ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Καταγγελία για την στημένη εκδικητική δίωξη συναδέλφου στα ΕΛΠΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Καταγγελία για την στημένη εκδικητική δίωξη συναδέλφου στα ΕΛΠΕ

Όχι στις αντεργατικές και αντικοινωνικές πρακτικές των ΕΛΠΕ

Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο απέναντι στους εργαζόμενους. Κρατάει σε ομηρεία εκατοντάδες εργολαβικούς εργαζόμενους, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και πενιχρά δικαιώματα, τους απολύει όποτε θέλει, προχωράει σε παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις εργαζόμενων με Συμβάσεις Αορίστου Χρόνου, αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση με επιχειρησιακά σωματεία, έχει μετατρέψει την αξιολόγηση από μηχανισμό βελτίωσης σε μηχανισμό πειθάρχησης και εκδίωξης των εργαζομένων και επιδίδεται με ιδιαίτερο ζήλο σε τακτικές όπως η αφαίρεση του αντικειμένου εργασίας, η εκβιαστική μετακίνηση σε άλλες θέσεις και η άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά εργαζομένων του Ομίλου. 

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ακρίβεια και το ράλι τιμών στην Ενέργεια μαστίζουν την Κοινωνία ενώ την ίδια ώρα τα ΕΛΠΕ βγάζουν υπερκέρδη, εκμεταλλευόμενα τα μεγάλα περιθώρια διύλισης, στις πλάτες του ελληνικού λαού. Θα περίμενε κανείς ότι τα ΕΛΠΕ, όπου το Δημόσιο έχει στην κατοχή του το 35,5% των μετοχών, θα σταθούν δίπλα στην κοινωνία. Αμ δε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει να εκχωρήσει τη Διοίκηση στο μεγαλομέτοχο Λάτση, του οποίου οι άνθρωποι αλωνίζουν μέσα στον Όμιλο και εκμεταλλεύονται τον πλούτο του ελληνικού λάου.

Τελευταίο θύμα της αντεργατικής και αντικοινωνικής πολιτικής της Διοίκησης του Ομίλου είναι η πειθαρχική δίωξη σε εργαζόμενο του Ομίλου, με ενεργή συνδικαλιστική και κοινωνική δράση, που είναι στέλεχος της παράταξής μας. Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ αφού πρώτα έστησε την πειθαρχική δίωξη με σαθρό κατηγορητήριο, αποφάσισε να επιβάλει εξοντωτική ποινή προσωρινής απόλυσης 20 ημερών στο συναγωνιστή εργαζόμενο, ποινή δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα υποτιθέμενα πειθαρχικά παραπτώματα τα οποία προσάπτουν στο συνάδελφο καθώς και να του διακόψει τη Σύμβαση. Η εποχή των στημένων δικαστηρίων έχει παρέλθει προ πολλού, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν καλά εκεί στα ΕΛΠΕ. Κάτω τα χέρια από τους συναγωνιστές.

Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ κόπτεται δήθεν για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων μόνο όταν πρόκειται για πρόσχημα προκειμένου να εξαπολύει κυνήγι μαγισσών κατά των  εργαζομένων ενώ την ίδια ώρα η εταιρεία έχει τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και αναγκάζει τους εργαζόμενους στη βάρδια και όχι μόνο να δουλεύουν επαναλαμβανόμενα 12ωρα. Την ίδια ώρα ασκεί εκτεταμένη κακοδιοίκηση που απαξιώνει τις εγκαταστάσεις του Ομίλου, σε βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και κατ΄ επέκταση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, προς όφελος συμφερόντων «ημέτερων» εργολάβων

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει ακέραια την ευθύνη μαζί με τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ για όλα όσα συμβαίνουν. Καλούμε τα Συνδικάτα σε αγωνιστική κινητοποίηση.

Απαιτούμε:

  • Δημόσιο έλεγχο στα ΕΛΠΕ και διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας
  • Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και έλεγχο στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων
  • Απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων
  • Άμεση ανάκληση κάθε πειθαρχικής δίωξης και αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος του συναγωνιστή εργαζόμενου.