου 5.000 επικουρικές θα καταβληθούν σε πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (πρ. ΕΤΕΑΜ), ενώ ακολουθούν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι του πρ. ΤΕΑΔΥ με περίπου 1.400 νέες συντάξεις. Επίσης, περιλαμβάνονται και νέες συντάξεις δημοτικών υπαλλήλων, εμποροϋπαλλήλων, πρώην εργαζομένων σε ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ κ.ά.).

Επιπλέον, από την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου έως και την ερχόμενη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου πληρώνονται σταδιακά περίπου 2.000 εφάπαξ σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, τα μισά εντάλματα, δηλαδή περίπου τα 1.000, αφορούν σε συνταξιούχους ναυτικούς του ΝΑΤ, αξιωματικούς και μέλη κατωτέρων πληρωμάτων. Πρόκειται για πρώην αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού που ασφαλίζονταν για πρόνοια στο ΤΠΑΕΝ και για μέλη κατωτέρων πληρωμάτων που ασφαλίζονταν στο ΤΠΚΠΕΝ. Οι μεν πρώτοι δικαιούνται μέσο εφάπαξ 11.000 ευρώ ενώ οι δεύτεροι 5.800 ευρώ. Ακολούθως η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα των επικείμενων πληρωμών είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι του πρ. ΤΠΔΥ. Ένα τμήμα από τα 2.000 εντάλματα αφορούν σε πρώην δημοτικούς υπαλλήλους που ασφαλίζονταν στο πρ. ΤΠΔΚΥ και δικαιούνται μέσο εφάπαξ 22.300 ευρώ.

Στα χριστουγεννιάτικα εντάλματα συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι δικαιούχοι πρώην υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΡΤ), μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν για πρόνοια (εμπορουπάλληλοι, μεταλλεργάτες, ξενοδοχουπάλληλοι) όπως επίσης μηχανικοί και υγειονομικοί.

Το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν χρωστά κάποιος στο Δημόσιο και εισπράξει το εφάπαξ του, αυτό το ποσό δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%. Επίσης οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως απαιτούνται περίπου 3-4 εργάσιμες ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος, μέχρι να «δουν» στους λογαριασμούς τους το ποσό του εφάπαξ που έχει πιστωθεί.

πηγη: asfalistiko.gr